Η Γαλλία σταματά να χορηγεί υδροξυχλωροκίνη στους ασθενείς με κορωνοϊό

Η Γαλλία σταματά να χορηγεί υδροξυχλωροκίνη στους ασθενείς με κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Η υδροξυχλωροκίνη, φάρμακο επίμαχο για την χρήση και την αποτελεσματικότητά του , δεν θα μπορεί από σήμερα να συνταγογραφείται στα νοσοκομεία της Γαλλίας για την αντιμετώπιση της Covid-19, εκτός των κλινικών δοκιμών.

Το σχετικό διάταγμα για την απαγόρευση δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από το τέλος του Μαρτίου, η υδροξυχλωροκίνη μπορούσε να συνταγογραφείται κατ' εξαίρεση στα γαλλικά νοσοκομεία αποκλειστικά για βαριά περιστατικά της Covid-19, έπειτα από απόφαση ιατρικού συμβουλίου.

Την υδροξυχλωροκίνη, η χρήση της οποίας προωθήθηκε στην Γαλλία από τον αμφιλεγόμενο καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, υπερασπίζονται ενθουσιωδώς οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Είναι ένα παράγωγο της χλωροκίνης, που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας.

Όμως, έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση The Lancet επισημαίνει την αναποτελεσματικότητά του και κινδύνους για τους ασθενείς της Covid-19.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ελήφθη μετά την αρνητική εισήγηση χθες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (HCSP) της χώρας, το οποίο συνεδρίασε μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο The Lancet. Το HCSP συνιστά «να μην χρησιμοποιείται η υδροξυχλωροκίνη στην θεραπεία της Covid-19, εκτός κλινικών δοκιμών».

Το φάρμακο, το οποίο στην Γαλλία κυκλοφορεί υπό την εμπορική ονομασία Plaquénil, περιλαμβάνεται σε μία σειρά θεραπειών που δοκιμάστηκαν από την αρχή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων παθήσεων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα.

Στο διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα τερματίζεται και η συνταγογράφηση εκτός κλινικών δοκιμών κατά της Covid-19 του φαρμάκου που συνδυάζει τα lopinavir και ritonavir, δύο αντιρετροϊκά, τα οποία η Υπηρεσία Φαρμάκων συνδέει με καρδιολογικούς κινδύνους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM