Οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στις 21 Απριλίου- που προέβλεψαν ότι θα είναι οι μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας- για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση της υγείας του επικριτή του Κρεμλίνου.

 

Ο Ναβάλνι κάνει απεργία πείνας από τις 31 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των σωφρονιστικών αρχών, όπως κατήγγειλε, να του παράσχουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα για τους έντονους πόνους στο πόδι και στην πλάτη.Σύμφωνα με τους γιατρούς του, ο 44χρονος κινδυνεύει να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια και να υποστεί «καρδιακή ανακοπή ανά πάσα στιγμή».

 

Οι αρχές των φυλακών υποστηρίζουν ότι του πρόσφεραν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα αλλά ο 44χρονος την αρνήθηκε, ζητώντας να τον φροντίσει ένας γιατρός της επιλογής του εκτός της φυλακής, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

 

Λεντριάν: Τεράστια η ευθύνη του Πούτιν

 

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική την κατάσταση του Ναβάλνι και τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει τεράστια ευθύνη.

 

«Η κατάσταση του κ. Ναβάλνι είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Εύχομαι να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του κ. Ναβάλνι αλλά και η απελευθέρωσή του. Υπάρχει εκεί μια τεράστια ευθύνη του προέδρου Πούτιν», δήλωσε στο France 3 ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

 

«Η Ρωσία έχει την ευθύνη για την υγεία του Ναβάλνι και πρέπει να την αναλάβει», σημείωσε και επανέλαβε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την υπόθεση. «Έχουμε ήδη λάβει μέτρα. Το πακέτο κυρώσεων είναι ήδη σημαντικό, αλλά μπορεί να υπάρξουν και άλλες», συμπλήρωσε.

 

Παράλληλα, 70 καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιοί, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και ο Σαλμάν Ρούσντι, δημοσίευσαν χθες έκκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στον Ναβάλνι.

 

Την έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων και ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζον Κοτσέε, οι ηθοποιοί Τζουντ Λο και Βανέσα Ρεντγκρέιβ, οι συγγραφείς Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Αρουντάτι Ρόι.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP