Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
1

«Αλήθεια, σας αρέσει ο Ντοστογιέφσκι;» ήταν το πρώτο πράγμα που με ρώτησε στο τηλέφωνο η Μαρία Ψωμά Πετρίδου. Λίγα δευτερόλεπτα μετά με είχε καλέσει να παρακολουθήσω από κοντά την επίσκεψη της «Διάβασέ μου!» στο Βαφοπούλειο. «Την Τρίτη στις 10:00. Να έχεις τετράδιο για σημειώσεις», με πείραξε στο κλείσιμο. Η ίδια έφτασε στον χώρο 20 λεπτά πριν το ραντεβού. Ήθελε να ελέγξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο χαρούμενα ηλικιωμένα πρόσωπα περνούσαν την πόρτα σαν μαθητές που προσέρχονται στο αγαπημένο τους μάθημα. Στις 10:00 ακριβώς η Ναταλία είχε πάρει τη θέση της και άρχισε να διαβάζει. Φωναχτά.

«Η «Διάβασέ μου!» είναι εθελοντική ομάδα φωναχτών λογοτεχνικών αναγνώσεων και δημιουργήθηκε από μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΑΑΚ (Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια). Η Λέσχη αυτή λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια. Κάποια στιγμή γεννήθηκε η ανάγκη όλα αυτά τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα που διαβάζουμε και συζητούμε να μπορούμε να τα μοιραζόμαστε και με άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως δεν είχαν την ευκαιρία ή την δυνατότητα να γίνουν αναγνώστες. Βλέπετε, ένας συστηματικός αναγνώστης βιώνει όλα τα ευεργετήματα της ανάγνωσης».

 

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

 

Αυτή τη στιγμή οι εθελοντές της «Διάβασέ μου!» είναι 30 αλλά συνεχώς έρχονται νέα μηνύματα συμμετοχής. Υπάρχουν οι εθελοντές αναγνώστες που διαβάζουν κάθε εβδομάδα στην ομάδα τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιλέγουν λογοτεχνικά κείμενα για το αρχείο της ομάδας και απασχολούνται σε πολλές άλλες αρμοδιότητες», αναφέρει η Μαρία και στέκεται στις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής καθώς και στους χώρους που λαμβάνουν χώρα οι αναγνώσεις.

 

«Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής: Να είναι ο ίδιος αναγνώστης, να έχει πάθος με την λογοτεχνία και ταυτόχρονα να θέλει να διαχειρίζεται ομάδα. Όμως, όσο μια εθελοντική ομάδα μεγαλώνει, τόσο υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος. Όπως εξεύρεση χορηγιών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α. Μέχρι σήμερα διαβάζουμε σε πολλές και διαφορετικές ομάδες, όπως ΚΑΠΗ, γηροκομεία, Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ψυχιατρείο, Σχολή Τυφλών, Σχεδία και αλλού. Στο ξεκίνημά μας προτείναμε εμείς στα ΚΑΠΗ τη συνεργασία και μας αγκάλιασαν αμέσως! Από εκεί και πέρα οι προτάσεις έρχονται από μόνες τους ή από τα μέλη. Η ανταπόκριση όσων παρακολουθούν τις ομάδες μας είναι εξαιρετικά θερμή και ενθουσιώδης. Κάθε εβδομάδα περιμένουν τους εθελοντές με αδημονία και προσπαθούν να μην λείψουν από καμιά συνάντηση», προσθέτει.

 

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

 

Πίσω μας η Ναταλία συνεχίζει το διάβασμα και το κοινό την κοιτάει στα μάτια, δουλεύοντας στο μυαλό του τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. «Οι αναγνωστικές ομάδες κρατάνε 1 ώρα, στην διάρκεια των οποίων διαβάζεται ένα λογοτεχνικό κείμενο και μετά ακολουθεί συζήτηση. Τα κείμενα που διαβάζονται (διηγήματα περισσότερο) επιλέγονται τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια λογοτεχνία. Σε κάθε ομάδα μπορεί να διαβάζεται διαφορετικό ανάλογα με τις ανάγκες των μελών, οπότε έχουμε πολλά κείμενα με εξαιρετική ανταπόκριση. Κάθε συνάντηση είναι και κάτι άλλο, μια διαφορετική εμπειρία. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι όμορφο και κι αναπάντεχο θα προκύψει με έναυσμα το θέμα μιας ιστορίας!», επισημαίνει.

 

Τη ρωτάω να μου αφηγηθεί εικόνες από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. «Μια από τις πιο ξεχωριστές ομάδες ανάγνωσης είναι αυτή του ψυχιατρείου, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των κειμένων και τα μέλη της ομάδας έχουν έναν ιδιαίτερο και πολύ συγκινητικό τρόπο που συμμετέχουν.

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Η πιο ισχυρή εικόνα είναι τα χαμόγελα και τα πρόσωπα που φωτίζουν, όποιας ηλικίας κι αν είναι και με όποια προβλήματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που όχι μόνο δείχνουν αλλά και αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση αυτών των ομάδων ακόμα και σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή από κάποιες μορφές νοητικής υστέρησης. Βλέπετε σε χώρες τις Δύσης αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από πανεπιστήμια αλλά και από το εθνικό σύστημα υγείας τους. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτές οι ομάδες δεν είναι «ακροάσεις» αλλά βάζουν τα άτομα που συμμετέχουν στη διαδικασία της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων. Είναι λοιπόν συμμετοχικές», καταλήγει και αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε και να απλώνουμε τις ομάδες μας σε όλη την πόλη αλλά και εκτός των ορίων της και ταυτόχρονα να προσελκύουμε όλο και περισσότερους εθελοντές αλλά και χορηγούς που θα στηρίζουν τις δράσεις μας και την επιμόρφωση των εθελοντών. Σε αυτές τις συναντήσεις ανάγνωσης όλοι παίρνουν πράγματα. Άνοιγμα της σκέψης, ανταλλαγή απόψεων, έκφραση συναισθημάτων αλλά και προβλημάτων, αισιοδοξία, αποδοχή, επικοινωνία καθώς και δημιουργία καινούργιων σχέσεων. Με λίγα λόγια ανθρώπινη επαφή!».

Η σελίδα της «Διάβασε μου» στο Facebook εδώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Με την ευκαιρία της υπέροχης αυτής πρωτοβουλίας, να καυτηριάσω ένα άλλο θέμα που με ενοχλεί τελευταία.Αυτό της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.Αλήθεια όλοι αυτοί οι συγγραφείς θα ενοχληθούν από τη δωρεάν "αναμετάδοση" των έργων τους;Θα βγουν να πουνε ότι είναι παράνομη; και ότι θα πρέπει να πληρώνουν εισητήριο οι λαθραναγνώστες ή οι λαθρακουστές;