Εμβόλιο AstraZeneca: Η Αυστραλία ζητά από την Κομισιόν να επανεξετάσει το ιταλικό «μπλόκο»- Ανησυχεί το Βερολίνο

Δόση εμβολίου Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Γερμανία εξέφρασε ανησυχίες για το ιταλικό μπλοκάρισμα της εξαγωγής εμβολίων της AstraZeneca, το Παρίσι δηλώνει ότι μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Ρώμης, ενώ η Αυστραλία ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση της Ιταλίας. 



Χθες έγινε γνωστό ότι η Ιταλία μπλόκαρε 
την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca προς την Αυστραλία. Έτσι, έγινε η πρώτη χώρα που προχώρησε σε αυτή την κίνηση, υπό τον ευρωπαϊκό μηχανισμο, έχοντας την έγκριση της Κομισιόν. 

 

Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της AstraZeneca για την εξαγωγή δόσεων στην Αυστραλία, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον μηχανισμό που υιοθετήθηκε έπειτα από την κόντρα με τη συγκεκριμένη εταιρεία, οι φαρμακευτικές πρέπει να παίρνουν έγκριση για τις εξαγωγές δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό οι οποίες παρασκευάζονται εντός ΕΕ.

 

«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές. Ότι περιμένουμε οι εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες η ΕΕ να βάλουν τα δυνατά τους για να συμμορφωθούν με τα συμβόλαια για τις παραδόσεις που έχουν κάνει με τις χώρες- μέλη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είναι σημαντική εξαγωγέας εμβολίων για τον κορωνοϊό.

 

Όμως ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις παγκόσμιες παραδόσεις εμβολίων, έπειτα από την απόφαση της Ιταλίας.

 

«Με ένα μέτρο σαν κι αυτό, βραχυπρόθεσμα υπάρχει μια νίκη, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε εμάς μεσοπρόθεσμα, προκαλώντας διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων», δήλωσε ο Σπαν.


Αλλά και ο Μπερντ Λάνγκε, ο Γερμανός ευρωβουλευτής που είναι επικεφαλής στην επιτροπή Εμπορίου της Ευρωβουλής σχολίασε μέσω Twitter: «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Λάθος. Λευκή κάρτα για τους μιμητές. Θα μπορούσε να έχει θανάσιμες συνέπειες, για παράδειγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Προμήνυμα μιας παγκόσμιας μάχης για τα εμβόλια του κορωνοϊού; Αναπόφευκτη κλιμάκωση».


Από την άλλη, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Ιταλίας, δεδομένων των ελλείψεων εμβολίων στην Ευρώπη.

 

«Σαφώς καταλαβαίνω αυτό που έκανε η Ιταλία. Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. «Συζητάμε με τους Ιταλούς όπως και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας, για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα», συμπλήρωσε.

 

Από την πλευρά της η Αυστραλία ζήτησε από την Κομισιόν να επανεξετάσει την απόφαση. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γκρεγκ Χαντ, δήλωσε πως η Αυστραλία έχει ήδη λάβει 300.000 δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ότι αυτή η ποσότητα επαρκεί μέχρι να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή.

 

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, επιχείρησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο που θα έχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού η κίνηση της Ιταλίας. «Δεν υπολογίζαμε στη συγκεκριμένη παράδοση για την έναρξη του εμβολιασμού, οπότε θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό», δήλωσε και πρόσθεσε:

 

«Στην Ιταλία πεθαίνουν 300 άνθρωποι την ημέρα. Οπότε σίγουρα μπορώ να καταλάβω το υψηλό επίπεδο αγωνίας που θα υπάρχει στην Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Είναι σε ασυγκράτητη κρίση. Αυτό δεν ισχύει στην Αυστραλία».

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM