Το Twitter αναστέλλει μόνιμα τον λογαριασμό του Τραμπ- Για να αποτραπεί περαιτέρω υποκίνηση βίας

Το Twitter αναστέλλει μόνιμα τον λογαριασμό του Τραμπ- Για να αποτραπεί περαιτέρω υποκίνηση βίας Facebook Twitter
Getty Images
0

Το Twitter ανέστειλε μόνιμα τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της επανειλημμένης παραβίασης των κανονισμών της πλατφόρμας, αλλά και του κινδύνου για «περαιτέρω υποκίνηση βίας».

Τα δύο tweet που έκανε ο Τραμπ το πρωί της Παρασκευής αξιολογήθηκαν από το Twitter ως «εξαιρετικά πιθανά να ενθαρρύνουν και να εμπνεύσουν ανθρώπους να επαναλάβουν τις εγκληματικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.

Η εταιρεία προειδοποίησε ότι σχέδια για «μελλοντικές ένοπλες διαμαρτυρίες» διαδίδονται στο Twitter και αλλού, «συμπεριλαμβανομένης μιας προτεινόμενης δεύτερης επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και σε κτίρια καπιτωλίων πολιτειών στις 17 Ιανουαρίου 2021».

Η ασυνήθιστη απόφαση του Twitter για το κλείσιμο του προσωπικού λογαριασμού του Τραμπ αποτελεί ένα ιδιαίτερο πλήγμα για τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος χρησιμοποίησε τα social media για να τροφοδοτήσει το μίσος και τον φόβο τόσο κατά την πολιτική άνοδό του, όσο και στο ντροπιαστικό τέλος της προεδρίας του, σχολιάζει ο Guardian.

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, το Twitter αρχικά μπλόκαρε για 12 ώρες τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, λόγω των αναρτήσεων που έκανε τη στιγμή της κρίσης. Ανάλογη κίνηση έκανε και το Facebook.

Στη συνέχεια το Facebook και το Instagram αποφάσισαν να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς του απερχόμενου προέδρου επ' αόριστον και τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Η κίνηση αυτή ενέτεινε την πίεση προς το Twitter να προχωρήσει σε ανάλογη απόφαση, όπως και έκανε.

«Στο πλαίσιο των τρομακτικών γεγονότων αυτής της εβδομάδας, καταστήσαμε σαφές την Τετάρτη ότι περαιτέρω παραβιάσεις των κανονισμών του Twitter θα είχαν ως πιθανό αποτέλεσμα αυτή την ενέργεια», ανάφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση για τη μόνιμη αναστολή του λογαριασμού του Τραμπ.

«Η απόφασή μας είναι ότι αυτά τα δύο tweet είναι πολύ πιθανό να εμπνεύσουν άλλους να επαναλάβουν τις βίαιες πράξεις που έλαβαν χώρα στις 6 Ιανουαρίου 2021 και ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι λαμβάνονται και θεωρούνται ως ενθάρρυνση για κάτι τέτοιο», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Προσπάθησε να παρακάμψει την απαγόρευση

Το βράδυ της Παρασκευής ο Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει άλλους λογαριασμούς- ανάμεσά τους ο επίσημος της προεδρίας των ΗΠΑ και εκείνος της προεκλογικής εκστρατείας του- για να εκφράσει τα παράπονά του για την απαγόρευση, αλλά το Twitter γρήγορα κατέβασε τις αναρτήσεις του.


Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται στον Τραμπ να χρησιμοποιεί άλλους λογαριασμούς για να παρακάμψει την απαγόρευση και ότι το Twitter θα συνεχίσει να αφαιρεί τις αναρτήσεις του. Ο λογαριασμός της προεκλογικής εκστρατείας του επίσης ανεστάλη μόνιμα. Η εταιρεία ανέφερε ότι δεν θα πράξει το ίδιο με τους κυβερνητικούς λογαριασμούς, όπως εκείνος του προέδρου και του Λευκού Οίκου, αλλά μπορεί να περιορίσει τη χρήση τους.

Στις αναρτήσεις που έκανε- και κατέβηκαν- ο Τραμπ κατηγόρησε το Twitter ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου, όπως και ότι οι εργαζόμενοι του μέσου «συντονίστηκαν με τους Δημοκρατικούς και τους ακραίους αριστερούς για την αφαίρεση του λογαριασμού μου από την πλατφόρμα, για να φιμώσουν εμένα και εσάς, τους 75 εκατ. μεγάλους πατριώτες που με ψηφίσατε».

Έγραψε ακόμη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο «να δημιουργήσουμε τη δική μας πλατφόρμα στο άμεσο μέλλον» και κατηγόρησε το Twitter ότι «δεν στηρίζει την ελευθερία του λόγου» αλλά «προωθεί μια ακραία αριστερή πλατφόρμα όπου οι πιο μοχθηροί άνθρωποι στον κόσμο επιτρέπεται να μιλούν ελεύθερα».

Με πληροφορίες από Guardian

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM