«Θρυλικότητες»: Μια μεταμεσονύκτια συνάθροιση αφιερωμένη στην αγάπη

Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Το έτερον ήμισυ αποχωρεί, ο έρωτας υποχωρεί, η σχέση διαρρηγνύεται, ο τρόμος του τέλους γίνεται συγκλονιστική διαπίστωση και συντριβή. Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη
0

Υ

πήρξε μια εποχή που οι μεταμεσονύκτιες παραστάσεις ήταν γιορτή. Μια σχεδόν συνωμοτική συνάθροιση, ραντεβού μόνο για μυημένους σε παραστάσεις, προβολές και μουσικές που υπόσχονταν νέες προσεγγίσεις, νέες ερμηνείες, νέες μόδες. Ένα είδος συνωμοσίας της τέχνης, της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας. Κάπως έτσι θα περίμενε κανείς να είναι τα πράγματα και σήμερα. Δεν είμαι πια εικοσάρης, αλλά σπάνια μαθαίνω για παραστάσεις που γίνονται μετά τις 12. Οπότε πιθανολογώ ότι όλα αυτά ανήκουν σε ένα ρομαντικό παρελθόν, ότι δεν υπάρχουν πια ακριβώς «συνωμοσίες», άλλωστε όλα έχουν εναρμονιστεί με την καλλιτεχνική παραγωγή της εποχής μας μέσω μεγάλων θεσμών, όπως τα διάφορα φεστιβάλ και οι μεγάλες σκηνές που έχουν αγκαλιάσει και υιοθετήσει κάθε τύπου πρωτοπορία. Φυσικά, υπάρχουν και μικρότεροι χώροι που φιλοξενούν παραστάσεις των νέων τάσεων, αλλά όχι μεταμεσονυκτίως. 

Ο εικαστικός περφόρμερ Ιώκο (Ιωάννης Κοτίδης) είναι μια ξεχωριστή και ιδιόρρυθμη περίπτωση καλλιτέχνη. Ένας ταλαντούχος ηθοποιός που διαθέτει τη δική του ταυτότητα και το δικό του συντακτικό, δικές του ιδέες και εικόνες που αποκαλύπτει και ξεδιπλώνει σε περφόρμανς-one man shows οι οποίες φλερτάρουν με την ποίηση, την εικόνα, τη μουσική, την πολιτική. Μια τέτοια περφόρμανς παρουσιάζει κάθε Σάββατο μισή ώρα μετά τις 12, μια in situ υβριδική παράσταση, στη δεύτερη αίθουσα του Cinobo Όπερα με τίτλο «Θρυλικότητες», προφανή παραλλαγή της λέξης «θηλυκότητες». 

Ένα παραληρηματικό ποιητικό κείμενο χωρισμένο σε κεφάλαια-εικόνες, κατά το οποίο ξεδιπλώθηκε όλο το πάθος ενός ανθρώπου για έναν άλλο άνθρωπο, χωρίς απαραίτητα να διευκρινίζεται το φύλο, να αναφέρονται ονόματα ή να προσδιορίζονται εποχές και τόποι.

Καλωσορίζοντάς μας στην αίθουσα, μας έδωσε από ένα σακουλάκι με δύο μικρά κομμάτια βαμβάκι, ένα γαλάζιο και ένα ροζ, με την υπόδειξη όταν δούμε στην οθόνη το λογότυπο που φέρει το σακουλάκι να το ανοίξουμε και να το οσφρανθούμε. Απλωμένη στη μικρή σκηνή-οθόνη ήταν μια εικαστική εγκατάσταση με διάσπαρτα ηλιοτρόπια κόκκινου χρώματος που συμπληρωνόταν από ένα deck-ηχητική εγκατάσταση με λάπτοπ και μικρόφωνο. Η οθόνη επρόκειτο να παίξει κι αυτή τον ρόλο της κατά τη διάρκεια της περφόρμανς που ξεκίνησε με τον Ιώκο να παίρνει τον λόγο για να δώσει τις γνωστές οδηγίες για τα κινητά στο αθόρυβο και να μας ανακοινώσει ότι μετά το τέλος του κύριου μέρους της παράστασης θα ακολουθούσε προβολή ταινίας μικρού μήκους. 

Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Ο Ιώκο/Plāsma κάνει την τελευταία του εμφάνιση με σακάκι, ενώ πάνω στο γυμνό του στήθος αστράφτουν χρώματα και πολύχρωμες πέτρες. Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη

Τα φώτα χαμήλωσαν, ο μουσικός Βασίλης Ζλατάνος, που υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, πήρε τη θέση του μπροστά από το λάπτοπ και ο Ιώκο, υποδυόμενος την περσόνα Plāsma, με ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο καλυμμένο με μαύρη λίκρα και τούλια –χρυσού χρώματος μεταλλικές κατασκευές διέγραφαν μάτια και μύτη-, ξεκίνησε να μας αφηγείται μια ιστορία αγάπης, με εικόνες να εναλλάσσονται στην οθόνη, δημιουργώντας το φόντο. Ένα παραληρηματικό ποιητικό κείμενο χωρισμένο σε κεφάλαια-εικόνες κατά το οποίο ξεδιπλώθηκε όλο το πάθος ενός ανθρώπου για έναν άλλο άνθρωπο, χωρίς απαραίτητα να διευκρινίζεται το φύλο, να αναφέρονται ονόματα ή να προσδιορίζονται εποχές και τόποι. Ξεκινούσε από την Αργεντινή, στις 22 Ιουνίου 1995, αλλά πιθανόν αυτός να μην είναι ο πραγματικός τόπος της δράσης παρά μια φανταστική αναφορά ίσως από το κινηματογραφικό-σινεφιλικό σύμπαν του Γουόνγκ Καρ-Βάι και το Happy Together – αυτό το σκέφτηκα όταν αναφέρθηκε σε καταρράκτες που τραγουδάνε. Νομίζω, πάντως, ότι, καθώς το ποιητικό κείμενο, το οποίο δεν είχε απαραίτητα συμβατική αφήγηση, αποτελεί μια διακειμενική σύνθεση από μικρά δάνεια από τον κινηματογράφο και το θέατρο, αναμφισβήτητα συνιστά μια «επιστολή»-ιδανική εξομολόγηση σε έναν ιδεατό εραστή μέσα από τα λογοτεχνικά και σινεφίλ κλισέ ενός (ή μιας) ονειροπόλου. 

Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Αλλαγή κοστουμιού, αλλαγή φωτισμού και ο μουσικός τοποθετεί μερικά από τα κόκκινα άνθη στο σώμα του Ιώκο, που είναι καλυμμένο με μια χορταριασμένη «προβιά». Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη

Η αφήγηση, με συναισθηματικό οδηγό την ηλεκτρονική μουσική που ακουγόταν μέσα στο σκοτάδι, σε υπέβαλλε, σε συγκινούσε και σε καθήλωνε. Ο περφόρμερ κάποια στιγμή κατέβηκε από τη σκηνή, διέσχισε τον διάδρομο και πλησίασε έναν θεατή, οδηγώντας τον στο φως της σκηνής για να χορέψει ένα σύντομο βαλς με τον μουσικό. Η ένταση του λόγου του από κει και πέρα πλησίασε ένα κρεσέντο, ξεκινώντας παράλληλα την κάθοδο στη θλιβερή πραγματικότητα. «Οι πετσέτες, τα μαξιλάρια, τα αντικείμενα κλαίνε, βρίζουν, αναζητούν τον χαμένο εραστή», μας λέει. Λίγο μετά, σε ένα όνειρο, οι πετσέτες, τα μαξιλάρια, τα αντικείμενα, θα χαμογελάσουν ξανά.  

Αλλαγή κοστουμιού, αλλαγή φωτισμού. Φεύγει το μαύρο ένδυμα, το Plāsma παίρνει ξανά τη μορφή του Ιώκο, με το πρόσωπο αυτήν τη φορά να φαίνεται, αλλά με το σώμα καλυμμένο με μια χορταριασμένη «προβιά» επάνω στην οποία ο μουσικός τοποθετεί μερικά από τα κόκκινα άνθη. Τα λόγια παίρνουν μια άλλη διάσταση. Το έτερον ήμισυ αποχωρεί, ο έρωτας υποχωρεί, η σχέση διαρρηγνύεται, ο τρόμος του τέλους γίνεται συγκλονιστική διαπίστωση και συντριβή. Αλλά ο έρωτας παραμένει η υπέρτατη αξία. Η περφόρμανς, μια ελεγεία περί έρωτος, κλείνει με τα λόγια μιας γυναικείας ηχογραφημένης φωνής: «Σε όλους εκείνους που εξαιτίας της αγάπης τους ο κόσμος κρατιέται ακόμα». Ο Ιώκο/Plāsma κάνει την τελευταία του εμφάνιση φορώντας κατάσαρκα σακάκι, ενώ στο γυμνό του στήθος στραφταλίζουν χρώματα και πολύχρωμες πέτρες. Όταν πια τα φώτα άναψαν, συνειδητοποίησα ότι η μόνη καθαρή πράξη αντίστασης και πολιτικής θέσης σήμερα για τη νέα γενιά –και αντικείμενο μεταμεσονύκτιας καλλιτεχνικής συνάθροισης– δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό ακριβώς, έναν λυρικό χαιρετισμό στον έρωτα. 

Ακολούθησε το ονειρικό φιλμ «Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη» του Θανάση Τσιμπίνη, μια σύντομη κουίρ ιστορία με φόντο έναν πλανήτη που καταρρέει, η οποία ενίσχυσε τα συναισθήματα που είχαμε εισπράξει λίγο πριν χάρη στις «Θρυλικότητες». 

Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Το Plāsma παίρνει τη μορφή του Ιώκο. Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη
Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Η αφήγηση, με συναισθηματικό οδηγό την ηλεκτρονική μουσική που ακούγεται μέσα στο σκοτάδι, σε υποβάλλει, σε συγκινεί και σε καθηλώνει. Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Θέατρο / Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Με το βραβείο Χορν στις αποσκευές του αλλά και την ερμηνεία του στο ρόλο του Πολυνείκη στον Οιδίποδα του Ρόμπερτ Άικ, ο νεαρός ηθοποιός βρίσκεται ήδη «στον καλό δρόμο». Βραβεία, σημαντικοί ρόλοι, το θέατρο σήμερα. Πώς τα βλέπει όλα αυτά;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

Θέατρο / Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

25 χρόνια πριν, συμμετείχε στην παράσταση «Καθαροί πια» που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής. Σήμερα επιστρέφει στο σκληρό έργο της Σάρα Κέιν, έχοντας διαγράψει μια πορεία γεμάτη πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τι τον κρατά ακόμα στο θέατρο; Πώς άλλαξε η δουλειά του; Τι θυμάται από τους παλιούς δασκάλους; Πώς ερωτεύτηκε ξανά το θέατρο; Ο σπουδαίος ηθοποιός μιλά για όλα στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται κι εγώ να είμαι πιο αληθινός από ποτέ»

Θέατρο / Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται»

Ο stand-up κωμικός μιλά για τη μετάβαση από το «Δέκα με τόνο» στη νέα του παράσταση, για την ελευθερία της σκηνής, για τις κόντρες της κοινότητας των κωμικών, για την «τυραννία του hook» στα social και για τον μύθο του cancel στην Ελλάδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Θέατρο / Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Κατήγγειλε δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο θέατρο, φέρνοντας στη Δικαιοσύνη την πιο πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού MeToo. Σήμερα σκηνοθετεί και παίζει στο θέατρο, ενώ ο τηλεοπτικός της ρόλος διαφέρει πολύ απ' ό,τι έχει κάνει ως τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cleansed: Πώς μπορεί αυτό το έργο ακραίας βίας να μιλά για την αγάπη; 

Θέατρο / Ένα έργο ακραίας βίας. H Σάρα Κέιν έλεγε πως είναι μια ιστορία αγάπης

Το κοινό λιποθυμά ή φεύγει από τις αίθουσες. Οι κριτικοί διχάζονται για την αξία του. Στην Ελλάδα, φέτος, μετά το ανέβασμα του «Cleansed» το 2001 από τον Λευτέρη Βογιατζή, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε ξανά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Ποια είναι ιστορία του; Τι κρύβεται πίσω από την τόση βία;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λένα Παπαληγούρα

Θέατρο / Λένα Παπαληγούρα: «Όταν έχεις δυο παιδιά μαθαίνεις να κάνεις οικονομία δυνάμεων»

Η συνεργασία της με τον Τόμας Οστερμάιερ στον «Εχθρό του λαού», η ζωή με τα δυο της παιδιά, η δύναμη που χρειάζονται οι γυναικες σε έναν κόσμο που συχνά τις αδικεί. Μία από τις πιο αξιόλογες ηθοποιούς της γενιάς της μιλά για όλα στη LifO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευαγγελία Ράντου χόρεψε με τους καλύτερους. Τώρα θέλει να δει το νησί της να χορεύει

Χορός / Η Ευαγγελία Ράντου χόρεψε με τους καλύτερους. Τώρα θα κάνει το νησί της να χορεύει

Η διακεκριμένη χορεύτρια επέστρεψε στην Κέρκυρα, ίδρυσε το Garage21 και διοργανώνει το ION_on move, ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να μεταδώσει στην κοινότητα την αγάπη για τον σύγχρονο χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης: «Μοιράσου το τραύμα, αλλιώς δεν θα φύγει»

Θέατρο / Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης: «Πώς να κάνεις το τραύμα, ουλή»

Με αφορμή τον ρόλο του ως ενός θύματος βιασμού που ζητά δικαίωση σε ένα «ναρκοθετημένο» δικαστήριο, o ηθοποιός μιλάει για τον τρόπο που προσέγγισε τη σεξουαλική βία σε μια παράσταση δύσκολη, αλλά και «μοιρασιάς».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ