Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: «Μάς είπαν να πυροβολήσουμε διαδηλωτές»

Myanmar coup: 'We were told to shoot protesters', say police who fled Facebook Twitter
EPA
0

Αστυνομικοί από τη Μιανμάρ που αυτομόλησαν στην Ινδία αποκαλύπτουν ότι έφυγαν επειδή αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις εντολές που είχαν λάβει από τους ανωτέρους τους.

Σε μερικές από τις πρώτες τέτοιες συνεντεύξεις, που παραχώρησαν στο BBC, περισσότεροι από δώδεκα πρώην στρατιώτες, είπαν ότι διέφυγαν, φοβούμενοι ότι θα αναγκαστούν να σκοτώσουν ή να βλάψουν πολίτες.

«Μου δόθηκαν εντολές να πυροβολήσω διαδηλωτές. Τους είπα ότι δεν μπορώ». Για εννέα χρόνια ο Νάινγκ υπηρέτησε ως αστυνομικός στη Μιανμάρ.

Τώρα, ο 27χρονος κρύβεται στη βορειοανατολική ινδική πολιτεία του Mizoram. «Φοβόμουν ότι θα αναγκαζόμουν να σκοτώσω ή να βλάψω αθώους ανθρώπους, που διαμαρτύρονται εναντίον του στρατού», είπε.

«Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος του στρατού να ανατρέψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση».

Από τότε που ο στρατός της Μιανμάρ, γνωστός ως Tatmadaw, κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας βγήκαν στους δρόμους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει περισσότερα από 50 άτομα.

Ο Νάινγκ, που είναι ανώτερος αξιωματικός από μια πόλη στα δυτικά της χώρας, λέει στο BBC ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή του άρχισαν να κλιμακώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε δε, ότι αναγκάστηκε σε φυγή,  αφού αρνήθηκε δύο φορές να πυροβολήσει διαδηλωτές.

«Είπα στον αρχηγό μου ότι δεν μπορούσα να το κάνω αυτό, και ότι θα πήγαινα με το μέρος των πολιτών. Ο στρατός είναι νευρικός. Γίνονται όλο και πιο βάναυσοι» σημείωσε. 

Ο ίδιος ανησυχεί ότι ίσως δεν μπορέσει να ξαναδεί την γυναίκα του και τις δύο μικρές του κόρες,

Το BBC μίλησε και με άλλους αξιωματικούς, τους πρώτους αποστάτες που μοιράστηκαν τις μαρτυρίες τους για αυτό που συμβαίνει στη χώρα.

Ισχυρίζονται ότι αποτελούν μέρος ενός αυξανόμενου αριθμού αξιωματούχων, που προσχωρούν στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, της πολιτικής ανυπακοής (CDM) στη χώρα.

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και μια σειρά από άλλες χώρες έχουν καταδικάσει τη δολοφονία αμάχων στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ, και κάλεσαν τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο στρατός απέρριψε την κριτική για τις ενέργειές του και είπε ότι είναι έτοιμος να υποβληθεί σε κυρώσεις και απομόνωση μετά την κατάληψη της εξουσίας.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, περισσότερα από 100 άτομα έχουν δραπετεύσει από τη Μιανμάρ στο Mizoram μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Χτουτ, ένας άλλος στρατιώτης, θυμάται τη νύχτα που η στρατιωτική χούντα ανέτρεψε την κυβέρνηση. Είπε ότι και σε εκείνον ζητήθηκε επίσης να πυροβολήσει διαδηλωτές. Και αυτός αρνήθηκε.

«Ο επικεφαλής μας, μάς διέταξε να πυροβολήσουμε ανθρώπους που βγαίνουν σε ομάδες άνω των πέντε. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν. Όταν είδα αθώους ανθρώπους να αιμορραγούν, η συνείδησή μου δεν  μου επέτρεπε να συμμετάσχω πια σε τέτοιες κακές πράξεις».

Ο Χτουτ λέει ότι ήταν ο μόνος από το αστυνομικό τμήμα του που έφυγε, κάνοντας το ταξίδι με μηχανή. Πρόσθεσε,  ότι διέσχιζε τα χωριά μέχρι τα σύνορα σε καθεστώς απόλυτης τρομοκρατίας.

Η αποκαλούμενη Γκρέις, - το πραγματικό της όνομα δεν αποκαλύπτεται-  είναι μία από τις δύο γυναίκες αστυνομικούς που κατάφεραν επίσης να διαφύγουν από τη χώρα.

Είπε ότι είδε το στρατό να χρησιμοποιεί μπαστούνια και λαστιχένιες σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών ενώ σε μια περίπτωση είδε να ρίχνουν δακρυγόνα σε μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και παιδιά.

«Ήθελαν να διαλύσουμε τα πλήθη και να συλλάβουμε τους φίλους μας, αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε», είπε. «Αγαπάμε την αστυνομία, αλλά τώρα το σύστημα έχει αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας».

Η 24χρονη λέει ότι πάλεψε επίσης μέσα της καθώς αναγκάστηκε να αφήσει την οικογένειά της πίσω, ιδίως τη μητέρα της που πάσχει από σοβαρή καρδιακή πάθηση.

«Οι γονείς μου είναι μεγάλοι και φοβούνται επίσης. Αλλά εμείς οι νέοι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φύγουμε και να τους αφήσουμε πίσω».

Οι αρχές στη Μιανμάρ ζήτησαν από την Ινδία να επιστρέψει τυχόν αποστάτες, προκειμένου οι χώρες να διατηρήσουν «φιλικές σχέσεις».

Ο πρωθυπουργός της περιφέρειας που έχουν φτάσει οι περισσότεροι στρατιωτικοί από τη Μιανμάρ, δήλωσε ότι όσοι βρίσκονται εκεί θα πρέπει να τους δοθεί προσωρινό καταφύγιο, ενώ η εθνική κυβέρνηση αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις της.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματικοί που αυτομόλησαν εκτιμούν ότι σύντομα το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί τους.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Διεθνή / Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί σχέδιο «αυτοαπέλασης» για να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει τις απελάσεις – Συζητήσεις με Ρουάντα για υποδοχή μεταναστών
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM