Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση Facebook Twitter
Τη σκηνή κατακλύζουν μισή ντουζίνα άλιεν με βλοσυρές μάσκες που προχωράνε στα τέσσερα και φοράνε τα ίδια ρούχα με τον Φάουστ (καρό πουκάμισο και κοτλέ παντελόνι). Ένα Mephisto-cabaret στήνεται σε χρόνο-μηδέν. Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης
0

Νομική, ιατρική, φιλοσοφία, θεολογία, δεν υπάρχει επιστήμη που να μην του παραδόθηκε. Άλωσε όλες τις σχολές και μάζεψε όλα τα πτυχία. Το μυαλό του ένα χρυσωρυχείο, οι πολυτιμότεροι λίθοι της διανόησης συνωστίζονται κάτω από τον φλοιό του εγκεφάλου του. Σοφότερος πλέον απ’ όλους τους δασκάλους, συνομιλεί με τα πνεύματα της Γης, μελετά τις καταιγίδες, συντονίζεται με τις μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών, βουτάει στον πυρήνα των σωματιδίων. Αναδύεται με μάτια θολά, ζαλισμένος, όχι από τη μέθη των ανακαλύψεών του αλλά από το κάψιμο μιας λαχτάρας που δεν τον αφήνει ποτέ να ησυχάσει, όσο κι αν πασχίζει. 

Ακαταπόνητος ιχνευτής του Απολύτου, δρομέας των δακτυλίων του Απείρου, αναλώθηκε στον βωμό του άπιαστου ονείρου της υπέρτατης κατανόησης των μυστικών του κόσμου. Μακριά από τη βουή του πλήθους, κλεισμένος στο ανήλιαγο εργαστήρι του, σκαρφάλωσε στην υψηλότερη κορφή της Γνώσης. Όμως ήταν αργά πια· κι εξάλλου, αυτό που πίστευε πως θα συναντήσει εκεί δεν του έδωσε καμία χαρά. Μόνος, έρημος, χωρίς περιουσία, χωρίς φίλους, έχοντας δοκιμάσει τα πάντα, ακόμη και τη μαγεία, προκειμένου να εξιχνιάσει την ουσία των όντων¹, ο Φάουστ βιώνει τώρα την υπέρτατη απόγνωση: «Και βλέπω πως δεν μπορούμε τίποτα να γνωρίσουμε», ομολογεί καραβοτσακισμένος στον περίφημο μονόλογό του.  

Ο Φάουστ του Μπινιάρη, τον οποίον με συγκινητική ένταση και λιτότητα υποδύεται ο Μιχάλης Βαλάσογλου, μοιάζει πράγματι να είναι ο Everyman, o Κάθε Άνθρωπος (για να δανειστούμε τον τίτλο της πιο διάσημης Αλληγορίας του 15ου αιώνα), που περνά διαδοχικές δοκιμασίες και διλήμματα, προκειμένου να κερδίσει τη θεία χάρη.

«Η σάρκα είναι θλιμμένη, αλίμονο, κι έχω διαβάσει όλα τα βιβλία», θα έγραφε, μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Μαλαρμέ. Διαβρωμένος ολόψυχα από τη ματαιότητα των ανασκαφών του, ο Φάουστ επιθυμεί διακαώς να ξαναβγεί στη ζωή, με θύελλες να αντιχτυπηθεί, να σφυρηλατηθεί στη δράση. Απόκαμε με τη θεωρία, και λαχταρά να πράξει.  

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση Facebook Twitter
Αφοπλιστικές αποδεικνύονται οι σκηνές Φάουστ - Μαργαρίτας. Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Δαιμόνιο κι άπληστο λαγωνικό, ο Μεφιστοφελής οσμίζεται την ευκαιρία. Μαύρος σκύλος, ιπποπόταμος, πλανόδιος σπουδαστής, ιππότης ευγενής, του σκότους εραστής και του χάους υποκινητής, ο Διάβολος υπόσχεται στον Φάουστ να γίνει υπηρέτης του, να του δείξει «ό,τι κανείς ακόμα άνθρωπος δεν είδε», να τον παρασύρει στον στρόβιλο των αισθήσεων, σε απίθανες απολαύσεις που ξεσηκώνουν τη σάρκα, χαρίζοντας ηδονές που καμία θεωρητική κατάκτηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει.  

«Τι θα μου δώσεις εσύ, φτωχέ διάβολε;» ρωτά γεμάτος περιφρόνηση ο μέγας Φάουστ. Δυσπιστεί και αντιστέκεται, βρυχάται και γελά, θα τη συνάψει, όμως, τη συμφωνία τελικά, έτσι όπως κρέμεται άπελπις στην άκρη του γκρεμού. Τα βράχια σκύβουν τους αυχένες τους και οι γκρεμοί φυσούν. Ένα σμάρι από στρίγκλες ακολουθεί. Η περιπέτεια του ανίερου ζεύγους ξεκινά, τα στάδια της μύησης ανατριχιαστικά. Μέσα από τη δυσωδία και το γλεντοκόπι των καπηλειών, μέσα από τη μαγγανεία, τη χαμέρπεια και την αηδία, ένα μαργαριτάρι θα κυλήσει στα πόδια του μπροστά. Το ρίχνουν εν αγνοία τους οι χοίροι, αγνοώντας οι αφελείς πως μέσα του κρύβεται ο μεγαλύτερος εχθρός τους.   

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Ο παρθένος στον έρωτα Φάουστ θα μαγευτεί από τον απλό, αλλά απύθμενο και άδολο εσωτερικό κόσμο της Μαργαρίτας. Ένα βλέμμα της θα τον ταράξει περισσότερο απ’ όλες τις γνώσεις του κόσμου συνασπισμένες. Πάθος, παραζάλη, παραλήρημα, παραφορά, παράνοια: και μέσα σε όλα αυτά, αληθινή αγάπη. Αληθινή όσο και καταδικασμένη. «Δε μου’ φτανε / Που αγκάλιαζα τους βράχους και τους έκανα συντρίμμια!/ Έπρεπε κι εκείνης την ησυχία να χαντακώσω!» μονολογεί αγανακτισμένος. Στο πρώτο μέρος του «Φάουστ» το περίκλειστο Εγώ ανοίγεται στον κόσμο, συναντά το Άλλο και το καταστρέφει. Στο δεύτερο μέρος –που σπάνια παίζεται εκτός Γερμανίας και Αυστρίας–, ο Φάουστ θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του προς τον ουρανό, συντροφιά με τον Μεφιστοφελή.  

Υπάρχει σωτηρία από την αγωνία της θνητότητας ή είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στερημένοι από κάθε επαφή με κάτι διαρκές, σταθερό, γαλήνιο και αδιαπραγμάτευτο; Πώς μπορούν να ηττηθούν οι αντενεργές δυνάμεις που επιβουλεύονται την υποτίμηση της ζωής; Πώς μπορεί η ποίηση να νικήσει τον μηδενισμό; Τι να κάνουμε; Να στοχεύσουμε τη στιγμή ή την αιωνιότητα; Τα πολλά ή το ένα; Γιατί ο Φάουστ και ο Μεφιστοφελής έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον; «Ποιος θέλει ακόμη να κυβερνά; Ποιος θέλει ακόμη να υπακούει; Είναι φοβερά επώδυνο. Κανένας βοσκός κι ένα μόνο κοπάδι!»² Πώς να διαχειριστούμε τη γνώση που κληρονομήσαμε; Μας έκανε πιο ελεύθερους κι ευτυχισμένους ή κατάντησε η μεγαλύτερη πηγή δυσφορίας μας; Κι αν μας βοήθησε να νικήσουμε τον σκοταδισμό και τον δεσποτισμό της θρησκείας, γιατί τώρα περιφερόμαστε χαμένοι και καταθλιπτικοί, αενάως ανικανοποίητοι, παραδομένοι σ’ ένα καταναγκαστικό κυνήγι απολαύσεων δίχως όρια; Τι είναι, τελικά, ο «Φάουστ»: το μεγαλύτερο σατιρικό ποίημα της γερμανικής λογοτεχνίας, όπως ριζοσπαστικά υποστήριξε ο Wilhelm Böhm, ή ένα «θείο μελόδραμα» (sublime melodrama), όπως πίστευε ο Τζορτζ Στάινερ; Αλίμονο, τι έχει να πει για όλα αυτά ο Άρης Μπινιάρης;  

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Ο σκηνοθέτης καταφεύγει εδώ σε μια ανατρεπτική μείξη ειδών και υφών. Καταρχάς, συνδυάζει την «αλληγορία της ψυχαναλυτικής διαδικασίας»³ με την ηθική αλληγορία (ή Ηθικολογία), την επικρατέστερη μορφή δράματος του ύστερου μεσαιωνικού θεάτρου, που είχε ως σκοπό την ενδυνάμωση της χριστιανικής συνείδησης των πιστών (εξού και ο ηθικοπλαστικός χαρακτήρας της). Ο Φάουστ του Μπινιάρη, τον οποίον με συγκινητική ένταση και λιτότητα υποδύεται ο Μιχάλης Βαλάσογλου, μοιάζει πράγματι να είναι ο Everyman, o Κάθε Άνθρωπος (για να δανειστούμε τον τίτλο της πιο διάσημης Αλληγορίας του 15ου αιώνα), που περνά διαδοχικές δοκιμασίες και διλήμματα, προκειμένου να κερδίσει τη θεία χάρη, όπως ακριβώς επέτασσε το δραματουργικό μοτίβο των Αλληγοριών.  

Όμως, στην εκδοχή Μπινιάρη, ο σημερινός Κάθε Άνθρωπος/Φάουστ, που αναζητά ανακούφιση για την πονεμένη του ψυχή, θα καταφύγει στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή. Και από εκεί, με την καθοδήγηση του Ψυχαναλυτή/Μεφιστοφελή, θα επιχειρήσει μια περιπετειώδη κάθοδο στην άβυσσο του ασυνειδήτου, όπου θα έρθει, φυσικά, αντιμέτωπος με τους φόβους, τα τραύματα και τις ενοχές που τον διαμόρφωσαν, ενώ θα αγωνιστεί, σε ένα πιο γιουνγκιανό πλαίσιο, να συμφιλιωθεί με τη σκιά του, το μη αναγνωρισμένο, καταπιεσμένο και λογοκριμένο κομμάτι του εαυτού του. 

«Το πνεύμα μου είναι κλειστό / Η καρδιά μου νεκρή / Θέλω να σηκωθώ... Γι’ αυτό και απευθύνθηκα σε σας / Μεσ’ από το στόμα σας να αποσπάσω μυστικά / Να μην παλεύω με τις λέξεις / Ν’ απαλλαγώ από τη σκόνη των σκέψεων», λέει ο ασθενής Φάουστ στην εναρκτήρια σκηνή που εκτυλίσσεται σε ένα μίνιμαλ νέο-vintage και φουτουριστικό ταυτόχρονα (βλ. «Οδύσσεια του διαστήματος» ) ξύλινο κουτί/δωμάτιο θεραπείας.  

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Σε λίγα λεπτά τη σκηνή κατακλύζουν μισή ντουζίνα άλιεν με βλοσυρές μάσκες που προχωράνε στα τέσσερα και φοράνε τα ίδια ρούχα με τον Φάουστ (καρό πουκάμισο και κοτλέ παντελόνι). Ένα Mephisto-cabaret στήνεται σε χρόνο-μηδέν. «Έλα μαζί μας στη σκοτεινή πλευρά της ζωής», τον καλούν οι μικροί σατανάδες, «εκεί όπου οι αισθήσεις και το αίμα βράζουν / σύντροφοί σου πιστοί, μες στη σκιά σου βάδισε ενωμένος μαζί μας», κι εκείνος πράγματι αποφασίζει να τους ακολουθήσει, να ρισκάρει τα πάντα κι ας γκρεμιστεί η οικουμένη, αρκεί να υπάρξει «μια στιγμή που θα νιώσω επιτέλους την καρδιά μου να χτυπάει, μια στιγμή που θα νιώσω επιτέλους πως ζω!».  

Ιπποτικές στολές και πανοπλίες, νεκροκεφαλές, Ιεροεξεταστές, ο Χορός των Φόβων (με κορυφαία την Κωνσταντίνα Τάκαλου και την αχνιστή ειρωνεία της), ο Χορός των Ενοχών, η Σκιά του Φάουστ, ο έκπτωτος εαυτός του, αυτά είναι τα πρόσωπα και τα προσωπεία που απλώνονται στο ιδιόμορφο σουρεαλιστικό τοπίο ενώπιόν μας, σε μια προσπάθεια ποπ εικονογράφησης και ανάλαφρης/σατιρικής δραματοποίησης των ασυνείδητων περιδινήσεων και των αόρατων δυνάμεων που επιβουλεύονται την πτώση μας ανά πάσα στιγμή.  

Η δράση θα κορυφωθεί κατά τη Νύχτα της Βαλπούργης (νύχτα καταπολέμησης της μαγείας και των διαβολικών πνευμάτων, σύμφωνα με την παράδοση), όταν ο Χορός, φορώντας κεφαλές ελαφιών, θα επιδοθεί σε οργιαστική μυητική τελετή, στη διάρκεια της οποίας ο Φάουστ και η Μαργαρίτα θα χαθούν στις χαράδρες της ερωτικής ηδονής. «Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων, υπενθυμίζοντάς μας επίμονα την πρωταρχική αξία της σωματικής διάστασης της επιθυμίας.  

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση Facebook Twitter
Ο Χορός των Φόβων έχει κορυφαία την Κωνσταντίνα Τάκαλου και την αχνιστή ειρωνεία της. Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Υπάρχουν σκηνές, από τη μία, που δεν αποδίδουν το μέγιστο του προσδοκώμενου νοήματος και θα χρειάζονταν περισσότερη επεξεργασία προκειμένου να ξεκαθαριστεί ο στόχος ή το σχήμα τους: αμήχανη η σκηνή στο μαγειρείο της Στρίγκλας (σαν να μη βρήκε ο σκηνοθέτης μια έξυπνη αναλογία με το σήμερα, ούτε ως περιεχόμενο ούτε ως όψη), ενώ η εμφάνιση του Θεού ως Βασιλιά-Ήλιου Λουδοβίκου ΙΔ’, όσο κι αν αποτολμά ένα ευπρόσδεκτο άλμα της φαντασίας, μένει τελικά κι αυτή μετέωρη. Τέλος, ο χορός του Φάουστ με το φουσκωτό ανδρείκελο θα ωφελούνταν από λίγο κινησιολογικό ακόνισμα. Από την άλλη, αφοπλιστικές αποδεικνύονται οι σκηνές Φάουστ - Μαργαρίτας (ευθύβολη, με υποκριτική παρουσία κρυστάλλινης ισχύος η Νάντια Κατσούρα), όπως και οι σκηνές Φάουστ - Ψυχαναλυτή (απολαυστικός ο βραδυφλεγής σαρκασμός του Άρη Νινίκα).  

Είναι σίγουρα αναζωογονητική και γόνιμη η διασκευή του σκηνοθέτη επάνω στο κλασικό κείμενο του Γκαίτε (στο οποίο εισάγει και αποσπάσματα από τον Μάρλοου, τον Σαντ και τον Ρεμπό), ειδικά έτσι όπως εκτοξεύεται στα υψίπεδα του λόγου και του συναισθήματος και, αμέσως μετά, προσγειώνεται στις κοιλάδες του χιούμορ και της ειρωνείας, χωρίς να φοβάται τις λυρικές εξάρσεις αλλά ούτε και τη διακωμώδηση των «ιερών». Ταυτόχρονα ανάγει ευρηματικά το θεολογικό λεξιλόγιο της τιμωρίας και της ανταμοιβής, της αρετής και της αμαρτίας στα ψυχαναλυτικά ισοδύναμά του, συνθέτοντας έναν χαρμόσυνο ύμνο στις αισθήσεις, στη χαρά του παιχνιδιού και των αδοκίμαστων συνδυασμών, στην υπονόμευση των εγκαθιδρυμένων ταυτοτήτων, στην πάταξη του Υπερεγώ, στο ξεχείλισμα του συναισθήματος, στις απρόσμενες ανταλλαγές και συναντήσεις. 

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Νομίζω, τέλος, πως τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε λειτουργήσει τόσο γοητευτικά αν δεν συνοδευόταν από τη μουσική του Τζεφ Βάγγερ: εκκλησιαστικό όργανο και συνθεσάιζερ, επεξεργασμένες φωνές και φίδια της Κολάσεως, όνειρο και εφιάλτης, μελαγχολία και μεταλλική παραμόρφωση, αφρικανικό μπιτ, πειραγμένος μπαγλαμάς, ένα βροχερό απόγευμα, «μια εκκρεμότητα ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι», η αφύπνιση της επιθυμίας για χορό, ξεφάντωμα, συλλογική συνεύρεση και δημιουργία· ναι, πράγματι, ετούτος είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να θυμόμαστε τον φετινό «Φάουστ», ως ένα απρόσμενο, ευφραντικό μιούζικαλ αποτελούμενο από ετερόκλητα υλικά, που ανανεώνει τη σχέση μας με το κλασικό, νοηματοδοτώντας εκ νέου την έννοια της διασκευής, της απελευθέρωσης από τα στεγανά και πάσης φύσεως σκονισμένες κληρονομιές, προσωπικές, κοινωνικές ή άλλες...   

1. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, «Ο Φάουστ του Γκαίτε: Μετάφραση με αισθητική και φιλοσοφική ερμηνεία», Βιβλιοπωλείον της “Εστίας” 

2. Νίτσε, «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» 

3. Φράση από το κείμενο του Ηλία Βλάχου, ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή, στο πρόγραμμα της παράστασης 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Τι σημαίνει ένα sold-out στην Επίδαυρο;

Θέατρο / Τι σημαίνει ένα sold-out στην Επίδαυρο;

Τι είναι αυτό που προσελκύει τους θεατές και προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό; Μήπως η μαζική προσέλευση πολλές φορές υπονομεύει την παράσταση; Το sold-out στην Επίδαυρο είναι συχνά αμφιλεγόμενο. Πολλοί το περιφρονούν, αλλά όλοι το επιθυμούν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ