Ναβάλνι: Κάλεσμα σε διαδηλώσεις στη Ρωσία- Ανησυχία Παρισιού για την υγεία του, «τεράστια ευθύνη Πούτιν»

Ναβάλνι: Κάλεσμα σε διαδηλώσεις στη Ρωσία- Ανησυχία Παρισιού για την υγεία του, «τεράστια η ευθύνη του Πούτιν» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στις 21 Απριλίου- που προέβλεψαν ότι θα είναι οι μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας- για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση της υγείας του επικριτή του Κρεμλίνου.

Ο Ναβάλνι κάνει απεργία πείνας από τις 31 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των σωφρονιστικών αρχών, όπως κατήγγειλε, να του παράσχουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα για τους έντονους πόνους στο πόδι και στην πλάτη.



Σύμφωνα με τους γιατρούς του, ο 44χρονος κινδυνεύει να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια και να υποστεί «καρδιακή ανακοπή ανά πάσα στιγμή».

Οι αρχές των φυλακών υποστηρίζουν ότι του πρόσφεραν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα αλλά ο 44χρονος την αρνήθηκε, ζητώντας να τον φροντίσει ένας γιατρός της επιλογής του εκτός της φυλακής, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Λεντριάν: Τεράστια η ευθύνη του Πούτιν

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική την κατάσταση του Ναβάλνι και τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει τεράστια ευθύνη.

«Η κατάσταση του κ. Ναβάλνι είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Εύχομαι να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του κ. Ναβάλνι αλλά και η απελευθέρωσή του. Υπάρχει εκεί μια τεράστια ευθύνη του προέδρου Πούτιν», δήλωσε στο France 3 ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Η Ρωσία έχει την ευθύνη για την υγεία του Ναβάλνι και πρέπει να την αναλάβει», σημείωσε και επανέλαβε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την υπόθεση. «Έχουμε ήδη λάβει μέτρα. Το πακέτο κυρώσεων είναι ήδη σημαντικό, αλλά μπορεί να υπάρξουν και άλλες», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, 70 καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιοί, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και ο Σαλμάν Ρούσντι, δημοσίευσαν χθες έκκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στον Ναβάλνι.

Την έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων και ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζον Κοτσέε, οι ηθοποιοί Τζουντ Λο και Βανέσα Ρεντγκρέιβ, οι συγγραφείς Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Αρουντάτι Ρόι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας θαλάσσιες οδούς

Διεθνή / Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία

Η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα εναλλακτικές οδούς για να εξάγει αγαθά προς την Ευρώπη χωρίς να περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην περιοχή
LIFO NEWSROOM