Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ Facebook Twitter
Το βιβλίο είναι μια συλλογή από δώδεκα βιογραφίες που καλύπτουν την κυριαρχία του Ιουλίου Καίσαρα (εικονιζόμενου) και των έντεκα πρώτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
0


ΜΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΗ περιγραφή της ζωής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων μπήκε στη λίστα με τα μπεστ σέλερ βιβλία – 2.000 χρόνια μετά τη συγγραφή της. Τα σεξουαλικά σκάνδαλα και οι αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής δεν απασχολούν μόνο τους σύγχρονους πολιτικούς, όπως φαίνεται: στις αρχές του δεύτερου αιώνα, ο λόγιος Σουητώνιος κατέγραψε τα δράματα της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, και τώρα, οι αδιακρισίες και οι εκκεντρικότητές τους αναδύονται σε μια νέα μετάφραση που αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλής.

Το βιβλίο “The Lives of the Caesars” (στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει με τίτλο «Οι βίοι των Καισάρων» από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ) που μεταφράστηκε από τα λατινικά από τον Τομ Χόλνατ, επιφανή ιστορικό και συν-διοργανωτή του podcast «The Rest Is History», μπήκε στη λίστα των Sunday Times με τα πιο δημοφιλή βιβλία στην κατηγορία της μη μυθοπλασίας.

Ο Χόλαντ παρομοίασε τη διαδικασία μετάφρασης του έργου του Σουητώνιου με έναν γάμο. «Αποφασίζεις να περάσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιον που έχεις την αίσθηση ότι θα απολαύσεις την παρέα του, και είναι τόσο ανακουφιστικό και υπέροχο όταν ανακαλύπτεις ότι είχες δίκιο».

Ο εκδοτικός οίκος Penguin Classics δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο από τα σκληρόδετα κλασικά βιβλία του που εμφανίζεται στη λίστα. Το βιβλίο είναι μια συλλογή από δώδεκα βιογραφίες που καλύπτουν την κυριαρχία του Ιουλίου Καίσαρα και των έντεκα πρώτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Πληροφορούμενος ότι το βιβλίο του βρέθηκε στη λίστα των ευπώλητων, ο Χόλαντ δήλωσε χιουμοριστικά «χαρούμενος για λογαριασμό του Σουητώνιου, που κατάφερε να μπει στη λίστα των μπεστ σέλερ μετά από δύο χιλιετίες».

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Σουητώνιος. Οι βίοι των Καισάρων, Τόμος Α΄, Μτφρ.: Νίκος Πετρόχειλος,
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Ο Χόλαντ προτείνει διάφορους λόγους για την έντονη γοητεία που εξακολουθεί να ασκεί στο κοινό –ειδικά στο ανδρικό– η ρωμαϊκή ιστορία. Η Ρώμη ήταν «ανέκαθεν» ο αρχαίος πολιτισμός για τον οποίο οι άνθρωποι στη Βρετανία και τη Δύση ενδιαφέρονταν περισσότερο, εν μέρει επειδή η Βρετανία ήταν μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και το αγγλικό αλφάβητο είναι λατινικό.

«Νιώθουμε ίσως πιο κοντά στους Ρωμαίους, απ' ό,τι στους Αιγύπτιους ή τους Ασσύριους», λέει, προσθέτοντας ότι «η αντίληψή μας για την εξουσία προέρχεται περισσότερο από τη Ρώμη». Το αμερικανικό «δημοκρατικό σύστημα διαμορφώθηκε με βάση εκείνο της αρχαίας Ρώμης, αλλά η (ρωμαϊκή) Δημοκρατία κατέληξε να γίνει απολυταρχία, και έτσι στην Αμερική υπήρχε πάντα αυτή η ανησυχία ότι ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης μπορεί να καταλήξει σε απολυταρχία, και υποθέτω ότι αυτή τη στιγμή αυτή η ανησυχία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος γεννήθηκε μάλλον στη Ρώμη το 77 ή, κατ’ άλλους, το 69 μ.Χ. και ανήκε στην τάξη των ιππέων. Καλλιεργημένος και προσηνής, ασχολήθηκε αρχικά με τη δικηγορία, αλλά τελικά προτίμησε τη συγγραφή. Χάρη στην εύνοια του Πλίνιου του Νεότερου απέκτησε υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορική γραμματεία, μέχρις ότου αποπέμφθηκε από τον Αδριανό επειδή επέδειξε μεγάλη «οικειότητα» πρoς την αυτοκράτειρα Σαβίνα.

Από το συγγραφικό του έργο έχουν διασωθεί οι «Βίοι των καισάρων» (De vita Caesarum) και των πνευματικών ανθρώπων της εποχής του (De viris illustribus), ενώ έχουν χαθεί έργα του με θέματα όπως οι αγώνες στη Ρώμη (Ludicra Historia) και στην Ελλάδα, κείμενα για βασιλείς αλλά και για διαβόητες εταίρες, το De Republica του Κικέρωνα κ.α.

Ο Σουητώνιος έγραψε το έργο «Οι βίοι των καίσαρων», γνωστό και ως «Οι δώδεκα καίσαρες», στις αρχές του δεύτερου αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αδριανού. «Νομίζω ότι ο λόγος που ήταν πάντα δημοφιλής είναι το γεγονός ότι είναι οι περιγραφές του είναι γεμάτες από τα πιο εντυπωσιακά κουτσομπολιά. Είναι κάτι σαν ένα Popbitch για την αρχαία Ρώμη. Είναι γεμάτο σκάνδαλα και εξαιρετικές λεπτομέρειες, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πνευματώδες», λέει ο Χόλαντ. «Έχει την ποιότητα μιας πολύ υψηλού επιπέδου κουτσομπολίστικης στήλης».

«Αν υπήρχαν λίστες μπεστ σέλερ στη Ρώμη του δεύτερου αιώνα, οι Βίοι των Καίσαρων του Σουητώνιου αναμφίβολα θα βρίσκονταν σε αυτές», λέει με τη σειρά του ο Στιούαρτ Πρόφιτ, διευθυντής εκδόσεων στην Penguin Press. Και η εμβέλεια ενός podcast όπως το The Rest Is History έχει ήδη βοηθήσει σημαντικά τις πωλήσεις του βιβλίου.

Το podcast κυκλοφόρησε τέσσερα επεισόδια για τον Σουητώνιο και τον ίδιο μήνα είχε 17,5 εκατ. λήψεις. Ο Χόλαντ παρομοίασε τη διαδικασία μετάφρασης του έργου του Σουητώνιου με έναν γάμο. «Αποφασίζεις να περάσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιον που έχεις την αίσθηση ότι θα απολαύσεις την παρέα του, και είναι τόσο ανακουφιστικό και υπέροχο όταν ανακαλύπτεις ότι είχες δίκιο».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Με στοιχεία από The Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ