Σχεδόν 20.000 εργαζόμενοι της Amazon θετικοί στον κορωνοϊό - «Ο ιός απλώθηκε σαν σκόνη»

Σχεδόν 20.000 εργαζόμενοι της Amazon θετικοί στον κορωνοϊό - «Ο ιός απλώθηκε σαν σκόνη» Facebook Twitter
0

Η Amazon ανακοίνωσε χθες ότι 19.816 εργαζόμενοί της στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

Στον αριθμό της Amazon αυτό δεν περιλαμβάνεται το εποχικό προσωπικό της εταιρείας ή όσοι εργαζόμενοι ενδέχεται να μολύνθηκαν από covid-19 εκτός εργασίας. Η εταιρεία επιχείρησε να το διαχειριστεί επικοινωνιακά, λέγοντας πως το ποσοστό είναι μικρότερο από αυτό που παρατηρείται στο σύνολο του αμερικανικού πληθυσμού. Ωστόσο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. 

Η εταιρεία άλλωστε είχε επίσης δεχθεί επικρίσεις που ως τώρα δεν είχε αποκαλύψει πόσοι εργαζόμενοί της έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

«Τώρα γνωρίζουμε για ποιον λόγο η εταιρεία αρνούνταν: η Amazon επέτρεψε στην covid-19 να εξαπλωθεί σαν σκόνη στις εγκαταστάσεις της, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται εκεί, καθώς και των οικογένειών τους, των γείτονών τους και των φίλων τους» κατήγγειλε η Ντάνια Ραχέντρα επικεφαλής της Athena, κολεκτίβας οργανώσεων κατά της Amazon σε ανακοίνωσή της, στην οποία ζήτησε τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας. «Η Amazon αποτελεί αναμφισβήτητα απειλή για τη δημόσια υγεία».


Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν προστατεύει επαρκώς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της, παρά τις συνεχείς επενδύσεις, κυρίως στην αυτοματοποίηση πολλών εργασιών. 

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει αναπτύξει δικό του σύστημα εντοπισμού των μολύνσεων και διεξάγει «χιλιάδες τεστ την ημέρα», διαθέτοντας 1,37 εκατομμύριο εργαζόμενους την περίοδο από την 1η Μαρτίου ως τις 19 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο τα νούμερα προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. 

Το ποσοστό μολύνσεων από covid-19 μεταξύ των εργαζομένων στην Amazon ανέρχεται σε 1,44%, ενώ για το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ το ποσοστό είναι 2,06%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπνκινς. 

Η Amazon σχεδιάζει να ενισχύσει τις ικανότητές της ώστε να μπορεί να διεξάγει 50.000 τεστ ημερησίως στις αποθήκες και τα κέντρα ως τον Νοέμβριο. Εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν πραγματοποιήσει στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στάσεις εργασίας και είχαν οργανώσει διαμαρτυρίες μπροστά από τις αποθήκες της ζητώντας καλύτερη προστασία από την νόσο covid-19.

Η Amazon έχει διαβεβαιώσει ότι έχει διανείμει περισσότερες από 100 εκατομμύρια μάσκες στους εργαζόμενους της και ότι έχει λάβει μια σειρά μέτρων, όπως η τήρηση των αποστάσεων, στις αποθήκες της, ο έλεγχος της θερμοκρασίας των εργαζομένων και διαδικασίες «καθαρισμού εις βάθος».

Πηγή Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM