Λετονία: Γλύπτες καλύπτουν τα έργα τους, σε διαμαρτυρία για την αύξηση της φορολογίας

Λετονία: Γλύπτες καλύπτουν τα έργα τους, σε διαμαρτυρία για την αύξηση της φορολογίας Facebook Twitter
Μετά τη διαμαρτυρία με τούβλα έξω από τη Βουλη, τώρα Λετονοί γλύπτες καλύπτουν τα έργα τους (Πηγή φωτό EPA)
0

Λετονοί γλύπτες άρχισαν να καλύπτουν τα έργα τους με μαύρο πλαστικό, για να τα κρύψουν από τη δημόσια θέα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την πρόταση για αύξηση του φόρου στα εισοδήματα των καλλιτεχνών.

Γλύπτες σχεδιάζουν να καλύψουν έως και 20 έργα στην πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, μεταξύ άλλων γλυπτά που είναι σε δημόσια θέα εδώ και δεκαετίες. «Διαμαρτυρόμαστε για την αύξηση των φόρων σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός ήδη έχει διακόψει σχεδόν όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μειώνοντας το εισόδημα», ανέφερε σε ανακοίνωση το σωματείο καλλιτεχνών της Λετονίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνις Ρέιρς, είπε στο AFP πως η κυβέρνηση έκανε «δύσκολες συζητήσεις» με τις ενώσεις καλλιτεχνών, συγγραφέων και κινηματογραφιστών, αναφορικά με την αλλαγή στη φορολογία που σχεδιάζεται.

«Κατανοώ ότι οι γλύπτες είναι ανάμεσα σε αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο, από τη στιγμή που έχουν τεράστιες δαπάνες για υλικά για κάθε δημιουργία τους», συμπλήρωσε, αλλά δεν έκανε αναφορά σε πιθανή αλλαγή του σχεδίου για τη φορολογία.

Προηγουμένως Λετονοί καλλιτέχνες είχαν διαμαρτυρηθεί για αυτό το σχέδιο, βάζοντας τούβλα μπροστά από το κοινοβούλιο, έπειτα από συζητήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού τις οποίες ο γλύπτης Άιγκαρς Μπίκσε είπε ότι ήταν «σαν να μιλάμε σε τοίχο». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το AFP οι προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία μπορεί να επηρεάσουν 39.000 πολίτες στη Λετονία. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να καταγράψει ύφεση 6% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ