Οι μαριονέτες του Renaud Herbin έρχονται στη Λήμνο

Οι μαριονέτες του Renaud Herbin έρχονται στη Λήμνο Facebook Twitter
Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Centre Dramatique National Strasbourg – Grand Est θα παρουσιάσει τη μουσικo-εικαστική performance «L’ascension du Mont Ventoux / H ανάβαση στο όρος Βεντού» / Lemnos. Φωτ.: Hervé Dapremont
0

Ο Renaud Herbin, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους κουκλοπαίχτες και τακτικός συνεργάτης του Φεστιβάλ της Αβινιόν, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, καλεσμένος του Kournos Music Festival. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Centre Dramatique National Strasbourg-Grand Est, διάσημος για τις συναρπαστικές παραγωγές του που είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και συνδυάζουν κουκλοθέατρο, γλυπτική, περφόρμανς, λογοτεχνία και μουσική, θα παρουσιάσει στις Σαρδές της Λήμνου, ένα από τα παλιότερα χωριά του νησιού, τη μουσικo-εικαστική περφόρμανς L’ascension du Mont Ventoux / Lemnos.

Περνώντας χρόνο με παραγωγούς και κτηνοτρόφους του νησιού, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Renaud Herbin σχεδιάζει αυτήν τη site-specific πολυμεσική παράσταση, έχοντας ως άξονα το έργο H ανάβαση στο όρος Βεντού του ποιητή της Αναγέννησης Πετράρχη. Χρησιμοποιεί τοπικά υλικά για την κατασκευή μέρους των σκηνικών και συνεργάζεται με Έλληνες μουσικούς και με τα μέλη της θεατρικής ομάδας του δήμου Λήμνου μετά από ένα δεκαήμερο workshop. To έργο θα αποτελέσει μέρος της νέας παραγωγής-τρίπτυχο του Herbin για το 2025.

«Όπως ο χορός, έτσι και οι μαριονέτες εκφράζουν πολλά συναισθήματα μέσα από την κίνηση. Πίσω από κάθε κίνηση υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος συναίσθημα και ευαισθησία».

— Από πότε σου αρέσουν οι μαριονέτες;
Ερωτεύτηκα τις μαριονέτες στα δεκαεφτά, όταν είδα μια παράσταση εντελώς τυχαία σε έναν δρόμο της Λιόν. Με συνεπήρε αμέσως το φαινόμενο του animation: κάτι που ήξερα ότι είναι από ξύλο και ύφασμα ξαφνικά ζωντάνεψε! Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία! Έπειτα πήγα σε θέατρα που ειδικεύονταν στις μαριονέτες και είχα την τύχη με δεχτούν στη μόνη δημόσια σχολή της Γαλλίας που ασχολείται αποκλειστικά με την τέχνη του κουκλοθεάτρου (École Supérieure Nationale des Arts de la Marionnette de Charleville-Mézières).

Οι μαριονέτες του Renaud Herbin έρχονται στη Λήμνο Facebook Twitter
Με συνεπήρε αμέσως το φαινόμενο του animation: κάτι που ήξερα ότι είναι από ξύλο και ύφασμα ξαφνικά ζωντάνεψε! Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία!

Η κύρια πηγή έμπνευσής μου είναι η ποίηση. Τη λατρεύω την ποίηση. Είναι μια ατελείωτη πηγή ευαισθησίας, αφορά τη σχέση του κόσμου με τα στοιχεία της φύσης. Με ενδιαφέρουν επίσης πολύ η ανθρωπολογία και η φιλοσοφία, δύο κλάδοι που δεν απαντούν ποτέ (ή απαντούν σπάνια) σε ερωτήσεις αλλά θέτουν προβληματισμούς. Αυτήν τη στιγμή με ενδιαφέρουν πολύ οι λαϊκές πεποιθήσεις και οι φανταστικοί κόσμοι που έχουν εξερευνήσει με ακρίβεια τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των δυνάμεων της φύσης.

— Φτιάχνεις μόνος σου τις φιγούρες;
Ναι, φτιάχνω τις δικές μου μαριονέτες, αλλά δουλεύω και με άλλους μαριονετίστες ή εικαστικούς, εξαρτάται από το πρότζεκτ.

— Είναι πιο εύκολο να πεις πράγματα με μια μαριονέτα; Σε διευκολύνει να εκφράσεις όσα δεν θα μπορούσες αλλιώς; Πώς μπορεί μια μαριονέτα να βελτιώσει την παράστασή σου;
Είναι αλήθεια ότι οι μαριονέτες δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Σε έναν Αμερικανό μαριονετίστα φίλο μου, τον Roman Paska, αρέσει να λέει ότι οι μαριονέτες είναι για το θέατρο ό,τι η ποίηση για τη λογοτεχνία. Όπως ο χορός, οι μαριονέτες εκφράζουν πολλά συναισθήματα μέσα από την κίνηση. Πίσω από κάθε κίνηση υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος συναίσθημα και ευαισθησία. Βαθιά ερωτήματα που συνδέονται με την ύπαρξή μας, τη σάρκα και το αίμα μας η μαριονέτα τα φέρνει στην επιφάνεια επειδή στέκεται στα άκρα. 

— Πόσο σημαντικό είναι να δουλεύεις με μαριονέτες όταν στήνεις μια παράσταση;
Για μένα, το να δουλεύω με μαριονέτες είναι ένας τρόπος να υπολογίζω τη σκηνή και ό,τι βρίσκεται πέρα από αυτή· αυτό που θα δει κανείς δεν είναι απαραίτητα στο κέντρο. Ο μαριονετίστας που δίνει την κίνηση στη μαριονέτα ενεργεί γύρω από τη σκηνή. Μπορεί να είναι κρυμμένος, ή στο ημίφως, ή ορατός, αλλά ποτέ στο επίκεντρο της προσοχής. Δρα μέσω μιας μαριονέτας, ενός αντικειμένου ή ενός υλικού.

Οι μαριονέτες του Renaud Herbin έρχονται στη Λήμνο Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης
Οι μαριονέτες του Renaud Herbin έρχονται στη Λήμνο Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης

— Τι έχεις μάθει μέσα από τις μαριονέτες;
Αυτός είναι ο πιο όμορφος ορισμός της τέχνης της μαριονέτας: είναι η τέχνη των σχέσεων. Παίζοντας με την ύλη σημαίνει να μαθαίνεις να λαμβάνεις υπόψη τον χώρο μεταξύ των σωμάτων, να αναδεικνύεις την ποιότητα αυτού που τα συνδέει. Παρατηρώντας το υλικό και παίζοντας μαζί του, το ζητούμενο είναι η στενή σχέση μας με την ύπαρξή μας.

— Ποιες παραστάσεις σου θεωρείς σταθμούς στην καριέρα σου;
Είναι δύσκολο να πω! Κάθε παράσταση είναι μια νέα εμπειρία που αποκαλύπτει μια νέα πλευρά της έρευνάς μου. Είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω το MILIEU, που είναι ένα είδος μανιφέστου για τις μαριονέτες με σχοινιά: στέκομαι τέσσερα μέτρα πάνω από το κοινό και κινώ τη μαριονέτα μου σε μια εύθραυστη ισορροπία πάνω σε μια λεπτή πλατφόρμα στην άκρη του κενού. Για μένα, ως ερμηνευτή, είναι το πιο απαιτητικό κομμάτι!

— Πόσο δύσκολο είναι να σβήσεις το χάσμα μεταξύ ύλης και μαριονέτας μέσα από τις παραστάσεις σου;
Για μένα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ύλης και μαριονέτας. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που με ενδιαφέρει είναι η σχέση αλληλεπίδρασης και animation. Οι μαριονέτες είναι πιο παραστατικές. Η δύναμη της ύλης βρίσκεται στην αφηρημένη έννοια. Μου αρέσει να παίζω σχεδιάζοντας κάθε είδους κίνηση που ορίζει τον χώρο ανάμεσα στις μαριονέτες, στους ερμηνευτές, στο υλικό και στον χώρο. Ο ήχος, η φωνή και η μουσική είναι επίσης υλικά με τα οποία δουλεύω.

— Έχεις ξαναπάει στη Λήμνο;
Αυτή είναι η πρώτη μου φορά στη νησί. Όταν η Αναστασία Κότσαλη και η Λητώ Μεσσήνη μου το περιέγραψαν, αμέσως με ιντρίγκαρε ο πλούτος του τοπίου και των στοιχείων της φύσης, και των γεωλογικών και αυτών που το απαρτίζουν, φυτά, ζώα… Έπειτα, υπάρχει η δύναμη της ανθρώπινης ιστορίας χιλιάδων χρόνων του νησιού. Είναι, επίσης, η φαντασία του νησιού και το ηφαίστειο.

— Τι θα παρουσιάσεις στο 4th Kournos Music Festival 2024; Τι είναι το «L’ascension du Mont Ventoux / Lemnos»;
Θα δημιουργήσουμε μια πρωτότυπη παράσταση για το φεστιβάλ με συμμετέχοντες από το νησί και τον μουσικό Μιχάλη Καλκάνη. Θα περάσουμε μερικές μέρες γνωρίζοντας τους ντόπιους, συλλέκτες πηλού και βοσκούς. Θα θέλαμε να συλλέξουμε υλικά που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στις παραστάσεις μας. Δουλεύω πολύ με το μαλλί. Θα φτιάξουμε αντικείμενα που μπορούμε να χειριστούμε, να μετακινήσουμε και να τα βάλουμε σε κίνηση, και θα εφεύρουμε χορούς. Ένα είδος τελετουργίας για να γιορτάσουμε τις δυνάμεις της φύσης!

Οι μαριονέτες του Renaud Herbin έρχονται στη Λήμνο Facebook Twitter
Ο μαριονετίστας που δίνει την κίνηση στην μαριονέτα ενεργεί γύρω από τη σκηνή. Μπορεί να είναι κρυμμένος, ή στο ημίφως, ή ορατός, αλλά ποτέ στο επίκεντρο της προσοχής. Δρα μέσω μιας μαριονέτας, ενός αντικειμένου ή ενός υλικού. Φωτ.: Benoît Schupp

— Πες μου μερικά πράγματα για το ποίημα του Πετράρχη.
Το L’ascencion du Mont Ventoux είναι γραμμένο από τον Πετράρχη, έναν Ιταλό συγγραφέα που ήταν σε εξορία στη Γαλλία και θυμάται την περιπέτειά του όταν επιχείρησε να ανέβει το πιο ψηλό βουνό στην Αβινιόν. Είναι ένα μεταφορικό κείμενο για την αναζήτηση της ύπαρξης. Mας καλεί να βρούμε μέσα μας τον τρόπο να γίνουμε ευτυχισμένοι και να είμαστε ικανοποιημένοι και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται την ευαισθησία του μεγαλείου του τοπίου. Είναι, λοιπόν, μια γιορτή που θα θέλαμε να οργανώσουμε με τα φυσικά στοιχεία που θα βρούμε στο νησί.

— Πιστεύεις ότι ζεις σε έναν κόσμο με μαριονέτες;
Ναι, ο κόσμος είναι φτιαγμένος από αλληλεπιδράσεις μεταξύ πραγμάτων. Και είναι ανάγκη να κάνεις κάτι γι’ αυτό!

Μουσικoεικαστική περφόρμανς, κουκλοθέατρο «L’ascension du Mont Ventoux / Lemnos», Σαρδές Λήμνου, 8/8, 21:00
Σύλληψη, σκηνοθεσία, mise en scène, κατασκευές, κούκλες: Renaud Herbin
Ερμηνεύουν: Renaud Herbin, Emma Chapoulie, Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο, λούπες)
Με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του δήμου Λήμνου

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ