Ευρωβουλευτές ανακρίνουν κορυφαίους αξιωματικούς για τις συμβάσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Οι ευρωβουλευτές ανακρίνουν κορυφαίους αξιωματικούς σχετικά με τις εγκρίσεις και τις συμβάσεις των εμβολίων του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Οι τελευταίες εξελίξεις για την έγκριση και την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού ήταν το βασικό ερώτημα των ευρωβουλευτών σήμερα, που ανέκριναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Emer Cooke, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην αξιολόγηση και την έγκριση των εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν για το χρονικό πλαίσιο των μελλοντικών εγκρίσεων των εμβολίων, τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων εμβολίων, καθώς και την πρόσφατη έρευνα που σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αργή διάθεση των εμβολίων στα κράτη μέλη και εξέθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το καθεστώς έγκρισης νέων εργοστασίων παραγωγής της ΕΕ και μεγιστοποίησης της χρήσης δόσεων εμβολίων.

Στις απαντήσεις της, η Emer Cooke διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι η ΕΕ διαθέτει ένα συνεχές σύστημα ελέγχου για να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Υπογράμμισε ακόμα, τη σημασία της διαφανούς επικοινωνίας με το κοινό της ΕΕ και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις επιστημονικές συμβουλές. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του EMA να εφαρμόσει τα ίδια πρότυπα στην έγκριση εμβολίων, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.


Διαφάνεια των συμβάσεων


Η Sandra Gallina, η Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (SANTE), ερωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) σχετικά με τις οκτώ προηγμένες συμφωνίες αγοράς (APA) για εμβόλια που συνήψε η Επιτροπή με φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν την κα Gallina σχετικά με το κατά πόσον οι φαρμακευτικές εταιρείες ακολουθούν τους όρους των συμβάσεων, τα πιθανά πλεονεκτήματα της απελευθέρωσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, της διανομής των δόσεων, των πλαστών εμβολίων που διατίθενται στην αγορά και το ενδεχόμενο να καταστεί το κόστος των εμβολίων διαθέσιμο.

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν επίσης το αμφιλεγόμενο ζήτημα της σύμβασης με την AstraZeneca. Η Γενική Διευθύντρια επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν έχει χορηγήσει καν το ένα τέταρτο των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων με την ΕΕ.

Δεσμεύτηκε ωστόσο, να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM
Μακρόν σε κρίσιμη φάση: Προσπάθεια για σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία

Διεθνή / Η Γαλλία στο χείλος της νέας κρίσης: Ο Μακρόν ζητά σταθερότητα, η χώρα «βράζει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά σταθερότητα μετά από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Λεκορνί προσπαθεί να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση δυσπιστίας
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Διεθνή / Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Ο Τόμι Ρόμπινσον, γνωστός ακροδεξιός ακτιβιστής, υποστηρίζει ότι ο Έλον Μασκ πληρώνει τα νομικά του έξοδα στη δίκη του - Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση και γιατί η σχέση τους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM