«Τι τους συνέβη;»: Πάνω από 5.500 γυναίκες & μικρά κορίτσια εξαφανίστηκαν εν μέσω πανδημίας στο Περού

«Τι τους συνέβη;»: Πάνω από 5.500 γυναίκες & μικρά κορίτσια εξαφανίστηκαν εν μέσω πανδημίας στο Περού Facebook Twitter
EPA
0

Πάνω από πεντέμισι χιλιάδες γυναίκες και ανήλικα κορίτσια εξαφανίστηκαν στο Περού το 2020, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν το 2019.

Όπως τονίζεται σε έκθεση του Συνηγόρου του Λαού (Defensoría del Pueblo) που δόθηκε στη δημοσιότητα, στην πλειονότητά τους ήταν έφηβα ή και ακόμα πιο μικρά κορίτσια.


«Είναι ανησυχητικό το ότι είχαμε τόσο υψηλό αριθμό γυναικών που εξαφανίστηκαν το 2020, ενώ βρισκόμασταν υπό περιορισμό λόγω της πανδημίας (του νέου κορωνοϊού) και οι γυναίκες βρίσκονταν στα σπίτια τους», δηλαδή σε χώρους θεωρητικά «πιο ασφαλείς», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πατρίσια Σαρμιέντο, αρμόδια για τα δικαιώματα των γυναικών στην ανεξάρτητη αρχή.


Κατά τα στοιχεία της έκθεσης, που τιτλοφορήθηκε «Τι τους συνέβη;» («¿Qué pasó con ellas?»), συνολικά 5.521 γυναίκες, ενήλικες (1.686), έφηβες και μικρά κορίτσια (3.835), αναφέρθηκε στις αρχές ότι εξαφανίστηκαν την περασμένη χρονιά. Τα δεδομένα προέρχονται από το Σύστημα Αναζήτησης Εξαφανισθέντων Προσώπων του υπουργείου Εσωτερικών.

«Τι τους συνέβη;»: Πάνω από 5.500 γυναίκες & μικρά κορίτσια εξαφανίστηκαν εν μέσω πανδημίας στο Περού Facebook Twitter
EPA


Μεταξύ της 15ης Μαρτίου και της 30ής Ιουνίου 2020, ενώ το Περού τελούσε υπό αυστηρό περιορισμό, 915 γυναίκες εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, ανάμεσά τους 606 ανήλικες. Το 2019, εξαφανίστηκαν 2.232 γυναίκες, κατά στοιχεία φεμινιστικών οργανώσεων.


Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που ο Συνήγορος του Λαού δημοσιεύει τέτοια έκθεση, σύμφωνα με την Σαρμιέντο.


«Το ζήτημα της εξαφάνισης αυτών των γυναικών δεν συνδέεται πλέον» με την ιδέα ότι επέλεξαν να φύγουν «για προσωπικούς λόγους», αλλά με τα προβλήματα της έμφυλης βίας, της εμπορίας ανθρώπων και των γυναικοκτονιών, υπογράμμισε η ίδια.


Οι αρχές στη λατινοαμερικανική χώρα των 31 εκατ. κατοίκων κατέγραψαν 138 γυναικοκτονίες το 2020· σε 34 από τις υποθέσεις αυτές, είχε αναφερθεί αρχικά η εξαφάνιση των θυμάτων. Το 2019 καταγράφηκαν 166 γυναικοκτονίες στο Περού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM