11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους Facebook Twitter
Απευθύνεται καταρχάς σε ανθρώπους που είτε δεν τολμούν να προφέρουν καν εκείνο που νιώθουν, επιθυμούν ή υπομένουν είτε δεν συναντούν ώτα ευήκοα, ακόμα κι όταν «φωνάζουν».
0

Είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε τη στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της γραμμής ψυχολογικής στήριξης 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. Αφορά λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους, καθώς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Απευθύνεται καταρχάς σε ανθρώπους που είτε δεν τολμούν να προφέρουν καν εκείνο που νιώθουν, επιθυμούν ή υπομένουν είτε δεν συναντούν ώτα ευήκοα, ακόμα κι όταν «φωνάζουν». Στο 11528 μπορεί να καταφύγει οποιοδήποτε άτομο αναζητά στήριξη για να «βγει προς τα έξω», υφίσταται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας φύλου, έχει απορίες ή επιθυμεί συμβουλές.


Η εν λόγω γραμμή στήριξης, η οποία λειτουργεί εμπιστευτικά και ανώνυμα από Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00-18:00, εκτός αργιών, δημιουργήθηκε με τη συνέργεια τεσσάρων οργανώσεων (Athens Pride, Thessaloniki Pride, ΟΛΚΕ, Θετική Φωνή) στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των διακρίσεων που υλοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετεξέλιξη του προγράμματος «Ζούμε όπως κι εσύ» που σχεδιάστηκε το 2010 από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί από τις 14/6/16 (Αρ. Πρωτ.: 97606/Δ2).

Στόχος των συντελεστών του ήταν «να αποτελέσει ένα ανάχωμα στο ιδιαίτερα ανησυχητικό και διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων που καταγράφονται στη χώρα», αποσκοπούσε δε στην πληροφόρηση και στην ευαισθητοποίηση γονέων, κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και της κοινωνίας συνολικά σε θέματα διακρίσεων, ρητορικής μίσους, ομοφοβίας/τρανσφοβίας, κοινωνικού αποκλεισμού και ενδοσχολικού εκφοβισμού (bullying).

Μεγάλο μέρος των ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων οφείλεται στην άγνοια· για τον λόγο αυτόν στοχεύουμε στην έγκυρη ενημέρωση και προβολή θεμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί αλλά και κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι είμαστε μια αξιόπιστη υπηρεσία που στέκεται στο πλευρό του με κατανόηση και ενσυναίσθηση.


Το εν λόγω πρόγραμμα επανασχεδιάστηκε και σήμερα λειτουργεί με νέα διοικούσα επιτροπή και επιστημονικό προσωπικό, σε καινούργιο χώρο. Δημιουργήθηκε μια δομή ψυχολογικής στήριξης, η τηλεφωνική γραμμή 11528, και παράλληλα δρομολογήθηκε ένα ευρύ φάσμα δράσεων προβολής και ενημέρωσης μέσω της πανελλήνιας καμπάνιας «Δίπλα Σου», η οποία ξεκίνησε την περίοδο 2015-16 με την ηθική στήριξη του δήμου Αθηναίων και της περιφέρειας Αττικής και τη χρηματοδότηση αρχικά της οργάνωσης Αλληλεγγύη-Solidarity Now.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 το 11528 λειτουργούσε χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πλέον, η οικονομική ενίσχυση της γραμμής μέσω crowdfunding κρίνεται αναγκαία, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα και να διευρύνει το αξιέπαινο έργο που επιτελεί – δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι έχει σώσει ακόμα και ζωές, γεγονός που εύκολα αντιλαμβάνεται όποιος/-α έχει βιώσει μια δύσκολη λόγω διαφορετικότητας νεότητα ή έχει γνωρίσει άλλα άτομα που βρέθηκαν σε τέτοια φάση. Διακρίθηκε, άλλωστε, ως «πρότυπο και καινοτόμο έργο» στο Διεθνές Υπουργικό Συνέδριο της Unesco για την Παιδεία το 2016.

Σημειωτέον ότι υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μέσω Skype και δωρεάν, διά ζώσης συνεδριών εξειδικευμένων ψυχολόγων με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, γονείς και δασκάλους.

11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους Facebook Twitter
Το 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ μέχρι πέρσι είχε διαχειριστεί πάνω από 2.330 περιστατικά τηλεφωνικών κλήσεων.


Η καμπάνια «Δίπλα Σου» θα αναπτυχθεί πιο δυναμικά τους επόμενους μήνες με ημερίδες και δράσεις, επιδιώκοντας «την εξοικείωση της κοινής γνώμης με την έννοια της συντροφικότητας και της αγάπης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια», καθώς επίσης και την ισότιμη αναγνώριση και αποδοχή τους, τόσο θεσμικά όσο και από τον οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περίγυρο.

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης που θα λειτουργεί βασισμένη στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, θα είναι επίσης ασφαλής και μη παθολογοποιητική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που εξυπηρετεί» λέει η Νάνσυ Παπαθανασίου, δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.

«Μεγάλο μέρος των ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων οφείλεται στην άγνοια· για τον λόγο αυτόν στοχεύουμε στην έγκυρη ενημέρωση και προβολή θεμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί αλλά και κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι είμαστε μια αξιόπιστη υπηρεσία που στέκεται στο πλευρό του με κατανόηση και ενσυναίσθηση» συμπληρώνει η Κλεοπάτρα Οικονομίδου, MSc, διευθύντρια του προγράμματος, την εποπτεία του οποίου έχουν η Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος, PhD, και η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, MSc, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.


Το 11528 - Δίπλα Σου μέχρι πέρσι είχε διαχειριστεί πάνω από 2.330 περιστατικά τηλεφωνικών κλήσεων, είχε πραγματοποιήσει 485 διά ζώσης συνεδρίες και 18 παρεμβάσεις σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Α' ΔΔΕ Αθηνών. Το υποστηρίζουν οι οργανώσεις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Queertrans, Πολύχρωμο Σχολείο, ΛΟΑΤ-ΑμεΑ, ThessΔΙΚΤΥΟ, Thessaloniki Rainbow Youth, Proud Seniors Greece, ΑΜΚΕ Κλίμακα και Generation 2.

Αν επιθυμείτε να ενισχύσετε οικονομικά τη λειτουργία της γραμμής 11528, μπορείτε να μπείτε εδώ.

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώντας το πρώτο μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Παρακολουθώντας το πρώτο μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα

Γιατί ένα μάθημα σχετικό με τις έμφυλες ταυτότητες και όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα είναι απαραίτητο σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα Ψυχολογίας; Οι διδάσκουσες του Παντείου Νάνσυ Παπαθανασίου και Έλενα Όλγα Χρηστίδη εξηγούν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η επιδημία της γκέι μοναξιάς

Lgbtqi+ / Yπάρχει όντως επιδημία της γκέι μοναξιάς;

Παρότι τα πράγματα για τους Έλληνες γκέι φαίνεται ότι αλλάζουν και ότι υπάρχει κοινωνική πρόοδος και μεγαλύτερη αποδοχή, η επιδημία της γκέι μοναξιάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι κάτι που επιμένει και γιγαντώνεται.
EΡΕΥΝΑ: M. HULOT
Onassis Sexuality Education Day: Γιατί η σεξουαλική αγωγή είναι τόσο απαραίτητη για τα σχολεία;

Ελλάδα / Onassis Sexuality Education Day: Γιατί η σεξουαλική αγωγή είναι τόσο απαραίτητη για τα σχολεία;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει την Κυριακή την πρώτη της ημερίδα με θέμα τη σεξουαλική αγωγή. Δύο από τους ομιλητές, η πρώην σχολική σύμβουλος Μαργαρίτα Γερούκη και ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης, κάνουν στη LiFO μια πρώτη εισαγωγή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bearly Athens: Χορεύοντας για μια εβδομάδα με τις αρκούδες της Αθήνας

Lgbtqi+ / Bearly Athens: Χορεύοντας με τις αρκούδες της Αθήνας

Για πρώτη φορά οι bears της πόλης συγκεντρώθηκαν για να διοργανώσουν μια εβδομάδα με καθημερινά πάρτι προκειμένου να ενδυναμώσουν την κοινότητά τους, να καταρρίψουν στερεότυπα ομορφιάς, να βρεθούν σε ένα drag brunch, να χορέψουν πολύ με italo disco και techno, με την ντόπια queer rave σκηνή στα decks και με ονόματα που έχουν περάσει απ’ όλα τα μεγάλα φεστιβάλ, χωρίς να αποκλείουν κανέναν από την εξτραβαγκάντζα τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Athens Pride 2022 / Explainer: Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Το γράμμα «Ι» στο αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστοιχεί σε υγιή ανθρώπινα σώματα που μέχρι σήμερα συχνά παθολογικοποιούνται και υποβάλλονται σε επεμβάσεις «κανονικοποίησης» φύλου ερήμην τους. Η Intersex Greece εξηγεί τον όρο, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γάμος για ολ@

Athens Pride 2022 / Explainer: Γάμος για ολ@ τώρα – Γιατί το σύμφωνο συμβίωσης δεν αρκεί

Κάτι η πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι», που πάει με χίλια, κάτι τα νομοσχέδια που έχουν προαναγγείλει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που οι «γάμοι της Τήλου», οι οποίοι παραμένουν σημείο αναφοράς, έγιναν ταινία, το ζήτημα του ομόφυλου γάμου και της παιδοθεσίας ξαναμπαίνει δυναμικά στη δημόσια ατζέντα και διεκδικείται «άνευ όρων», όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν τη Νάνσυ Ρήγκαν σε γραμματόσημο – ειδικά τώρα

Lgbtqi+ / Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν τη Νάνσυ Ρήγκαν σε γραμματόσημο – ειδικά τώρα

Κακό timing και απολύτως δικαιολογημένη η οργή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας: η Ρήγκαν είχε αρνηθεί να βοηθήσει ακόμα και τον στενό φίλο της οικογένειας και διάσημο θύμα του AIDS, Ροκ Χάτσον
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
POLICE PRIDE

Οπτική Γωνία / Καλώς λοιπόν κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητοι» στο Athens Pride οι ένστολοι αστυνομικοί;

Η αρνητική απάντηση του Athens Pride στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών για επίσημη συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις πυροδότησε πολλές συζητήσεις και αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή να σκεφτούμε τι είδους Pride θέλουμε τελικά, και όχι μόνο στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αν όλα τα κουήρ (ελληνικά) τραγούδια έκαναν coming out

ACADDEMIA / Αν όλα τα κουήρ (ελληνικά) τραγούδια έκαναν coming out

Κουήρ τραγούδια υπάρχουν αμέτρητα, γραμμένα σε διαφορετικές εποχές. Μπορεί να είναι αυτά που έχουν γραφτεί ή/και ερμηνευθεί από κουήρ καλλιτέχνες/-ιδες, ή έχουν τραγουδηθεί από cis/στρέιτ «queer icons», ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο έχουν αγαπηθεί από το κουήρ κοινό.
ΕΛΕΝΑ-ΟΛΓΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ
«Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες

Ο επόμενος κόσμος / «Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες

Μια αιχμηρή συζήτηση του Θοδωρή Αντωνόπουλου με τον Αλέξανδρο Διακοσάββα και την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σχετικά με την απαγόρευση των υποτιθέμενων «θεραπειών» που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλίας Αδάμ: «Το θέατρο είναι πράξη επιβολής. Όταν επιβάλλεις κάτι, θα έχεις αντιδράσεις»

Θέατρο / Ηλίας Αδάμ: «Το θέατρο είναι πράξη επιβολής. Όταν επιβάλλεις κάτι, θα έχεις αντιδράσεις»

Μια αυθόρμητη συζήτηση για τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και τα Πόκεμον με τον δημιουργό της παράστασης «We are in the army now» που ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ