«Το Μπάκιγχαμ απέκλεισε έγχρωμους μετανάστες ή ξένους από θέσεις υπαλλήλων»- Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

«Το Μπάκιγχαμ απέκλεισε έγχρωμους μετανάστες ή ξένους από θέσεις υπαλλήλων»- Τι αποκαλύπτουν έγγραφα Facebook Twitter
0

Οι αυλικοί της βασίλισσας Ελισάβετ απαγόρευσαν «έγχρωμους μετανάστες ή ξένους» να εργαστούν ως υπάλληλοι στο Παλάτι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα πρόσφατα ανακαλυφθέντα έγγραφα που θα δυναμιτίσουν εκ νέου την διαμάχη περί ρατσιμού στη βρετανική βασιλική οικογένεια. 

Μόλις λίγους μήνες μετά τις δηλώσεις του πρίγκιπα Ουίλιαμ πως στη βασιλική οικογένεια «δεν υπάρχει καθόλου ρατσισμός», αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αποκαλύπτει πώς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ διαπραγματευόταν αμφιλεγόμενους κανονισμούς -που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα- απαλλάσσοντας την βασίλισσα από νόμους κατά των διακρίσεων με βάση καταγωγή και φύλο. 

Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Αρχείο της Βρετανίας, στο πλαίσιο εν εξελίξει έρευνας για την εκμετάλλευση μιας μυστικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, γνωστής ως «Queen’s consent» [σ.σ. η συναίνεση της Βασίλισσας], να επηρεάζει κρυφά το περιεχόμενο βρετανικών νόμων. 

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει απλώς τυπικά τα νομοσχέδια, αλλά παρεμβαίνει μυστικά, όταν ένας νόμος αντιβαίνει με τα συμφέροντά της. Στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερα από 50.000 άτομα στη Βρετανία υπέγραψαν ψήφισμα για έρευνα από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκαλυφθεί
ο «ακατανόητος» μηχανισμός, που επιτρέπει στη μονάρχη να ελέγχει τα νομοσχέδια, πριν εγκριθούν από τους βουλευτές.

Τα επίμαχα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης πώς το 1988, ο οικονομικός επικεφαλής της Ελισάβετ ενημέρωσε τους αξιωματούχους στο Μπάκιγχαμ πως «δεν ακολουθείται η πρακτική να διορίζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο παλάτι έγχρωμοι μετανάστες ή ξένοι», αν και τους επιτρεπόταν να εργαστούν ως υπηρέτες. 

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε έληξε η συγκεκριμένη πρακτική, ενώ το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις για την απαγόρευση και πότε ανακλήθηκε. Όπως είπε, σύμφωνα με τα αρχεία του, τη δεκαετία του 1990 προσελήφθησαν για να εργαστούν ως υπάλληλοι στο παλάτι άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, προσθέτοντας ότι πριν από εκείνη τη δεκαετία, δεν κρατούσε αρχεία από το φυλετικό υπόβαθρο των υπαλλήλων του. 

Επιπλέον, την δεκαετία του 1960 οι βρετανικές κυβερνήσεις είχαν θεσπίσει νόμους βάσει των οποίων θεωρείται παράνομο εργοδότες να αρνηθούν εργασία σε κάποιον με κριτήριο την εθνικότητα ή την φυλή του. Ωστόσο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες η βασίλισσα Ελισάβετ έχει εξαιρεθεί από την συγκεκριμένη νομοθεσία. Αυτό σημαίνει πως αν στο παλάτι, σε κατώτερες θέσεις, απασχολούνται άτομα από εθνοτικές μειονότητες και επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για θέματα μη ίσης μεταχείρισης στην εργασία τους, δεν μπορούν να το κάνουν.

Το παλάτι δεν αρνήθηκε πως η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί των νόμων για ίση μεταχείριση στην εργασία, αλλά υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων από τους εργαζόμενους στο Μπάκιγχαμ, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM