Εμβόλιο κορωνοϊού: Η ΕΕ ζητά απαντήσεις από την AstraZeneca για τη μείωση προμηθειών

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η ΕΕ ζητά απαντήσεις από την AstraZeneca για τη μείωση προμηθειών Facebook Twitter
EPA
0

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη της AstraZeneca ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για ποιο λόγο ανακοίνωσαν αιφνιδίως μεγάλη μείωση στις προμήθειες εμβολίου κατά της covid-19 προς το ευρωπαϊκό μπλοκ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις.

 

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters όταν η Ένωση των «27» σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις -η πρώτη που υπεγράφη από την ΕΕ για τη διασφάλιση των εμβολίων κατά της covid-19.

Βάσει συμφωνιών προαγοράς που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ δίνει προκαταβολές σε εταιρeίες για να εξασφαλίσει δόσεις, με τα χρήματα αυτά να αναμένονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

«Οι αρχικοί όγκοι θα είναι μικρότεροι απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά λόγω των μειωμένων αποδόσεων σε μεταποιητική μονάδα εντός της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής μας αλυσίδας», ανέφερε η AstraZeneca την Παρασκευή. Η εν λόγω μονάδα είναι ένα εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο, για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Novasep, εταίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

«Δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι συγκλήθηκε συνάντηση με την AstraZeneca μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής και ότι αυτή αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς σήμερα το απόγευμα. Εκπρόσωπος της AstraZeneca δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο σήμερα.

Ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ, που είχε άμεση εμπλοκή στις συνομιλίες με την AstraZeneca, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση, κατά την οποία η εταιρία θα κληθεί να εξηγήσει καλύτερα τις καθυστερήσεις, αν και η έκβασή της παραμένει ασαφής. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Pfizer, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της covid-19 στην ΕΕ, ανακοίνωσε καθυστερήσεις σχεδόν ενός μήνα στις αποστολές της, αλλά μερικές ώρες αργότερα αναθεώρησε, διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο μίας εβδομάδας.

 

Τα συμβόλαια της ΕΕ με τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων είναι εμπιστευτικά, αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ δεν απέκλεισε την πιθανότητα κυρώσεων για την AstraZeneca, δεδομένης της μεγάλης αναθεώρησης των προηγούμενων δεσμεύσεών της. Ωστόσο, η πηγή δεν εξήγησε τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ στις 29 Ιανουαρίου, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται από τις 15 Φεβρουαρίου.

Eπιστολή της Στέλλας Κυριακίδου στην AstraZeneca

Μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα υπάρξει έλλειμμα των παραδόσεών της, η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στην εταιρεία, χθες, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντερ Κερσμπέκερ.

Στην επιστολή αυτή η επίτροπος τονίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία. Όπως επισημαίνει η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό- αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και το πιο σημαντικό, για τους πολίτες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα αυτό με την εταιρεία, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, το πρωί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Astra Zeneca.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM