Λευκός Οίκος «καλεί» Κρεμλίνο: Θα υπάρξουν συνέπειες αν πεθάνει ο Ναβάλνι- Ανησυχία της ΕΕ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τη Ρωσία: Θα υπάρξουν συνέπειες αν πεθάνει ο Ναβάλνι- Ανησυχία της ΕΕ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν πεθάνει στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ η ΕΕ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του, που επιδεινώνεται.

 

«Έχουμε πληροφορήσει τη ρωσική κυβέρνηση πως ό,τι συμβεί στον Ναβάλνι ενώ είναι υπό κράτηση θα είναι δική τους ευθύνη και ότι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε στο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν.

 

«Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, εξετάζουμε μια πλειάδα διαφορετικών μέτρων που θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε, αλλά δεν πρόκειται να αναφερθώ σε αυτά δημοσίως αυτή τη στιγμή. Αλλά έχουμε ενημερώσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν πεθάνει ο Ναβάλνι», συμπλήρωσε ο Σάλιβαν.

 


Ο σύμβουλος του Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι σε συνεργασία με την ΕΕ και με άλλες χώρες, που «συμμερίζονται την άποψή μας για την επιβολή κυρώσεων σε απάντηση αυτού που έχει κάνει στον Ναβάλνι η ρωσική κυβέρνηση, σε απάντηση της χρήσης χημικού όπλου εναντίον του, πράγμα που παραβιάζει τους διεθνείς νόμους».

 

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση του Ναβάλνι και δεν απαίτησε την απελευθέρωσή του, στις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, ο Σάλιβαν απάντησε: «Θεωρήσαμε ότι αντί να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπόθεσης αυτής ήταν ιδιωτικά και μέσω των διπλωματικών διαύλων απευθείας προς τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης».

 

Βαθιά ανησυχία της ΕΕ

 

Τη βαθιά ανησυχία της για την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασε και η ΕΕ, διά στόματος του Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε τη Ρωσία να παράσχουν στον 44χρονο «άμεση πρόσβαση στους γιατρούς που εμπιστεύεται». «Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια και την υγεία του κ. Ναβάλνι», τόνισε ακόμη ο Μπορέλ.

 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε την έκκληση για «άμεση και άνευ όρων» αποφυλάκιση του Ναβάλνι, συμπληρώνοντας ότι η καταδίκη του έχει πολιτικά κίνητρα και είναι ενάντια στις υποχρεώσεις της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

«Η περίπτωση του Ναβάλνι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά επιβεβαιώνει το αρνητικό μοτίβο της συρρίκνωσης του χώρου για την αντιπολίτευση και για ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία», τόνισε ο Μπορέλ και επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ στη Μόσχα να διερευνήσει επειγόντως και με διαφάνεια την απόπειρα δολοφονίας του 44χρονου.

 

Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι πρόκειται να συναντηθεί στην αυριανή σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Έκκληση και από την κόρη του

 

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς τη Μόσχα λόγω της κατάστασης της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι.

 

Ο 44χρονος κάνει απεργία πείνας από τις 31 Μαρτίου και σύμφωνα με τους γιατρούς του κινδυνεύει να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια και να υποστεί «καρδιακή ανακοπή ανά πάσα στιγμή».



Η κόρη του Ντάσα Ναβάλνι, επίσης έκανε έκκληση, μέσω των social media. «Επιτρέψτε σε γιατρό να δει τον πατέρα μου», έγραψε. Στο μεταξύ σύμμαχοι του 44χρονου απηύθυναν κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις στις 21 Απριλίου.

 

 

Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει τεράστια ευθύνη.

 

«Η κατάσταση του κ. Ναβάλνι είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Εύχομαι να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του κ. Ναβάλνι αλλά και η απελευθέρωσή του. Υπάρχει εκεί μια τεράστια ευθύνη του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν νέες κυρώσεις.

 

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κάλεσε τις ρωσικές αρχές να προσφέρουν επειγόντως «την προσήκουσα ιατρική φροντίδα» στον Ναβάλνι. Ο 44χρονος πρέπει «να έχει πρόσβαση σε γιατρούς της εμπιστοσύνης του», τόνισε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Διεθνή / Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τους συνοριοφύλακες σε πόλεις μακριά από τα σύνορα, αλλά η πρακτική αυτή προκαλεί ανησυχίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους
LIFO NEWSROOM