Καμία κυβέρνηση δεν θα επιβιώνει στο εξής χωρίς μεταρρυθμίσεις

Καμία κυβέρνηση δεν θα επιβιώνει στο εξής χωρίς μεταρρυθμίσεις Facebook Twitter
Oι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι μια διαρκής και επίμονη διαδικασία, χωρίς ιδεολογικά ταμπού. Φωτο: Jeff Koons | Gazing Ball
0

ΈΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ, ΆΤΥΠΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ στην ελληνική πολιτική έλεγε ότι όσο πιο πολύ επιμένει μια κυβέρνηση σε απαραίτητες, αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο πολύ θα ψάχνει την ψήφο της στην κάλπη. Η μεταρρυθμιστική αδράνεια (ή, ακόμα χειρότερα, το ξήλωμα των προηγούμενων καλών μεταρρυθμίσεων) θεωρούνταν πάντοτε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ο ασφαλέστερος δρόμος για μια κυβέρνηση που είχε φθαρεί από την παραμονή της στην εξουσία, οπότε και μετέφερε, ελαφρά τη καρδία, τα δύσκολα σε άλλους, στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ούτε και εκείνα τα «όμορφα» χρόνια της ελαφρότητας αρκούσε αυτό για να διασώσει μια αναποτελεσματική κυβέρνηση. Για να πούμε δυο παραδείγματα, αυτό αποδείχτηκε περίτρανα τόσο με τις πασοκικές κυβερνήσεις του 1985-89 όσο και με εκείνες της ΝΔ το 2004-09, που όχι μόνο δεν διασώθηκαν τελικά οι ίδιες στις κάλπες αλλά, φεύγοντας, κληροδότησαν ένα χάος στην χώρα.

Το πικρό μάθημα από την επικράτηση αυτής της αντιμεταρρυθμιστικής κουλτούρας το πληρώσαμε πανάκριβα τη μακρά περίοδο των μνημονίων. Κι αν αυτή παρατάθηκε πέραν του φυσιολογικού, ήταν ακριβώς επειδή ακόμα και τότε οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν (και ήταν πολλές) δεν είχαν την πλήρη συναίνεση ούτε του πολιτικού συστήματος ούτε της κοινωνίας. Έλειπε, με άλλα λόγια, η περίφημη ιδιοκτησιακή σχέση με τα εκσυγχρονιστικά προγράμματα. Κι αν δεν τα πιστεύεις ο ίδιος, αποκλείεται να τα εφαρμόσεις σωστά.

Μόνο που μετά από μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική και ακολούθως τεράστια υγειονομική κρίση η σχέση των σύγχρονων κρατών με τις μεταρρυθμίσεις έχει εισέλθει σε νέα φάση. Οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι πλέον προσαρμοστικές αλλά προληπτικές. Με άλλα λόγια, αν μέχρι τώρα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ερχόταν να θεραπεύσει υπαρκτές αδυναμίες προκειμένου μια χώρα να μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, τώρα θα πρέπει να προηγείται των εξελίξεων και να μπορεί να προλαβαίνει τις ενδεχόμενες κρίσεις ‒ σε έναν κόσμο που θα ζει διαρκώς με τέτοιες απειλές.

Όταν μια κυβέρνηση έχει, όπως τώρα, σε καιρό υγειονομικής κρίσης, την ανάγκη εκτεταμένων κρατικών παρεμβάσεων, δεν μπορεί να αρνείται την ενεργοποίηση σοσιαλδημοκρατικών οικονομικών εργαλείων. Και όταν κόπτεται για ξένες επενδύσεις, δεν μπορεί να μη φροντίζει να δημιουργήσει ένα φιλελεύθερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το θέμα δεν θα είναι τόσο να διαχειριστείς μια κρίση που έχει ξεσπάσει ήδη αλλά να την εμποδίσεις να εμφανιστεί ή, τουλάχιστον, να την περιορίσεις στα πρώτα της στάδια, με μικρές μόνο επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεπώς, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι μια διαρκής και επίμονη διαδικασία, χωρίς ιδεολογικά ταμπού. Όπως έλεγε και η περίφημη ρήση: «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, σημασία έχει να πιάνει το ποντίκι». Όταν μια κυβέρνηση έχει, όπως τώρα, σε καιρό υγειονομικής κρίσης, την ανάγκη εκτεταμένων κρατικών παρεμβάσεων, δεν μπορεί να αρνείται την ενεργοποίηση σοσιαλδημοκρατικών οικονομικών εργαλείων. Και όταν κόπτεται για ξένες επενδύσεις, δεν μπορεί να μη φροντίζει να δημιουργήσει ένα φιλελεύθερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία. Στον κόσμο που ξημερώνει οι αλλαγές θα είναι παντού κατακλυσμιαίες. Η εκπαίδευση ξεφεύγει πλέον από τον μαζικό χαρακτήρα που είχε στη μεταβιομηχανική περίοδο και εξειδικεύεται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Η διεθνοποίηση και η τηλεκπαίδευση απεγκλωβίζουν τις υπηρεσίες αυτές από τα εθνοκρατικά πλαίσια και το τι σημαίνουν και πώς αποκτώνται τα προσόντα σε μια άκρως ανταγωνιστική και διεθνοποιημένη αγορά εργασίας δεν θα έχει καμία σχέση με το πώς αντιλαμβανόμασταν τον πτυχιούχο του παρελθόντος.

Άλλο παράδειγμα: στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, κυρίως του οργανωμένου, θα δούμε επίσης όχι μόνο μεγάλη έξαρση (την οποία ήδη βλέπουμε, άλλωστε) αλλά κυρίως νέες πρακτικές, τεχνικά πιο περίπλοκες και πιθανότατα πολύ πιο άγριες. Η αντιμετώπισή του δεν θα είναι απλώς θέμα ασφάλειας και τάξης αλλά ζήτημα δημοκρατίας, διότι κράτος που υποτάσσεται σε μαφίες δεν είναι κράτος δικαίου (και το γνωρίσαμε καλά από το παλιότερο παράδειγμα της Ιταλίας).

Και βεβαίως, υπάρχουν πάντα όλοι αυτοί οι παράλληλοι και ενίοτε τοξικοί πολιτισμικοί πόλεμοι που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες παντού στη Δύση με ποικίλα αντικείμενα, όπως το φύλο, η φυλή, οι διάφορες ταυτότητες κ.λπ., που υποχρεώνουν τα κράτη να προσαρμόζουν και τα δικαιικά τους συστήματα, προσπαθώντας να βρουν χρυσές ισορροπίες ανάμεσα σε κάθε είδους συντηρητικούς και προοδευτικούς, ισορροπίες που, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι αδύνατο να βρεθούν – εξού και η ένταση θα παρατείνεται, δημιουργώντας συνεχώς πολιτισμικές κρίσεις.

688
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ειδικά για την Ελλάδα, με το βεβαρημένο αντιμεταρρυθμιστικό παρελθόν, οι απειλές και οι προκλήσεις δεν είναι μόνο εξωτερικές, είναι και μέσα μας, στην ίδια την κουλτούρα μας. Ιδεολογικά βαρίδια που έρχονται από το πρόσφατο ή το πιο μακρινό παρελθόν μάς κρατάνε με το κεφάλι ίσα-ίσα έξω από το νερό, ενώ οι δυνατότητές μας είναι για πολύ περισσότερα.

Αν, για παράδειγμα, σε μια χώρα όπου η κοινωνική επένδυση στην εκπαίδευση ήταν παραδοσιακά δομικό της στοιχείο, εξακολουθούμε να δίνουμε αναγκαστικές μάχες οπισθοφυλακής για τα στοιχειώδη, όπως η ασφάλεια των πανεπιστημίων, και δεν επιδεικνύουμε ισχυρή βούληση για την οριστική επίλυση τέτοιων προβλημάτων, αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι χάνουμε χρόνο, όταν οι υπόλοιποι έχουν φύγει ήδη μπροστά.

Άλλωστε, ειδικά για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις έχει κι ένα μεγάλο πολιτικό κέρδος. Η συμμαχία της με τον κεντρώο χώρο στηρίζεται ακριβώς σε αυτό το άρρητο συμβόλαιο. Σε αντίθεση με την πρώιμη Μεταπολίτευση, εκείνο που επιβραβεύεται σήμερα στην κάλπη από μια κρίσιμη μερίδα πολιτών είναι η τόλμη στις αλλαγές και όχι η ατολμία. Γι’ αυτό και η πανδημία πρέπει από άλλοθι για την ακινησία να γίνει κίνητρο για άλμα στο μέλλον.

Ο χρόνος: η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα είναι στην ουσία μια μάχη μαζί του και αυτός είναι που θα κυνηγούν στο εξής όλα τα κράτη ασθμαίνοντας. Και όσοι καθυστερούν στον αγώνα αυτό, θα χάνουν σταδιακά τις καλές θέσεις στα μπροστινά βαγόνια. Τα δε πίσω βαγόνια ‒το βλέπουμε στον δεύτερο και τρίτο κόσμο‒ μυρίζουν αυταρχισμό, φτώχεια και, αλίμονο, θάνατο, όταν προκύπτουν τέτοιες κρίσεις.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
saint tecla

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Όταν ο χριστιανισμός έθετε (παραδόξως) πρώτος το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης

Η περίπτωση της Ισαποστόλου Θέκλας και η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, πολλούς αιώνες πριν από τις φεμινιστικές διεκδικήσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ