Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Βγάλτε το γόνατο από τον λαιμό μας»- 8:46 λεπτά σιγής σε τελετή στη μνήμη του 46χρονου

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Βγάλτε το γόνατο από τον λαιμό μας»- 8:46 λεπτά σιγής σε τελετή στη μνήμη του 46χρονου Facebook Twitter
0

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και οργής για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τελέστηκε στη Μινεάπολη η πρώτη από τις τρεις τελετές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη μνήμη του 46χρονου.

Φίλοι, συγγενείς και γνωστές προσωπικότητες έδωσαν το παρών στην τελετή και κράτησαν 8:46 λεπτά σιγής, όσο δηλαδή πατούσε τον λαιμό του Φλόιντ με το γόνατό του ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, με αποτέλεσμα ο 46χρονος να αφήσει την τελευταία του πνοή. Τελετές στη μνήμη του έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και σε άλλες πολιτείες, ενώ η κηδεία του είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.

«Σκεφτείτε τι περνούσε ο Τζορτζ, ξαπλωμένος εκεί για αυτά τα 8 λεπτά, ικετεύοντας για τη ζωή του. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι», είπε ο αιδεσιμότατος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα, Αλ Σάρπτον, ο οποίος εκφώνησε έναν δυναμικό επικήδειο, καλώντας τη «λευκή Αμερική» να «κατέβει από τους λαιμούς μας». Μπροστά του βρισκόταν το χρυσό φέρετρο του Φλόιντ, ενώ πίσω, σε οθόνη, προβάλλονταν γκράφιτι με το πρόσωπο του 46χρονου. 

«Ο λόγος που ποτέ δεν μπορούσαμε να είμαστε αυτοί που θέλαμε και ονειρευόμαστε είναι επειδή κρατούσατε το γόνατό σας πάνω στον λαιμό μας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι οποιοσδήποτε άλλος. Αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε το γόνατό σας από τον λαιμό μας. Αυτό που συνέβη στον Φλόιντ συμβαίνει κάθε ημέρα σε αυτή τη χώρα στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής. Είναι ώρα να σηκωθούμε στο όνομα του Τζορτζ και να πούμε "βγάλτε το γόνατό σας από τους λαιμούς μας"», τόνισε ο Σάρπτον. 

 

Νωρίτερα, υπήρξε συγκίνηση και δάκρυα, καθώς συγγενείς και άλλοι άνθρωποι που είχαν γνωρίσει τον Τζορτζ Φλόιντ μίλησαν για το τι άνθρωπος ήταν ο 46χρονος. Στην ομιλία του, ο Σάρπτον στράφηκε και κατά του Ντόναλντ Τραμπ, για τη φωτογράφιση που έκανε αυτή την εβδομάδα μπροστά από εκκλησία, κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Κρατούσε τη Βίβλο στο χέρι του. Κηρύττω από τότε που ήμουν μικρό αγόρι. Δεν έχω δει ποτέ κάποιον να κρατά τη Βίβλο με αυτό τον τρόπο. Πρώτα από όλα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη Βίβλο σαν σκηνικό αντικείμενο. Και δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν τον Τζορτζ με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο αιδεσιμότατος.

Δήλωσε παράλληλα όμως ότι πλέον νιώθει περισσότερη ελπίδα από ποτέ. «Είδα σε κάποιες περιπτώσεις ότι οι λευκοί διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από τους μαύρους. Ξέρω ότι αυτή είναι μια διαφορετική εποχή. Είδα ανθρώπους στη Γερμανία να διαδηλώνουν για τον Τζορτζ Φλόιντ, στο Λονδίνο μπροστά από το κοινοβούλιο. Αυτή είναι η ώρα να χτίσουμε τη λογοδοσία στο σύστημα της δικαιοσύνης. Αυτή τη φορά δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να αλλάξουμε όλο το σύστημα της δικαιοσύνης», τόνισε.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, για 10η συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, σε όλη τη χώρα, ενώ σε αρκετές πόλεις χαλάρωσαν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι κινητοποιήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές.

Στην Ουάσινγκτον, η παρουσία της αστυνομίας ήταν μικρότερη. Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία από τον Λευκό Οίκο προς το μνημείο του Λίνκολν. Στη Νέα Υόρκη εκτιμάται ότι βγήκαν στους δρόμους 20.000 άνθρωποι. Εκεί, η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ενώ ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο προειδοποίησε ότι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για μόλυνση από τον κορωνοϊό. «Αν πάτε σε διαδήλωση, παρακαλώ πηγαίνετε να κάνετε τεστ. Να είστε υπεύθυνοι», δήλωσε απευθυνόμενος προς τους πολίτες.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις, ανάμεσά τους η Ατλάντα, το Ντένβερ, το Ντιτρόιτ και το Λος Άντζελες. Στη συγκέντρωση στο Μπρούκλιν μετείχε και ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Τέρενς, ο οποίος γονάτισε μαζί με άλλους πολίτες που φώναζαν «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Ο Τέρενς Φλόιντ κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να αναζητά τη δικαιοσύνη, αλλά χωρίς βία, τονίζοντας ότι ο αδελφός του δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος.

Με πληροφορίες από Guardian

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM
Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM