Σύνοδος Κορυφής: Νέα πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι προβλέπει

Σύνοδος Κορυφής: Νέα πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι προβλέπει Facebook Twitter
EPA
0

Η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής φέρεται να έχει ως βάση τα 390 δισ. που θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. δάνεια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εισερχόμενος στο Συμβούλιο δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε. Σημειώνεται ότι η αναλογία επιχορηγήσεων δανείων είναι ένα από τα βασικά αγκάθια στην διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 ηγετών.

Η νέα πρόταση στους ηγέτες της ΕΕ  αναφέρει ότι 390 δισ. θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. δάνεια. Συγκεκριμένα, στα 390 δισεκατομμύρια προβλέπει τις επιχορηγήσεις και στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ τα δάνεια η νέα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Το συνολικό ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο θα είναι τριετές. Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ. Ωστόσο, το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ. Επίσης, μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

Σχετικά με το θέμα της διακυβέρνηση, το οποίο επίσης αποτελεί «αγκάθι» για τις διαπραγματεύσεις, η πρόταση Μισέλ παραμένει σταθερή στο «χειρόφρενο ανάγκης».

Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μιας συμβιβαστικής λύσης για το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν την νέα συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Ήδη είναι σε εξέλιξη η τέταρτη ημέρα των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, έπειτα από αναβολή και διαφωνίες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής».

Δεν έκρυψε δε ότι υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά «τα πράγματα προχώρησαν και είναι πιθανός ένας συμβιβασμός». Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Την χθεσινή νύχτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας.

Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος, πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM