Κλοπή δεκάδων έργων τέχνης από τη Rai αποκαλύφθηκε τυχαία- Υποψίες ότι οι δράστες ήταν εργαζόμενοι

Κλοπή δεκάδων έργων τέχνης από τη Rai αποκαλύφθηκε τυχαία- Υποψίες ότι οι δράστες ήταν εργαζόμενοι Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Εργαζόμενοι της Rai θεωρούνται ύποπτοι για την κλοπή δεκάδων έργων τέχνης από τα γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας.

 

«Ανεκτίμητα» έργα τέχνης αφαιρέθηκαν από τα γραφεία της Rai στη Ρώμη και σε άλλα σημεία της χώρας και αντικαταστάθηκαν με πλαστά, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα τέχνης ήταν πίνακες του Ρενάτο Γκουτούζο και γκραβούρες των Κλοντ Μονέ και Αμεντέο Μοντιλιάνι.

 

Η κλοπή των έργων τέχνης αποκαλύφθηκε κατά τύχη, πριν από λίγους μήνες. Όταν ένας πίνακας έπεσε από τοίχο στα γραφεία της Rai και έσπασε η κορνίζα, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για αντίγραφο έργου του Οτόνε Ροζάι.

 

Το περιστατικό αναφέρθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας και σύντομα οι αρχές εντόπισαν τον δράστη. Ήταν ένας συνταξιούχος εργαζόμενο της Rai που παραδέχθηκε ότι έκλεψε τον αυθεντικό πίνακα και τον πούλησε για 25 εκατομμύρια ιταλικές λιρέτες τη δεκαετία του ‘70. Ο άνδρας δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, καθώς το έγκλημά του έχει παραγραφεί.

 

Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη, η Rai έκανε έρευνα στον κατάλογο έργων τέχνης που έχει, πολλά από τα οποία αγοράστηκαν στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 120 αυθεντικά έργα, μεταξύ των οποίων χρυσά και χάλκινα αγάλματα του γλύπτη Φραντσέσκο Μεσίνα.

 

Η αστυνομία εκτιμά ότι οι περισσότερες από αυτές τις κλοπές έγιναν μετά το 1996, όταν η Rai έκανε έκθεση με έργα τέχνης που της ανήκουν. Η αστυνομία εκτιμά ότι πιθανότατα πίσω και από τις υπόλοιπες κλοπές είναι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με την Il Messaggero.

 

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι έχουν κλαπεί έργα των Κλοντ Μονέ, Αμεντέο Μοντιλιάνι, Άλφρεντ Σίσλεϊ, Ρενάτο Γκουτούζο και Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

 

«Αυτά ήταν έργα τέχνης μεγάλης αξίας και απλά κρέμονταν στους τοίχους των διαδρόμων ή των αιθουσών στα κτίρια της Rai, χωρίς σύστημα συναγερμού. Κι έτσι ο καθένας μπορούσε απλά να πάει και να τα πάρει», δήλωσε ο Τζουζέπε Σκάρπα, δημοσιογράφος της Il Messagero ο οποίος καλύπτει την έρευνα για το θέμα.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM