ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Παρίσι: Επεισόδια σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας- Φωτιές, χημικά και πλαστικές σφαίρες

Παρίσι: Επεισόδια σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας- Φωτιές, χημικά και πλαστικές σφαίρες Facebook Twitter
0

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Περίπου 20.000 άνθρωποι αψήφισαν την απαγόρευση συναθροίσεων- λόγω κορωνοϊού- και διαδήλωσαν την Τρίτη για τον θάνατο μαύρου άνδρα υπό αστυνομική κράτηση, το 2016, με αφορμή τις μαζικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Αντλώντας συνθήματα από το αμερικανικό κίνημα- «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»- οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν δικαιοσύνη για τον Ανταμά Τραορέ, ο θάνατος του οποίου πριν από τέσσερα χρόνια είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία στη Γαλλία. Η κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από δικαστήριο, έπειτα από έκθεση που απαλλάσσει τους τρεις αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Τραορέ. 

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, για να διαλύσει το πλήθος, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις. Συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, που «απάντησαν» με χρήση πλαστικών σφαιρών. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους, ποδήλατα και μηχανές, για να δημιουργήσουν φλεγόμενα οδοφράγματα.

 

«Η βία δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά που έλαβε χώρα στο Παρίσι απόψε, καθώς απαγορεύονται οι διαδηλώσεις για την προστασία της υγείας όλων», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, στους συγκεντρωμένους είχε μιλήσει η αδελφή του Τραορέ, Άσα. «Σήμερα δεν μιλάμε για τη μάχη της οικογένειας Τραορέ. Είναι η μάχη για όλους. Όταν μαχόμαστε για τον Τζορτζ Φλόιντ, μαχόμαστε για τον Ανταμά Τραορέ. Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι επανάληψη αυτού που συμβαίνει στη Γαλλία», είπε.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Λιλ έκαναν πορεία 2.500 άνθρωποι, στη Μασσαλία βγήκαν στους δρόμους 1.800 πολίτες και στη Λιόν 1.200.

Η υπόθεση Τραορέ

Το 2016 ο 24χρονος Ανταμά Τραορέ, έπειτα από μια αντιπαράθεση σε διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων, συνελήφθη σε σπίτι που είχε κρυφτεί, έπειτα από κυνηγητό 15 λεπτών με την αστυνομία.

Ένας από τους τρεις αστυνομικούς κατέθεσε ότι ακινητοποίησαν στο έδαφος τον Τραορέ με το σωματικό βάρος τους. Ο 24χρονος έχασε τις αισθήσεις του στο περιπολικό και πέθανε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα. Φορούσε ακόμη χειροπέδες όταν έφτασε εκεί το ασθενοφόρο.

Την Παρασκευή, ιατρική επιτροπή απάλλαξε τους τρεις αστυνομικούς, λέγοντας ότι ο Τραορέ δεν πέθανε από «ασφυξία λόγω της θέσης του σώματός του», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να προκλήθηκε ο θάνατος επειδή τον ακινητοποίησαν στο έδαφος.

Αντί για αυτό, έκριναν ότι ο θάνατος του Τραορέ πιθανότατα προκλήθηκε από καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας υποκείμενων ζητημάτων υγείας, στο πλαίσιο «έντονου στρες» και σωματικής κόπωσης, σε συνδυασμό με την παρουσία κάνναβης στον οργανισμό του. Αυτή είναι η τρίτη επίσημη έκθεση που απαλλάσσει τους αστυνομικούς και ανατρέπει προηγούμενη ιατρική έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της οικογένειας Τραορέ, σύμφωνα με την οποία ο 24χρονος πέθανε από ασφυξία.

Όμως, την Τρίτη, νέα έρευνα που διέταξε η οικογένεια κατέληξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από την τεχνική σύλληψης που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε κόψει επαφές με τον στον Τζέφρι Έπσταϊν: Του είπε «είμαστε μαζί σε αυτό» σε email του 2011

Διεθνή / Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε κόψει επαφές με τον Τζέφρι Έπσταϊν: Του είπε «είμαστε μαζί σε αυτό» σε email του 2011

Ο πρίγκιπας Άντριου έστειλε email μετά την εμφάνιση της φωτογραφίας της Βιρτζίνια Τζουφρέ, αλλά αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε διακόψει την επικοινωνία του με τον Επστάιν το 2010.
LIFO NEWSROOM
ΛΕΚΟΡΝΙ ΓΑΛΛΙΑ

Διεθνή / Γαλλία: Η νέα κυβέρνηση διορίστηκε για να προωθήσει έναν προϋπολογισμό «πριν από το τέλος της χρονιάς»

Αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες- μάλλον άγνωστους στο ευρύ κοινό- «προερχόμενους από την κοινωνία των πολιτών», σε μια προσπάθεια να εξέλθει η Γαλλία από την πολιτική αστάθεια
LIFO NEWSROOM
ΟΜΗΡΟΙ ΧΑΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς απελευθέρωσε τους 20 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους - Η λίστα με τα ονόματα

Ο κατάλογος που δημοσίευσε η Χαμάς πριν την απελευθέρωση, περιελάμβανε τους ίδιους 20 ομήρους των οποίων τα ονόματα είχαν ήδη δοθεί στο Ισραήλ νωρίτερα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM