Ο Ιούνιος, Μήνας Υπερηφάνειας ή αλλιώς Pride Month, γιορτάζει κάθε χρόνο την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και την προβολή των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ παγκοσμίως. Ολόκληρος ο μήνας αποτελεί μια γιορτή υπερηφάνειας που στηρίζει τους αγώνες για τα δικαιώματα της κοινότητας, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Γιορτάζει την ελευθερία.

 

Πριν, όμως, το Pride γίνει μια παγκόσμια γιορτή υπερηφάνειας και ισότητας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ξεκίνησε ως διαμαρτυρία. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου του 1969, έλαβε χώρα ένα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του Pride, ως μιας επετείου μνήμης των ταραχών του Stonewall. Εκείνη την ημέρα, η αμερικάνικη αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο Stonewall Inn, ένα gay bar στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα μέρος το οποίο ως τότε προσέφερε «καταφύγιο» στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της εποχής.

 

Εκείνη τη χρονική περίοδο, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις θεωρούνταν παράνομες σχεδόν σε κάθε πολιτεία και παρότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία προκαλούσε επεισόδια, με βάση τον χαρακτηρισμό της ομοφυλοφιλίας ως «ποινικού αδικήματος», εκείνο το βράδυ τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποφάσισαν να αντισταθούν, πυροδοτώντας μια εξέγερση που θα ξεκινούσε μια νέα εποχή αντίστασης και αργότερα γιορτής.

 

Στο σήμερα, ο Pride Month συνεχίζει να γιορτάζεται και παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Για τον Pride Month 2021, η Havaianas γιορτάζει την αγάπη και την ελευθερία, αλλά και την ιστορία, με μια νέα συλλογή, με σκοπό να ενθαρρύνει τον διάλογο, την κοινωνική ένταξη και την ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από τη συγκεκριμένη συλλογή Pride, το 7% των εσόδων από την πώληση κάθε ζεύγους πρόκειται να δωρηθεί στο κίνημα «All Out», με οικονομική δέσμευση προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

 

Με την παραπάνω αφορμή και με έμπνευση το εμβληματικό και πολυβραβευμένο ριάλιτι Ru Paul's Drag Race, το LIFO.gr ζήτησε από 4 άτομα της queer κοινότητας να στείλουν ένα γράμμα ενδυνάμωσης στον 10χρονο εαυτό τους, μιλώντας για όλα όσα θα ήθελαν να ξέρουν ή να ακούσουν μεγαλώνοντας.

 

Ο Ευά Παπαδάκης (χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες he/they/them) γράφει:

 

Μικρό μου πόνυ,

 

Μην τρομάζεις, όταν τρομάζουν.

Όταν δεν νιώθεις τίποτα, να πίνεις νερό.

Φάε ντοματούλες τώρα, μετά θα σε φάνε τα εξωτερικά.

Το gaslighting συμβαίνει από το σπίτι μέχρι τον ΟΗΕ και πίσω.

Γίνε η καλύτερη φίλη της εαυτής σου, υπολόγιζέ την σαν άτομο άλλο, κάντε παρέα.

Να πλέκεις τα δάχτυλα των χεριών σου όταν πέφτεις για ύπνο. Μπορείς να σε αγκαλιάσεις κι εσύ.

Ο συγγενής που χέρι σηκώνει ή απλώνει, δεν είναι πλέον συγγενής και το αίμα νεράκι γάργαρο, γαργάρα, γίνεται.

Θα σε μεγαλώσουν Βαγγέλη, θα γίνεις Ευάγγελος κι Ευά κι ακόμα κι αν από το όνομά σου μείνει μονάχα ένα Ε, εσύ θα είσαι ακόμα το ίδιο.

Μια μέρα, θα γράψεις ποιήματα και θα βρεθεί κάποια που θα πιστέψει μες στη δυστοπία σε μια όχι ουτοπία και θα τα εκδώσει όπως τα θες:

 

///πανδημία///

θα διαλέγουμε το φύλο μας μαζί με το φίλο μας
θα σκοτώνουμε το σκύλο μας
και το πρωί θα ξυπνάμε
σε νησιά 
σαν νήπια κι όλα θα είναι ήπια ή προνήπια

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Η HAVAIANAS ΕΙΝΑΙ ένα δημοκρατικό brand που εκφράζει την ισότητα και την αισιοδοξία. Από το ξεκίνημά της, δημιούργησε ένα προϊόν που πλέον βρίσκεται στα πόδια όλων των Βραζιλιάνων, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, και αποτελεί μια ιδιαίτερα αγαπητή επιλογή υπόδησης για κάθε άνθρωπο.

 

Σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το brand έχει φορεθεί από όλους, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης, εθνικότητας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και είναι ευρέως γνωστό για το χρώμα που προσφέρει στον κόσμο, με κάθε ζευγάρι Havaianas. 

 

Ευά Παπαδάκης: «Θα σε μεγαλώσουν Βαγγέλη, θα γίνεις Ευάγγελος κι Ευά»
Η Havaianas είναι ένα δημοκρατικό brand που εκφράζει την ισότητα και την αισιοδοξία.

 

Φέτος η συλλογή έχει επεκταθεί και διαθέτει πέντε διαφορετικά μοντέλα από σαγιονάρες, ένα αστραφτερό τσαντάκι, ένα μπρελόκ και ένα ζευγάρι κάλτσες που είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.havaianas-store.com, στο δίκτυο καταστημάτων Havaianas και σε επιλεγμένα καταστήματα.

 

 

Σχετικά με το κίνημα All Out: Το All Out είναι ένα παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους με σκοπό να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου κανένας άνθρωπος δεν θα είναι αναγκασμένος να θυσιάζει την οικογένεια, την ελευθερία, την ασφάλεια ή την αξιοπρέπειά του εξαιτίας αυτού που αγαπά. Μάθετε περισσότερα για το έργο του κινήματος εδώ: www.allout.org