Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο

Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Pascal Rioult - Wien
0

Η Hellenic Dance Company ιδρύθηκε το 2000 και, μέχρι σήμερα, το δυναμικό της απαρτίζεται από απόφοιτους, τελειόφοιτους και σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, αλλά και από χορευτές-περφόρμερς εκτός σχολής. Από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου, η χορευτική ομάδα θα παρουσιάσει στη σκηνή Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη σπονδυλωτή παράσταση με τίτλο Open Frontiers.

Το ένα από τα τέσσερα έργα που θα παρουσιαστούν επί σκηνής, η νέα δουλειά του Tono Lackhy, έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους Έλληνες της κρίσης.

Τέσσερα έργα των Akram Khan, Martha Graham, Pascal Rioult και Tono Lachky θα ερμηνευτούν από τους χορευτές της ομάδας σε κοινές παραστάσεις που φιλοδοξούν να προβληματίσουν και να αφυπνίσουν το κοινό σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες και τη βαθιά υπαρξιακή κρίση των καιρών. Τέσσερις καλλιτέχνες διαφορετικών εποχών και στυλ έχουν επιλεγεί γιατί μπορούν να αποτελέσουν μια εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της ανθρωπότητας και τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή.

Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Από τις πρόβες του "Open Frontiers"... Φωτό: Sofia Gaafar
Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Από τις πρόβες του "Open Frontiers"... Φωτό: Sofia Gaafar

Η Παυλίνα Βερέμη, διευθύντρια της ΚΣΟΤ, εξηγεί για το κόνσεπτ του Open Frontiers και την επιλογή των συγκεκριμένων έργων και καλλιτεχνών: "Το Open Frontiers / Ανοιχτά Σύνορα σαφώς και σχολιάζει τη σημερινή πραγματικότητα μέσα από τα τέσσερα έργα-διαμαρτυρίες από διαφορετικές εποχές. Εμπνευστήκαμε από αυτά λόγω των κοινών θεματικών που διαθέτουν, οι οποίες είναι τόσο επίκαιρες και διαχρονικές. Το Panorama της Martha Graham είναι μια δήλωση κατά του φασισμού και υπέρ των μειονοτήτων. Το Wien του Pascal Rioult με μουσική του Ravel περιγράφει την βιενέζικη κοινωνία και εντέλει της αποσάθρωσή της με την επέλαση του αυταρχισμού. Το Όχι άλλα ψέματα του Tono Lackhy είναι ένα κωμικοτραγικό έργο που σχολιάζει τους κινδύνους για τον ψυχισμό των ανθρώπων που εγκυμονούν ακραίες συνθήκες διαβίωσης - υστερία και απομόνωση. Το Vertical Road του Akram Khan, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ταχύτητας του ρυθμού της ζωής μας, προβληματίζει για το που βρίσκεται η ψυχή μας, η υπαρξιακή ισορροπία και η πνευματικότητα μας".

Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Akram Khan - Vertical Road
Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Από τις πρόβες του "Open Frontiers"... Φωτό: Sofia Gaafar

Πώς όμως συνδέεις στην ίδια παράσταση έργα δημιουργών τόσο διαφορετικών όπως οι Μάρθα Γκράχαμ και Άκραμ Καν, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ενιαίο; Η κ. Βερέμη αρνείται την κυρίαρχη άποψη ότι μια χορογράφος που είναι πλέον μέρος της ιστορίας, όπως η Martha Graham, δεν μπορεί να συνδεθεί μέσω του έργου της με τα νέα ρεύματα. "Αυτό, όπως θα δείτε στην παράσταση, καταρρίπτεται, ιδίως επειδή το έργο της Γκράχαμ, το Panorama, είναι ένα αυστηρό έργο-καταγγελία του μοντερνισμού με ζωντανή δυναμική και επιπλέον χορεύεται από γυναικείο σύνολο, στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία ακόμα και σήμερα, μια και πολλά ζητήματα σε σχέση με τις γυναίκες δεν έχουν λυθεί. Η προσέγγιση όλων των έργων έγινε με σεβασμό και ευαισθησία. Είμαστε όλοι από και για αυτό τον χώρο, το χώρο της τέχνης, άρα ξέρουμε τι σημαίνει σεβασμός, πειθαρχία, κόπος, και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα γίνεται, έχοντας την τιμή να δουλεύουμε με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς σκηνής".

Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Από τις πρόβες του "Open Frontiers"... Φωτό: Sofia Gaafar

Η χορογράφος και καθηγήτρια της ΚΣΟΤ, Όλια Τορναρίτου, περιγράφει το βάρος και την ευθύνη που νιώθει ένας καλλιτέχνης όταν προσεγγίζει δουλειές τόσο μεγάλων δημιουργών. "Δουλεύοντας το Wien καθημερινά με τους χορευτές, έπρεπε να παραμείνω πιστή στη φόρμα και στην ακρίβεια της κίνησης σε σχέση με τη μουσική, κάτι που απαιτούσε πάρα πολλές ώρες προσωπικής μελέτης, όπως επίσης να καταφέρω να εμπνεύσω τους χορευτές να ερμηνεύσουν θεατρικά τους ρόλους που τους ανατέθηκαν. Η αγωνία και η συνεχής προσπάθεια σχετίζεται με το να είναι το αποτέλεσμα στη σκηνή αυτό που ο δημιουργός οραματίστηκε". Η συνάδελφός της, Πένυ Διαμαντοπούλου, συμπληρώνει: "Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε στενή επαφή με το έργο της Martha Graham, ένιωσα απεριόριστο δέος. Έχοντας περάσει από όλα τα στάδια στη σχέση μου με την τεχνική και το ρεπερτόριο της, από σπουδάστρια και χορεύτρια στο Martha Graham Dance Ensemble, ως υπεύθυνη διδασκαλίας ρεπερτορίου, μπορώ να πω πως το βάρος της ευθύνης είναι τεράστιο. Απαιτεί εντατική μελέτη και εξάσκηση, επιμονή και πίστη στον σκοπό που καλείσαι να υπηρετήσεις. Δεν αρκούν η απλή διδασκαλία του κινητικού λεξιλογίου του εκάστοτε έργου και οι καθημερινές πρόβες προκειμένου να επιτευχθεί η άρτια τεχνικά απόδοσή του. Πρέπει να εμφυσήσεις στους χορευτές το όραμα της χορογράφου, να τους εμπνεύσεις ώστε να καταφέρουν να μεταδώσουν το μήνυμά της. Θα περίμενε κανείς πως η αναβίωση ενός έργου που γεννήθηκε μέσα από καταστάσεις και συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δύσκολα μπορούν να αγγίξουν το σημερινό κοινό. Αντιθέτως όμως, χάρη στην διαχρονικότητα του θέματος αλλά και την επίκαιρη απόδοση της χορογραφίας από τους ερμηνευτές, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να συγκλονίζει και να συγκινεί".

Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Martha Graham - Panorama

Το ένα από τα τέσσερα έργα που θα παρουσιαστούν επί σκηνής, η νέα δουλειά του Tono Lackhy, έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους Έλληνες της κρίσης. Η κ. Βερέμη περιγράφει τον Lackhy ως έναν δημιουργό-"φυσικό φαινόμενο", υπό την έννοια της ενστικτώδους καθοδήγησης στη δημιουργική διαδικασία. "Αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα γύρω του και ανταποκρίνεται άμεσα σ' αυτά. Είναι χαρά μας να συνεργαζόμαστε και πάλι μαζί του, και να ανήκουμε σ' αυτούς που τον ανακάλυψαν στις απαρχές της καριέρας του".

Πώς είναι όμως η καθημερινότητα ενός χορευτή/χορογράφου στη σημερινή Ελλάδα; Έχοντας ορίσει ως προσωπικό στοίχημα την ομαλή λειτουργία μιας κρατικής σχολής χορού υπό συχνά αντίξοες συνθήκες, η κ. Βερέμη μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. "Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη. Πολλή δουλειά, πολύς μόχθος, και ελάχιστα χρήματα. Είναι φορές που αισθάνεται κανείς να τον έχουν εγκαταλείψει και περιθωριοποιήσει οι πάντες, αλλά οι χορευτές είναι επίμονοι και ανθεκτικοί άνθρωποι και αντιστέκονται με δύναμη σε οτιδήποτε πάει ενάντια στο πάθος για την τέχνη τους".

Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Από τις πρόβες του "Open Frontiers"... Φωτό: Sofia Gaafar
Τρεις μέρες χορού στο Μέγαρο Facebook Twitter
Από τις πρόβες του "Open Frontiers"... Φωτό: Sofia Gaafar

Info

Open Frontiers

28, 29 & 30/10, 21:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 20:00, τις μέρες παραστάσεων.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι δυο Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ

Όπερα / Οι δυο βραβευμένες Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ ανεβαίνουν σε περίοδο πολέμου

Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις δύο εμβληματικές όπερες του Γκλουκ, ο σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης εξηγεί τις σύγχρονες παραμέτρους της θυσίας της αρχαίας τραγικής ηρωίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ήμουν το νο. 7 από τους 100 άντρες που χώρισε η Γουλιώτη στη Στέγη

Θέατρο / Ήμουν το νο. 7 από τους 100 άντρες που χώρισε η Γουλιώτη στη Στέγη

Περίπου στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου τόλμησα να ανέβω στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για να συμμετάσχω σε έναν αδιανόητο 24ωρο θεατρικό μαραθώνιο, πλάι στο θηρίο υποκριτικής που ονομάζεται Στεφανία Γουλιώτη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Στο Σώμα της

Θέατρο / Ένα έργο στο Εθνικό Θέατρο για την περίοδο, την εμμηνόπαυση, την κλειτορίδα και τον γυναικείο αυνανισμό

Μαζί με άλλες 22 γυναίκες, η Ελένη Ευθυμίου, η Σοφία Ευτυχιάδου και η Νεφέλη Μαϊστράλη ανεβάζουν ένα έργο για ζητήματα που θεωρητικά μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά, αλλά στην πραγματικότητα όχι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος Παπαδόπουλος: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι, κι ας κατέληξα να παίζω μπροστά σε κόσμο»

Θέατρο / Σπύρος Παπαδόπουλος: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι, κι ας κατέληξα να παίζω μπροστά σε κόσμο»

Παρά τις προσπάθειές του να το αποφύγει, μια σειρά από συμπτώσεις τον οδήγησε στο θέατρο. Οι «Απαράδεκτοι» δεν συνεχίστηκαν λόγω δικής του απόφασης, το «Στην υγειά μας, ρε παιδιά» σταμάτησε όταν κουράστηκε ψυχολογικά. Ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Οι θρυλικοί Trocks στην Αθήνα για την επέτειο των 50 χρόνων της ομάδας τους

Χορός / Trocks: Η θρυλική και διαφορετική ομάδα μπαλέτου έρχεται στην Αθήνα

Άντρες χορευτές ντυμένοι με τουτού και πουέντ ερμηνεύουν μεγάλα κλασικά αλλά και μοντέρνα μπαλέτα, παρωδώντας τις πολύπλοκες χορογραφίες και τις παραξενιές των μπαλαρίνων της παλιάς, αλλά και της νέας, εποχής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιώργος Καραμίχος: Αν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, αρρωσταίνουμε 

Θέατρο / Γιώργος Καραμίχος: «Αν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, αρρωσταίνουμε»

Στο θέατρο υποδύεται έναν συγγραφέα που επιστρέφει στον τόπο του για να δηλώσει ανοιχτά την ταυτότητά του στην οικογένειά του. Θα αλλάξει η ζωή και η πορεία των ανθρώπων που αγαπά;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Alvin Ailey: Ο συναρπαστικός καλλιτέχνης που άλλαξε για πάντα τον σύγχρονο χορό

Χορός / Alvin Ailey: Ο συναρπαστικός καλλιτέχνης που άλλαξε για πάντα τον σύγχρονο χορό

Η ζωή, το έργο και η κληρονομιά του Alvin Ailey, του πρώτου μαύρου χορογράφου σύγχρονου χορού, παρουσιάζονται στην πρώτη μεγάλης κλίμακας μουσειακή έκθεση προς τιμήν του στο Whitney Museum of American Art.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος κοιτάζει τη γενιά του τρυφερά και πολύ σκληρά

Θέατρο / Γεράσιμος Ευαγγελάτος: «Δεν με συγκινούν οι άνθρωποι όπως παλιά»

Με τρυφερότητα αλλά και αυστηρότητα, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, στο νέο του θεατρικό έργο «Blue Train», κοιτάζει τη γενιά του, ταξιδεύοντας μέσα από ματαιώσεις και χαμένες βεβαιότητες, ψάχνοντας έναν δρόμο ελευθερίας και αμοιβαιότητας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατιάνα Μπαλανίκα

Οι Αθηναίοι / Κατιάνα Μπαλανίκα: «Μέσα μου είμαι κουτάβι, γι’ αυτό και με πάταγαν όλοι»

Η ηθοποιός που αγαπήθηκε για τους κωμικούς της ρόλους έκανε μόνο δράμα στη σχολή. Θα ήθελε να ξαναπαίξει στην τηλεόραση αλλά βλέπει πως δεν θυμούνται τη γενιά της πια. Είναι ευγνώμων για τη ζωή της και την αφηγείται στη LiFO - γιατί είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ιδρυμα Ωνάση: Cavafy Summer School 2024

Θέατρο / H σχέση του καβαφικού λόγου με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα

H πρόσληψη του έργου και της ζωής του ποιητή ως θέατρο και περφόρμανς, η εκμετάλλευση των στίχων του στον χώρο της διαφήμισης, του θεάματος και της πολιτικής. Όλα όσα συζητήθηκαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2024.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπάνιο οπτικό και ηχητικό ντοκουμέντο με τη σπουδαία Ελένη Παπαδάκη

Θέατρο / Μια χαμένη μπομπίνα έρχεται στο φως και μαζί της η φωνή της Ελένης Παπαδάκη

To αρχείο της, που ήταν παραπεταμένο σε μια αποθήκη, και μια μπομπίνα με ανέκδοτο υλικό έρχονται στο φως για να προσθέσουν μερικές ψηφίδες στην καλλιτεχνική διαδρομή της θρυλικής ηθοποιού. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ