Σεισμός

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
1

«Αλήθεια, σας αρέσει ο Ντοστογιέφσκι;» ήταν το πρώτο πράγμα που με ρώτησε στο τηλέφωνο η Μαρία Ψωμά Πετρίδου. Λίγα δευτερόλεπτα μετά με είχε καλέσει να παρακολουθήσω από κοντά την επίσκεψη της «Διάβασέ μου!» στο Βαφοπούλειο. «Την Τρίτη στις 10:00. Να έχεις τετράδιο για σημειώσεις», με πείραξε στο κλείσιμο. Η ίδια έφτασε στον χώρο 20 λεπτά πριν το ραντεβού. Ήθελε να ελέγξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο χαρούμενα ηλικιωμένα πρόσωπα περνούσαν την πόρτα σαν μαθητές που προσέρχονται στο αγαπημένο τους μάθημα. Στις 10:00 ακριβώς η Ναταλία είχε πάρει τη θέση της και άρχισε να διαβάζει. Φωναχτά.

«Η «Διάβασέ μου!» είναι εθελοντική ομάδα φωναχτών λογοτεχνικών αναγνώσεων και δημιουργήθηκε από μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΑΑΚ (Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια). Η Λέσχη αυτή λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια. Κάποια στιγμή γεννήθηκε η ανάγκη όλα αυτά τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα που διαβάζουμε και συζητούμε να μπορούμε να τα μοιραζόμαστε και με άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως δεν είχαν την ευκαιρία ή την δυνατότητα να γίνουν αναγνώστες. Βλέπετε, ένας συστηματικός αναγνώστης βιώνει όλα τα ευεργετήματα της ανάγνωσης».

 

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

 

Αυτή τη στιγμή οι εθελοντές της «Διάβασέ μου!» είναι 30 αλλά συνεχώς έρχονται νέα μηνύματα συμμετοχής. Υπάρχουν οι εθελοντές αναγνώστες που διαβάζουν κάθε εβδομάδα στην ομάδα τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιλέγουν λογοτεχνικά κείμενα για το αρχείο της ομάδας και απασχολούνται σε πολλές άλλες αρμοδιότητες», αναφέρει η Μαρία και στέκεται στις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής καθώς και στους χώρους που λαμβάνουν χώρα οι αναγνώσεις.

 

«Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής: Να είναι ο ίδιος αναγνώστης, να έχει πάθος με την λογοτεχνία και ταυτόχρονα να θέλει να διαχειρίζεται ομάδα. Όμως, όσο μια εθελοντική ομάδα μεγαλώνει, τόσο υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος. Όπως εξεύρεση χορηγιών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α. Μέχρι σήμερα διαβάζουμε σε πολλές και διαφορετικές ομάδες, όπως ΚΑΠΗ, γηροκομεία, Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ψυχιατρείο, Σχολή Τυφλών, Σχεδία και αλλού. Στο ξεκίνημά μας προτείναμε εμείς στα ΚΑΠΗ τη συνεργασία και μας αγκάλιασαν αμέσως! Από εκεί και πέρα οι προτάσεις έρχονται από μόνες τους ή από τα μέλη. Η ανταπόκριση όσων παρακολουθούν τις ομάδες μας είναι εξαιρετικά θερμή και ενθουσιώδης. Κάθε εβδομάδα περιμένουν τους εθελοντές με αδημονία και προσπαθούν να μην λείψουν από καμιά συνάντηση», προσθέτει.

 

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

 

Πίσω μας η Ναταλία συνεχίζει το διάβασμα και το κοινό την κοιτάει στα μάτια, δουλεύοντας στο μυαλό του τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. «Οι αναγνωστικές ομάδες κρατάνε 1 ώρα, στην διάρκεια των οποίων διαβάζεται ένα λογοτεχνικό κείμενο και μετά ακολουθεί συζήτηση. Τα κείμενα που διαβάζονται (διηγήματα περισσότερο) επιλέγονται τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια λογοτεχνία. Σε κάθε ομάδα μπορεί να διαβάζεται διαφορετικό ανάλογα με τις ανάγκες των μελών, οπότε έχουμε πολλά κείμενα με εξαιρετική ανταπόκριση. Κάθε συνάντηση είναι και κάτι άλλο, μια διαφορετική εμπειρία. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι όμορφο και κι αναπάντεχο θα προκύψει με έναυσμα το θέμα μιας ιστορίας!», επισημαίνει.

 

Τη ρωτάω να μου αφηγηθεί εικόνες από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. «Μια από τις πιο ξεχωριστές ομάδες ανάγνωσης είναι αυτή του ψυχιατρείου, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των κειμένων και τα μέλη της ομάδας έχουν έναν ιδιαίτερο και πολύ συγκινητικό τρόπο που συμμετέχουν.

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Η πιο ισχυρή εικόνα είναι τα χαμόγελα και τα πρόσωπα που φωτίζουν, όποιας ηλικίας κι αν είναι και με όποια προβλήματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που όχι μόνο δείχνουν αλλά και αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση αυτών των ομάδων ακόμα και σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή από κάποιες μορφές νοητικής υστέρησης. Βλέπετε σε χώρες τις Δύσης αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από πανεπιστήμια αλλά και από το εθνικό σύστημα υγείας τους. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτές οι ομάδες δεν είναι «ακροάσεις» αλλά βάζουν τα άτομα που συμμετέχουν στη διαδικασία της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων. Είναι λοιπόν συμμετοχικές», καταλήγει και αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε και να απλώνουμε τις ομάδες μας σε όλη την πόλη αλλά και εκτός των ορίων της και ταυτόχρονα να προσελκύουμε όλο και περισσότερους εθελοντές αλλά και χορηγούς που θα στηρίζουν τις δράσεις μας και την επιμόρφωση των εθελοντών. Σε αυτές τις συναντήσεις ανάγνωσης όλοι παίρνουν πράγματα. Άνοιγμα της σκέψης, ανταλλαγή απόψεων, έκφραση συναισθημάτων αλλά και προβλημάτων, αισιοδοξία, αποδοχή, επικοινωνία καθώς και δημιουργία καινούργιων σχέσεων. Με λίγα λόγια ανθρώπινη επαφή!».

Η σελίδα της «Διάβασε μου» στο Facebook εδώ.

1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Με την ευκαιρία της υπέροχης αυτής πρωτοβουλίας, να καυτηριάσω ένα άλλο θέμα που με ενοχλεί τελευταία.Αυτό της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.Αλήθεια όλοι αυτοί οι συγγραφείς θα ενοχληθούν από τη δωρεάν "αναμετάδοση" των έργων τους;Θα βγουν να πουνε ότι είναι παράνομη; και ότι θα πρέπει να πληρώνουν εισητήριο οι λαθραναγνώστες ή οι λαθρακουστές;