Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Κώστας Σπαθαράκης

Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Κώστας Σπαθαράκης Facebook Twitter
0

Δεν τα πηγαίνω καλά με τους καταλόγους. Κάτι σημαντικό έχει πάντοτε ξεχαστεί, κάτι έχει μείνει απέξω. Πράγμα που βεβαίως οδηγεί με τη σειρά του σε έναν καινούργιο κατάλογο, με τα πράγματα που έμειναν απέξω κ.ο.κ. Προσπάθησα, πάντως, να αφήσω εκτός τα κλασικά έργα, καθώς και τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία, αλλά μερικά ξανατρύπωσαν χωρίς να το θέλω. Δεν έβαλα επίσης το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, παρότι για τους Αντίποδες και για μένα υπήρξε καθοριστικό σε διάφορα επίπεδα.

1.

Δανιήλ ντε Φόε, Ροβινσών Κρούσος

Όπως το λέει ο Κόντογλου: «Εγώ τρίβω τα χέρια μου μέσα στο ζεστό καλύβι μου, διαβάζοντας το "Ροβινσών Κρούσο". Ο "Ροβινσών Κρούσος"! Το βιβλίο τούτο του Δανιήλ Ντι Φόου μου είναι πάντα αχώριστο. Τώρα που γράφω, το βλέπω να κιτρινίζει ανάμεσα στα λίγα βιβλία μου. Είναι τυπωμένο, πυκνά πυκνά, απάνου σ' ένα σκούρο χαρτί σαν καπνισμένο. Μυρίζει σαν παλιό ναυτικό έγγραφο. Το ύφος του είναι απλό. Εκεί μέσα δεν μπορεί να βρει κανείς καν μια λέξη γραμμένη από ποιητή· καν μια φράση δε βγαίνει όξω απ' το μέτριο». Πράγμα που μας οδηγεί κατευθείαν στο

2.

Φώτης Κόντογλου, Πέδρο Καζάς

«Η πρωτάκουστη ιστορία του Σπανιόλου κουρσάρου, ο οποίος ή έζησε τρακόσα χρόνια ή γύρισε από τον Άδη. Τυπωμένη από ένα πορτουγέζικο χειρόγραφο που έπεσε στα χέρια του Φώτη Κόντογλου στο Οπόρτο».

3.

Τζέημς Τζόυς, Το πορτραίτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία

Από τα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ' Γυμνασίου», στην έκδοση των Γραμμάτων, στη μετάφραση του Μπερλή, στο «The Essential James Joyce», με εισαγωγή και σημειώσεις του Harry Levin, και σε δυο-τρεις ακόμη εκδόσεις, ένα βιβλίο που από τους εισαγωγικούς στίχους μέχρι τα καταληκτικά λόγια του ήρωα δεν με άφηνε ποτέ να ησυχάσω, με βασάνιζε, και υποχρέωσε ένα κομμάτι του εαυτού μου να ενηλικιωθεί πριν την ώρα του.

4.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Μυθοπλασίες, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, Ύψιλον

Κάθε άνθρωπος γεννιέται μυθοπλαστικός ή αλεφικός, λέγαμε με έναν φίλο, παραφράζοντας τον Μπόρχες («κάθε άνθρωπος γεννιέται αριστοτελικός ή πλατωνικός»), όταν τον πρωτοδιαβάζαμε, είκοσι χρονών, προσπαθώντας μετά μανίας να ανασυγκροτήσουμε από τις υποσημειώσεις του Κυριακίδη αυτό το καθοριστικό διανοητικό και συγγραφικό σύμπαν. Εγώ γεννήθηκα μυθοπλαστικός, και καμιά αλεφική ανατριχίλα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή που μου προκαλεί πάντα το «Tlön, Uqbar, Orbis Tertius».

5.

Βάλτερ Μπένγιαμιν, Σαρλ Μπωντλαίρ: Ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού, μτφρ. Γιώργος Γκουζούλης, Αλεξάνδρεια

1998. Πρώτο έτος στη Νομική: μια φρίκη. Ξημεροβραδιάζομαι στη Δωδώνη και στην Πολιτεία. Στη Δωδώνη έτυχε να συναντήσω τον Γιώργο Γκουζούλη που μου σύστησε το βιβλίο του Μπένγιαμιν, με το οποίο πέρασα μερικά εικοσιτετράωρα πάθους. Έχοντας φάει με το κουτάλι τις σεφερικές «Δοκιμές» στα χρόνια του Λυκείου, δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να μιλήσει κανείς για την ποίηση συνδέοντάς την με τον κοινωνικό της περίγυρο, και το βιβλίο εκρήγνυται μέσα στο κεφάλι μου ανοίγοντας έναν ολόκληρο κόσμο ερμηνευτικής αγωνίας και μια άλλη σχέση με τη λογοτεχνία.

6.

Χρήστος Βακαλόπουλος, Οι πτυχιούχοι, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Οι βιβλιομανείς γυαλάκηδες έφηβοι που καταναλώνουν αυστηρά ξένη κλασική λογοτεχνία και καταδικάζουν μετά βδελυγμίας και το παραμικρό ξεστράτισμα από τον κανόνα έχουν μόνο μία ελπίδα να γίνουν άνθρωποι κάποτε στο μέλλον: ένας καλός φίλος να τους φέρει αρκετά νωρίς κάτω από τη μύτη ένα βιβλίο σαν αυτό. Μόνο έτσι κατάλαβα εγώ την αξία ενός βιβλίου που γράφεται κοντά σου, γλωσσικά και ιστορικά, μόνο έτσι μπόρεσα να αντιληφθώ γιατί η οικειότητα συνιστά ένα καθοριστικό στοιχείο της λογοτεχνικής κατανόησης.

7.

Γκυστάβ Φλωμπέρ, Αισθηματική αγωγή, μτφρ.-εισαγωγή Παναγιώτης Μουλλάς, Οδυσσέας

Ο Φλωμπέρ συγκεφαλαιώνει όλη τη λογοτεχνία και το μυθιστόρημα αυτό συγκεφαλαιώνει όλες τις ιστορίες ενηλικίωσης και όλες τις ερωτικές ιστορίες. Όση ενόχληση και αν προκαλεί στον αναγνώστη, επιστρέφει κανείς αναπόφευκτα σε αυτό σαν σε μια οδυνηρή ανάμνηση. Η μετάφραση και η εισαγωγή του Μουλλά δείχνουν έναν δρόμο κατανόησης και πρόσληψης του μυθιστορήματος που θα έπρεπε να επιδιώκουμε διαρκώς.

 

8.

Ηλίας Λάγιος, Πράξη υποταγής, Ερατώ

Προσπαθώ να θυμηθώ τι είδους άνθρωπος ήμουν το 2001, όταν μου το πρότεινε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, και δεν μπορούσα να το διαβάσω. Τώρα παίζει μέσα στο κεφάλι μου διαρκώς.

9.

Χάινριχ φον Κλάιστ, 4 Νουβέλες, μτφρ. Θοδωρής Δασκαρόλης, Άγρα

Ένα αναγνωστικό σοκ από μια υποδειγματική έκδοση: άψογη μετάφραση, έξοχα κείμενα στο επίμετρο. Με το βιβλίο αυτό κατάλαβα, νομίζω, για πρώτη φορά ότι η λογοτεχνία μπορεί να στοχάζεται καθαρά χωρίς να χάνει τίποτα από τη σαγήνη και την έντασή της.

10.

Μισέλ Ουελμπέκ, «Ο χάρτης και η επικράτεια», μτφρ. Λίνα Σιπητάνου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας 

Όσο περνάνε τα χρόνια μετριάζει κανείς τα κριτήριά του, μαθαίνει να απολαμβάνει και πράγματα που δεν είναι πρώτης γραμμής, περιμένει όλο και λιγότερα από ένα βιβλίο, με δυο λόγια χάνει την πίστη του στη λογοτεχνία. Έρχεται όμως ένα βιβλίο σαν αυτό, με τη βία και το χιούμορ του, με την αυτοαναφορικότητα και τη λογοτεχνική δεξιοτεχνία που ξεκινά από τον τίτλο και ολοκληρώνεται στις τελικές εικόνες, και σε γλυτώνει από τον κυνισμό της μετριότητας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ