Ο Έλον Μασκ ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

Ο Έλον Μασκ ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο Έλον Μασκ ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς σε προσωπική περιουσία και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. 

Η προσωπική περιουσία του Νοτιοαφρικανού μηχανικού και εφευρέτη ανέρχεται πλέον στα 128 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η αξία της Tesla σκαρφάλωσε σήμερα στα 509 δισεκατομμύρια δολάρια, ενόψει της εισαγωγής της στον S&P 500 τον Δεκέμβριο.

Μέσα σε μία μόλις ημέρα, ο Μασκ έγινε πλουσιότερος κατά 7,24 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπερνώντας τον συνιδρυτή της Microsoft που ξοδεύει άλλωστε πολλά από τα χρήματα του σε φιλανθρωπίες και ιδρύματα, με αποτέλεσμα να του έχουν απομείνει «μόλις» 127,7 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Πέρυσι, και ενώ η αγορά των αυτοκινούμενων Tesla δεν ξεπερνούσε τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μασκ είχε προβλέψει πως η αξία της αυτοκινητοβιομηχανίας του θα άγγιζε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο παρελθόν είχε πει πως δεν θα καταδεχόταν να πάρει οποιοδήποτε μισθό από την Tesla πριν αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια.

Ο συνιδρυτής της διαστημικής εταιρείας SpaceX, είχε προσπεράσει σε διάστημα λίγων εβδομάδων τόσο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook όσο και τον τον ιδιοκτήτη του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, Μπερνάρ Αρνό.  Πρώτος και μόνος στην «κορυφή» παραμένει ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με καθαρή περιουσία 182 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

 

Η ένταση με τον Γκέιτς

 

Φέτος Μασκ και Γκέιτς ενεπλάκησαν ουκ ολίγες φορές σε «διαφωνίες με χρονοκαθυστέρηση» για τεχνολογικά και επιστημονικά ζητήματα.

Μιλώντας σε πρόσφατο podcast των New York times, ο Μασκ επιτέθηκε στον Γκέιτς που τον Ιούλιο είχε επικρίνει τον Μασκ για την στάση του απέναντι στην πανδημία, σχολιάζοντας ότι ο CEO της Tesla καλά θα κάνει να εκφράζει άποψη μόνο για όσα γνωρίζει.

«Ο Έλον επιμένει να κάνει εξωφρενικά σχόλια. Δεν έχει εμπλακεί και πολύ με τα εμβόλια. Φτιάχνει ένα εξαιρετικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι πύραυλοί του δουλεύουν καλά. Μπορεί να μιλά για αυτά τα πράγματα. Ελπίζω ότι δεν μπερδεύει αυτά τα πεδία με άλλα που δεν συμμετέχει και τόσο πολύ». Ο Μασκ απάντησε στις αρχές Οκτωβρίου με άκρως αιχμηρό ύφος: «Έι, ηλίθιε, εμείς φτιάχνουμε τα μηχανήματα των εμβολίων για την CureVac, την εταιρεία που επένδυσες».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μήνα ο Γκέιτς είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για την βιωσιμότητα των μεγάλων ηλεκτρικών οχημάτων μεγάλων αποστάσεων όπως τα φορτηγά, τα πλοία και τα αεροπλάνα και ο Μασκ έγραψε στο Twitter πως ο Γκέιτς «δεν έχει ιδέα». Σε συνέντευξη του, ο Γκέιτς δεν είχε λησμονήσει να δηλώσει δημοσίως πως αγόρασε μεν μια ηλεκτρική Porsche Taycan αλλά όχι κάποιο Tesla.

Η Goldman Sachs προβλέπει νέα άνοδο της αξίας της Tesla, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί στον S&P μέσα στην κορυφαία δεκάδα. Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο 2% την Τρίτη ενώ από την αρχή της χρονιάς η εταιρεία καταγράφει «κατακόρυφη» αύξηση της τάξης του 730%. 

Η περιουσία του Μασκ δεν προέρχεται μόνο από το μεγάλο μερίδιό του στην Tesla αλλά και από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του, μεταξύ των οποίων και η κατασκευαστική του "The Boring Company" (μτφρ «Η Βαρετή Εταιρεία»).

Παρά την τεράστια περιουσία του πάντως, δεν ξοδεύει σε προσωπική πολυτέλεια όσο θα περίμεναν κάποιοι και όπως έχει πει δεν του αρέσει να κατέχει πράγματα ή να έχει το δικό του σπίτι. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που πούλησε δύο από τις επαύλεις του στην Καλιφόρνια. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα έκθεση στο Λονδίνο κοιτάζει κατάματα το γήρας

Πολιτισμός / Έλα να γεράσουμε μαζί: Μια νέα έκθεση κοιτάζει κατάματα το γήρας

Το The Coming of Age, η νέα μεγάλη έκθεση του Wellcome Collection, ανοίγει τη συζήτηση για τη γήρανση πέρα από την ιδέα της παρακμής. Με περισσότερα από 120 έργα και αντικείμενα, από τη σύγχρονη τέχνη μέχρι την ιστορία της ιατρικής και την ποπ κουλτούρα, η έκθεση επιχειρεί να δει το γήρας ως κοινωνική, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Πολιτισμός / Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μυστική κράτησή του στην Κίνα, ο Άι Γουέιγουεϊ θα περάσει 24 ώρες μέσα σε φυσικού μεγέθους ανακατασκευή του κελιού όπου κρατήθηκε για 81 ημέρες το 2011. Το έργο Sewing a Button, που παρουσιάζεται στο Aviva Studios του Μάντσεστερ, είναι το πιο ακραίο και προσωπικό κομμάτι της νέας μεγάλης έκθεσής του, Ai Weiwei: Button Up!
THE LIFO TEAM
Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Πολιτισμός / Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Η Ανίτα Λάσκερ-Βάλφις, μία από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της μνήμης του Ολοκαυτώματος, επιστρέφει στο προσκήνιο με αφορμή τα 100 της χρόνια και τη νέα έκδοση του βιβλίου της Inherit the Truth. Η ζωή της δεν είναι μόνο μια μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα, αλλά και μια σκληρή υπενθύμιση ότι η μουσική μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ως σωτηρία και ως μέρος της κόλασης.
THE LIFO TEAM
Τι σημαίνει ενοχή αν η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Ειδήσεις / Τι σημαίνει για έναν γονιό να ακούει ότι η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Στο νέο της βιβλίο Original Sin, η γενετίστρια της συμπεριφοράς Κάθριν Πέιτζ Χάρντεν εξετάζει τι αλλάζει όταν η βιολογία μπαίνει μέσα στην ιστορία του εγκλήματος. Το ερώτημα δεν αφορά μόνο την επιστήμη ή τη δικαιοσύνη, αλλά και τους γονείς: τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί αν η βία, η παρόρμηση και η ευθύνη είναι πιο σύνθετες απ’ όσο θέλαμε να πιστεύουμε;
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Πολιτισμός / Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Μετά την εμφάνισή της στο Coachella δίπλα στη Σαμπρίνα Κάρπεντερ, η Μαντόνα αποκάλυψε ότι χάθηκαν τα αρχειακά ρούχα που φορούσε και προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή τους. Οπως λέει, δεν είναι απλώς σκηνικά κομμάτια, αλλά μέρος της ιστορίας της.
THE LIFO TEAM
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΡΑΝΤΑ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ

Πολιτισμός / «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία - Οι εμφανίσεις των πρωταγωνιστών

Κάθε εμφάνιση ανέδειξε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα στυλ της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών από τους Susan Fang, Schiaparelli, Valentino, Chanel, Stella McCartney και, φυσικά, Prada
THE LIFO TEAM
«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM