Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου

Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Στη λιγότερο διαφημισμένη πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες το νέο wine bar του Μιχάλη Παπατσίμπα.
0

Τραπεζάκια στον πεζόδρομο ιδανικά σημαίνουν ελαφρύ αεράκι, χαλαρό χάζεμα των περαστικών και της φασαρίας της πόλης από ασφαλή απόσταση, κάπου στο βάθος, ενώ πίνεις και τσιμπάς, όμως πολλές φορές δυστυχώς μεταφράζονται σε μια καρέκλα δίπλα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και κανονική βαβούρα. Η ωραία θέση του Materia Prima του επιτρέπει να ανήκει στη πρώτη κατηγορία.


Στη λιγότερο διαφημισμένη πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες το νέο wine bar του Μιχάλη Παπατσίμπα, γνωστού στον χώρο του κρασιού από τη δουλειά του παλιότερα στο Oinoscent και έπειτα στο πρώτο Materia Prima στο Κουκάκι.


Δυο δρόμους πάνω από τη Σπύρου Μερκούρη υπάρχει ατμόσφαιρα φιλικής γειτονιάς, φημισμένο εκμέκ με τσουρέκι και ένας πολύ κουλ μανάβης που φέρνει τα καλύτερα. Ο νέος γείτονας τώρα προτείνει ένα ολοκληρωμένο concept με κρασί, μερικά επιλεγμένα πιάτα, delicatessen αλλά και καφέ για τις πρωινές ώρες.

Δεξιά και αριστερά από την κομψή είσοδο μιας πολυκατοικίας βρίσκονται οι δύο ξεχωριστοί χώροι του μαγαζιού – εξίσου απλοί και ανεπιτήδευτοι. Στον έναν στεγάζεται το deli και στον άλλον η χαρακτηριστική μαρμάρινη μπάρα που είναι ντυμένη με ψάθα καθώς και η ανοιχτή, διακριτική κουζίνα. Τα περισσότερα καθίσματα, πάντως, απλώνονται στον πλαϊνό πεζόδρομο.

Αν κατέβεις στο υπόγειο του μαγαζιού, μπορείς να επιλέξεις μια από τις 300 περίπου ετικέτες που διατίθενται σε φιάλη. Οι φιάλες, όπως και τα προϊόντα του delicatessen προσφέρονται και για take away, σε χαμηλότερες τιμές.

Ενθουσιώδες αλλά καθόλου πιεστικό, το σέρβις θα σε καθοδηγήσει με επιτυχία στο κρασί που σου ταιριάζει. Αν θες να μάθεις για το βιογραφικό του ροζέ σου, θα σου το δώσουν με χαρά, αν όχι, θα σε αφήσουν να μεθύσεις με την ησυχία σου.

Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Δεξιά και αριστερά από την κομψή είσοδο μιας πολυκατοικίας βρίσκονται οι δύο ξεχωριστοί χώροι του μαγαζιού – εξίσου απλοί και ανεπιτήδευτοι. Φωτο: @despi_naka (instagram)


Ο κατάλογος αποτελείται από δύο σελίδες στις οποίες θα βρεις 30 περίπου κρασιά που σερβίρονται σε ποτήρι (ξεκινώντας από τα 5 ευρώ) και θα αλλάζουν τακτικά, δίπλα σε μια ντουζίνα συνοδευτικά με λογικές τιμές. Τα ελληνικά κρασιά καταλαμβάνουν τη δική τους ξεχωριστή κατηγορία (ανάμεσά τους και σπάνιες ποικιλίες όπως το Βοστιλίδι και το Λιάτικο).

Υπάρχει και μια κατηγορία με τίτλο «Not the usual suspects», όπου προτείνονται κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες και περιοχές που αξίζουν την προσοχή σου. Αν κατέβεις στο υπόγειο του μαγαζιού, μπορείς να επιλέξεις μια από τις 300 περίπου ετικέτες που διατίθενται σε φιάλη. Οι φιάλες, όπως και τα προϊόντα του delicatessen (taleggio, asiago, τυράκι Τήνου, τσεμπέρι Ιθάκης, αλάτια, chutneys κ.ά.) προσφέρονται και για take away, σε χαμηλότερες τιμές.

Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Burrata, καψαλισμένα ντοματίνια και αντζούγιες. Φωτο: @despi_naka (instagram)


Ένα πιάτο με burrata, καψαλισμένα ντοματίνια και αντζούγιες εμφανίζεται στο τραπέζι. Μετά ένα brioche με roast beef, μαγιονέζα tonnato (με τόνο, αντζούγια, κάπαρη) και ξινό λάχανο, εμπνευσμένο από το κλασικό ιταλικό πιάτο vitello tonnato. Με μόλις 1,5 ευρώ δοκιμάζεις το πιο εθιστικό συνοδευτικό: ζεστό ψωμί με καπνιστό βούτυρο.


Στο μενού υπάρχουν ακόμα: carpaccio μόσχου, μια εκδοχή του αργεντίνικου σάντουιτς choripan αλλά και μερικές vegetarian επιλογές όπως οι χειροποίητες παπαρδέλες cacio e pepe και το χούμους ρεβιθιών.


Όσο η ώρα περνάει και τα παιδιά αφήνουν τη διπλανή παιδική χαρά για να πάνε στα σπίτια τους ο κόσμος πληθαίνει στο Materia Prima και σιγά σιγά απλώνεται στα σκαλιά και τα πεζούλια της πλατείας που έχει πλέον το δικό της προσγειωμένο και ενημερωμένο σημείο για κρασί.

Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα και καπαρόφυλλα. Φωτο: @despi_naka (instagram)
Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: @despi_naka (instagram)
Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: @despi_naka (instagram)


Materia Prima wine | bistro | deli

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι

Ωράριο λειτουργίας: 10:00.-00:30, Δευτέρα κλειστά

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντίνος Στεργίδης: «Το ελληνικό κρασί δεν έχει εχθρούς παρά μόνο φίλους»

Γεύση / Ντίνος Στεργίδης: «Το ελληνικό κρασί δεν έχει εχθρούς παρά μόνο φίλους»

Ο πρωτεργάτης της οινοδημοσιογραφίας στην Ελλάδα και ιδρυτής της ετήσιας έκθεσης ελληνικών κρασιών «Οινόραμα» μιλά στη LiFO με αφορμή τη φετινή διοργάνωση που κλείνει αισίως 26 χρόνια επιτυχημένης πορείας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ