«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική» Facebook Twitter
«Σίγουρα έχω έναν ναρκισσισμό και σίγουρα τον έχει και όποιος κάνει αυτήν τη δουλειά». Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO
0

Λένα, αποφάσισες να παίξεις, και μάλιστα σε έργο άλλου. Τι συνέβη εδώ;
Με τον Βασίλη Βηλαρά που έγραψε και σκηνοθετεί το Σε φιλώ, Πέτρος κάνουμε μια παράσταση που βασίζεται στην αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε το 1977 στο ΑΜΦΙ, ενός γιου που γράφει στη μάνα του και της αποκαλύπτει ότι είναι γκέι κι εκείνη παλεύει με όλα της τα ταμπού και τις αγκυλώσεις να το κατανοήσει. Έχει πολύ σκληρά πράγματα, αλλά όχι ακραία. Ο Βασίλης πολύ συχνά διαλέγει θέματα πιο ήπια, που έχουν πιο λεπτές αποχρώσεις. Δεν είναι ακραία, είναι τα λόγια που ο καθένας θα έλεγε, αλλά κρύβουν μεγάλη πίκρα και, αν τα δεις απομονωμένα, σε σοκάρουν.

Λέει, για παράδειγμα, η μάνα «παιδί μου, ό,τι και να 'σαι σ' αγαπώ, και φονιάς να ήσουνα, θα σ' αγαπούσα», κάτι πολύ σκληρό, αν σκεφτείς ότι παρομοιάζει το να είσαι γκέι με το έγκλημα, παρόλη την αγάπη της. Υπάρχει το κομμάτι της αλληλογραφίας και ανάμεσα μπαίνουν τραγούδια διασκευασμένα, λαϊκά, ερωτικά. Είναι πολύ συγκινητικό το ότι τα διαλέγει η μάνα για τον γιο και ο γιος για τη μάνα, λειτουργούν κι αυτά σαν κείμενα. Σε ένα τρίτο επίπεδο συζητάμε κάποια πράγματα μεταξύ μας, ανοίγουμε κάποια θέματα ως Βασίλης και Λένα.

Έχω καιρό να παίξω. Το αποφάσισα γιατί μου αρέσει ο Βασίλης. Έχω δει δυο παραστάσεις του και μου αρέσει και η αισθητική του, και η παραστασιακή γραφή του, και ο ίδιος. Συζητώντας κατάλαβα ότι κάπως μοιάζουμε χωρίς να μοιάζουμε, σαν να έχουμε κάτι ταιριαστό, ότι είναι μια φωνή μέσα στο θεατρικό γίγνεσθαι ξεχωριστή και αυθεντική.

«Νομίζω ότι είμαι ευγενική και χαμηλών τόνων, σέβομαι τους ανθρώπους και όταν μπαίνω σε έναν χώρο δεν αρχίζω να επιτίθεμαι. Είναι και λίγο βλακώδες, επειδή χρησιμοποιείς τη λέξη μαλάκας, να νομίζουν ότι όλη μέρα βγαίνεις στη γειτονιά βρίζοντας και ουρλιάζοντας.».

— Πιάνομαι από αυτήν τη λέξη, την αυθεντικότητα, που χαρακτηρίζει όσα έχεις κάνει, για να πάμε πίσω. Τι φανταζόσουν για τον εαυτό σου όταν ξεκίνησες;
Δεν φανταζόμουν, πάντα ένιωθα ότι θέλω να λέω τα πράγματα όπως τα σκέφτομαι, ότι δεν θέλω να πηγαίνω εκεί που πάνε όλοι, ότι θέλω να πηγαίνω αντίθετα, ας πούμε να ξεχωρίζω. Ένιωθα κάπως σαν να ήθελα να ανακαλύπτω πάντα έναν δικό μου δρόμο, να τα λέω όπως θέλω, όχι μόνο στο θέατρο. Και όταν έβγαινα θα σηκωνόμουνα να τραγουδήσω σε ένα μαγαζί που δεν ήταν για τραγούδι, θα χόρευα σε ένα μαγαζί που δεν χορεύουν.

ΕΠΕΞ Λένα Κιτσοπούλου Facebook Twitter
«Έχω καταφέρει με πέντε επαγγέλματα που κάνω, τα οποία με ικανοποιούν και με ηρεμούν περισσότερο από το να είμαι σε ένα πράγμα, σαν στρατιώτης, να μπορώ και να παίρνω τις αποστάσεις μου και να βγάζω τα προς το ζην». Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

— Αυτό είναι και κάπως ναρκισσιστικό, όταν θέλεις να κάνεις εντύπωση.
Σίγουρα έχω έναν ναρκισσισμό και σίγουρα τον έχει και όποιος κάνει αυτήν τη δουλειά. Θέλω να ελπίζω ότι τον έχω με έναν καλόγουστο τρόπο, όχι κακόγουστα, και νομίζω πως επιλέγω τις στιγμές που θα κάνω ό,τι κάνω, ξέρω μέχρι πού με παίρνει. Δε νιώθω ότι έχω ενοχλήσει, ότι έχω χαλάσει κάτι…

— Έτσι πιστεύεις;
Ναι.

— Μια και συζητάμε για «ενόχληση» των άλλων, έχεις σκεφτεί αν έχεις εκπληρώσει τις προσδοκίες που είχαν οι άλλοι για σένα;
Δεν έχω σκεφτεί αν τις έχω εκπληρώσει, αλλά έχω σκεφτεί ότι κάποιοι με πιστεύουν. Δεν είναι πολλοί, μεγάλο κοινό, μιλώ για λίγους, έναν φίλο, έναν άνθρωπο που εκτιμάω, που νιώθω ότι επικοινωνεί με αυτό που κάνω, ότι του αρέσει. Είναι σαν να μου λέει «προχώρα». Έχει συμβεί μέχρι τώρα –και με χαροποιεί– να ενδιαφέρονται για μένα και γι' αυτό που κάνω άνθρωποι που εκτιμώ και θαυμάζω.

— Θα ήθελα να συζητήσουμε για τη στάση σου απέναντι στις αντιδράσεις που υπάρχουν κάποιες φορές για τα έργα σου, κάτι που δείχνει και τον χαρακτήρα του καλλιτέχνη. Ενοχλείς, όσο και αν δεν το πιστεύεις, και υπάρχει αψιμαχία. Δεν έχεις αντιδράσει δημόσια ποτέ. Ίσως μια φορά.
Όπως ξέρεις, δεν έχω σόσιαλ, συνειδητοποιώ όμως τώρα πως ούτε στα καλά αντιδρώ. Κλείνομαι, μπορεί να μη θέλω να επηρεαστώ ούτε από το καλό ούτε από το κακό. Εγώ είμαι εκεί, στο συμβάν, την ώρα της παράστασης, αυτό με απασχολεί. Όταν είμαι εκεί αντιλαμβάνομαι την όποια αντίδραση, τη δέχομαι ή αντιδρώ ανάλογα. Μετά, την ώρα που πίνω ένα ποτό, δεν με ενδιαφέρει τι έγραψε ο ένας και ο άλλος για μένα, νιώθω ότι ξέρω τι έχω κάνει.

— Δεν σε επηρεάζει καθόλου αυτός ο θόρυβος που δημιουργείται κατά καιρούς με τα έργα σου;
Δεν με επηρεάζει, αλλά όταν δημιουργούν αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, όταν οι μισοί τα θέλουν και οι άλλοι όχι και γίνεται διάλογος, αυτό με χαροποιεί, νιώθω ότι πάω καλά. Το προτιμώ από το να άρεσα σε όλους και να ήμουν αποδεκτή από όλους. Μου αρέσει γιατί αυτή είναι η ουσία της δουλειάς που κάνουμε, να προκαλεί διάλογο. Μου αρέσει ακόμα και αυτός που θα τσαντιστεί, κάποιος που ξεβολεύτηκε, που κάτι τον ενόχλησε ή είδε ίσως κάτι από τον εαυτό του, που δεν θέλει να αποδεχτεί. Το βλέπω ως κάτι θετικό. Μου αρέσει το μαύρο-άσπρο και το προτιμώ από κάτι αδιάφορο ή μονόπαντο.

— Με αφορμή το έργο κρίνουν και τον χαρακτήρα σου, το τι είσαι. Σε ενοχλεί αυτό;
Δεν με ενοχλεί, μου φαίνεται βλακώδες.

— Επειδή δεν σε ξέρουν;
Δεν με ξέρουν και κρίνουν λάθος. Δηλαδή ο Ταραντίνο, που κάνει αυτό το σινεμά, στη ζωή του πετάει μπουκάλια και τα κάνει λίμπα; Νομίζω ότι είμαι ευγενική και χαμηλών τόνων, σέβομαι τους ανθρώπους και όταν μπαίνω σε έναν χώρο δεν αρχίζω να επιτίθεμαι. Είναι και λίγο βλακώδες, επειδή χρησιμοποιείς τη λέξη μαλάκας, να νομίζουν ότι όλη μέρα βγαίνεις στη γειτονιά βρίζοντας και ουρλιάζοντας.

— Μια φορά, λοιπόν, αντέδρασες δημοσίως, με την Ελευσίνα, για την Πολιτιστική, όταν σου ανέθεσαν να κάνεις ένα έργο και μετά το ακύρωσαν χωρίς να σε ενημερώσουν καν.
Με προσκάλεσαν και καταλαβαίνω τους λόγους που μπορεί να το ακύρωσαν. Έχει συμβεί κι άλλη φορά, κάποιοι έχουν έναν φόβο «να μην μπλέξουν». Από τη μια λες «κάνω την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και από την άλλη πας συντηρητικά, λες «μην πάρω την Κιτσοπούλου και μας τα κάνει λίμπα». Εκεί μπλέκονται δήμαρχοι και άσχετοι με το θέατρο παράγοντες και όλα τα σχετικά.

Και επειδή μιλάμε για θεσμούς, όταν γινόταν η «συζήτηση» για τους «Σφήκες» στην Επίδαυρο, μιλούσαν για τη σχέση μου με το Εθνικό, ότι είμαι ευνοημένη. Συνειδητοποίησα ότι έχω φτάσει 53 και, εκτός από μια δουλειά στην Πειραματική, για την οποία με κάλεσαν ο Αζάς και ο Τσινικόρης το 2017, άνθρωποι με τους οποίους έχουμε κάπως κοινές καλλιτεχνικές επιρροές και αναφορές, κανένας καλλιτεχνικός διευθυντής, πλην του Μόσχου, δεν με έχει καλέσει.

Και παλιότερα είχε γίνει ένα παρατράγουδο, ότι ήμουν «παρέα του Λούκου», όμως όλοι περάσαμε τότε από το Φεστιβάλ και κάναμε δουλειές. Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη παρέα, ο άνθρωπος δεν με ήξερε περισσότερο από άλλους ούτε μου έδωσε τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι έδωσε σε όλους όσους πίστευε και ήθελε να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

ΕΠΕΞ Λένα Κιτσοπούλου Facebook Twitter
Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

— Οπότε η σχέση σου με το Δημόσιο και το δημόσιο χρήμα δεν είναι τόσο σφιχτή όσο γράφτηκε.
Όχι, δεν είναι αλήθεια, δεν ισχύει. Δεν νομίζω ότι ανήκω κάπου, ότι έχω χωθεί. Όταν σου πει κάποιος να κάνεις δουλειά, πάντα με κόπο γίνεται.

— Μια και μιλάμε για φορείς γενικότερα, όταν συνεργάζεσαι μαζί τους υπάρχει πίεση που αφορά την κοινωνική αποδοχή του έργου; Σου έχουν ζητήσει να «μαζευτείς κάπως» ή αυτολογοκρίνεσαι από μόνη σου;
Όχι, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Δεν θα κάνω έκπτωση, θα συνεχίσω όπως θέλω και κάποιος θα βρεθεί να του αρέσει. Σε αυτό δεν έχω κάνει ποτέ πίσω.

— Τουλάχιστον πρέπει να σε χαροποιεί το ότι τα έργα σου ανεβαίνουν ξανά και ξανά. Σε ενδιαφέρει το αποτέλεσμα;
Αυτό είναι κάτι που με ευχαριστεί. Παίζονται συνέχεια, από ομάδες κυρίως, και χαίρομαι πολύ· είμαι ανοιχτή, τα δίνω τα έργα, δεν τα θεωρώ δικά μου, ας τα κάνουν ό,τι θέλουν. Άλλα γίνονται καλύτερα, άλλα λιγότερο καλά, άλλοι καταλαβαίνουν το ύφος μου καλύτερα και άλλοι όχι, αλλά νιώθω ότι το έργο που έχω γράψει δεν κινδυνεύει από τίποτα τελικά.  

— Σκέφτομαι ότι τα έργα σου είναι δύσκολο να παιχτούν στο εξωτερικό. Ξέρεις ότι είναι και anti-woke και πολύ ελληνικά…
Και πολλά λόγια, πολύ μπλα-μπλα. Παίζει κι αυτό έναν ρόλο για το αν θα ταξιδέψει το έργο. Πολύ θα το ήθελα, έχω κάνει μερικά πράγματα και ως σκηνοθέτις έξω, αλλά δεν υπήρχε συνέχεια. Τα έργα μου όντως έχουν μια ελληνικότητα, πράγματα που διαμορφώνονται από την επικαιρότητα, από τους ηθοποιούς που παίζουν κάθε φορά. Είναι περίεργο να γίνουν χωρίς να είμαι παρούσα.

Μου το έχουν πει πολλές φορές για το εξωτερικό, «αυτό δεν θα παιζόταν εδώ με τίποτα». Μια φίλη μου ηθοποιός, χρόνια στο Βερολίνο, που είδε την «Ορέστεια του Στρίντμπεργκ», στην οποία έχουμε μια σκηνή που λέει «εδώ είναι σαν θάλαμος αερίων», μου έλεγε ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να το πεις αυτό κάνοντας πλάκα. Και το καταλαβαίνω, κάθε χώρα έχει λέξεις και θέματα που δεν αγγίζονται.

— Μια και μιλάμε για λέξεις, θα σου πω μερικές με τις οποίες σε χαρακτηρίζουν: ασεβής, αναρχική, ιδιοσυγκρασιακή, αιρετική. Τις πήρα από τα δελτία Τύπου, για καλό έχουν γραφτεί.
Ασεβής με τίποτα, δεν το δέχομαι, γιατί μόνο σέβομαι. Καταρχάς, σέβομαι τον εαυτό μου, δεν υποκρίνομαι και δεν ψεύδομαι, λέω μια αλήθεια που πολλές φορές μπορεί να είναι πικρή.

Ούτε ιδιοσυγκρασιακή είμαι. Γράφω προσωπικά, αλλά μόνο το προσωπικό μπορεί να αφορά τους πάντες και συχνά, από αντιδράσεις που δέχομαι, καταλαβαίνω ότι η φωνή μου είναι και φωνή κάποιων άλλων. Το «αναρχική» μού αρέσει κάπως περισσότερο απ' όλα, χωρίς να είμαι η πιο ειδική για να αναλύσω τη λέξη. Ούτε αιρετική είμαι, δεν νομίζω. Δηλαδή δεν θέλω να σηκώσω επαναστατική παντιέρα στο θέατρο – δεν θέλω τίποτα. Αυτό που κάνω είναι ό,τι πιο απλό μπορεί να δει ένας μέσος νους.

Λέω κάτι που συμβαίνει, πιστεύω ότι το καταλαβαίνουν όλοι, απλώς στο θέατρο τα πράγματα γίνονται λίγο πιο καλλωπισμένα. Εγώ τα λέω ωμά, όπως στη ζωή μου, δεν στρογγυλεύω πουθενά, μου αρέσει η αλήθεια, όπως μου αρέσει και το να αντιμετωπίζω τον θάνατο. Δεν φοβάμαι να πάω στο νοσοκομείο να δω έναν άνθρωπο πολύ άρρωστο. Θέλω να μπορώ να δω και τον πόνο και το τέλος στην πραγματική τους διάσταση και με θάρρος.

ΕΠΕΞ Λένα Κιτσοπούλου Facebook Twitter
Με τον συμπρωταγωνιστή της, Βασίλη Βηλαρά. Φωτ.: Ερρίκος Ανδρέου

— Το «ατρόμητη», που είναι μια λέξη που έχω στο μυαλό μου για σένα, τη δέχεσαι;
Ναι, νιώθω έτσι, ότι θέλω να μπουκάρω στην αλήθεια. Ξέρω ότι η ζωή στο 50% και παραπάνω είναι άσχημη. Υποφέρω, πονάω, αλλά θέλω να είμαι όσο μπορώ δυνατή, να αντιμετωπίζω ό,τι έρχεται κατάφατσα. Τον φόβο δεν τον αντέχω. Παλεύω για να μη φοβάμαι.

— Αυτό το βρίσκω πολύ συνεπές και με το έργο σου. Στη ζωή πόση σημασία έχει η συνέπεια;
Δεν θέλω άλλο να λέω και άλλο να δείχνω, να λέω και να ξελέω. Βρίσκω μίζερο το «τραβάτε με κι ας κλαίω» και ακόμα και όταν κάνω κάτι πιο ευτελές, για τον ναρκισσισμό μου, θα το αποδεχτώ. Φυσικά και θα υποκριθώ, και ψέματα θα πω, θα μπω στη σύμβαση και θα την υποστηρίξω. Μέσα σε ένα σύστημα δουλεύω κι εγώ και κάνω υποχωρήσεις, αλλά μέχρι ενός σημείου, μέχρι εκεί που όλο αυτό το αισθάνομαι ως μια τυπική, κοινωνική ψευτοευγένεια και όχι ως ξεπούλημα του εαυτού μου. 

— Νιώθεις τυχερή για τη διαδρομή σου;
Στη δική μου περίπτωση έχω περπατήσει έχοντας μια τύχη που άλλοι δεν έχουν.

— Εννοείς την ανατροφή;
Ναι. Έχω δυο γονείς αυτόνομους, ισότιμους, που δεν ζηλεύουν, δεν υποτιμούν ο ένας τον άλλον. Η μάνα μου έκανε καριέρα σημαντική στον χώρο της, ήταν νοσηλεύτρια του Πολεμικού Ναυτικού  και η πρώτη γυναίκα αρχιπλοίαρχος της Ελλάδας. Ήταν μάνα στοργική και ελεύθερος άνθρωπος ταυτόχρονα, και η σχέση της με τον πατέρα μου ωραία, είχαν θαυμασμό ο ένας για τον άλλον, καθόλου μιζέρια. Επέλεξαν για τα παιδιά τους ένα μοντεσοριανό σχολείο, το πρώτο νομίζω τότε στην Αθήνα, σε μια εποχή που πήγαιναν εκεί ελάχιστα παιδιά.

— Δεν ανήκατε σε μια τάξη που έρρεε το χρήμα, απλώς οι άνθρωποι ήταν ανήσυχοι.
Δεν υπήρχε αυτή η άνεση η οικονομική. Ήταν δυο άνθρωποι με ένα πανεπιστήμιο και μια δουλειά ο καθένας. Σπίτι δικό μας δεν είχαμε, στο ενοίκιο ήμασταν. Αλλά ήταν τέτοιες οι εποχές που μια μέση οικογένεια μπορούσε να στείλει τα παιδιά της σε ένα ιδιωτικό σχολείο – σήμερα δεν γίνεται. Στη Γερμανική Σχολή που πήγα ήταν όλη η μεσαία τάξη, δεν υπήρχαν πλούσιοι. Υπήρχε αυτή η περίφημη μεσαία τάξη, που πάσχιζε να στείλει τα παιδιά της σε ένα καλό σχολείο, να κάνουμε μια γλώσσα παραπάνω. Ήμασταν μια οικογένεια με ανοιχτά μυαλά, με τις τέχνες, με τα ταξίδια μας. Δεν ήταν οι κλασικοί Έλληνες με το τρίπατο. Δεν χτίσαμε, εμείς τα λεφτά κάναμε ταξίδια ή γνώση ή απόλαυση. Αυτή ήταν μια από κοινού γραμμή των γονιών μου για μας.

— Να μιλήσουμε για το πώς βλέπεις το θέατρο σήμερα;
Νιώθω ότι κάπως είναι ένας αχταρμάς που δεν ξέρω αν τον φέρνει η φτώχεια που αρχίζει σιγά σιγά να πέφτει επάνω μας. Δύσκολα πλέον βλέπεις φωνές να επιμένουν σε μια αισθητική. Σαν ο καθένας να είναι έτοιμος, χωρίς πίστη σε τίποτα, να πάει οπουδήποτε, να παραδοθεί, και χάνεται η μπάλα. Δεν ξέρεις πια τι έργο παίζεται, ποιος παίζει, αν είναι κωμωδία ή δράμα, όλοι είναι μέσα σε όλα, σαν μια κοινή αισθητική να τα έχει σκεπάσει όλα, αφού δεν υπάρχουν χώροι πια να στηρίζουν κάποιες συγκεκριμένες αισθητικές. Ας πούμε, Κυψέλη σήμαινε να πας στον Βογιατζή ή στην Αρβανίτη, κάποτε ακόμα και οι περιοχές είχαν σημασία. Νιώθω ότι τώρα η φάση είναι ό,τι αρπάξουν και απ' όπου αρπάξουν, και δευτερότριτο, και τηλεόραση, και να παίξω μια μπούρδα, και να είμαι και στην Επίδαυρο. Είναι όλα κάπως ενοποιημένα, και ας έρθει το κοινό απ' όπου είναι.

ΕΠΕΞ Λένα Κιτσοπούλου Facebook Twitter
Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

— Ζούμε την εποχή της μανίας του sold-out.
Υπάρχει μια μανία με τις πλατφόρμες των εισιτηρίων. Γίνεται η πρεμιέρα και οι άνθρωποι λένε «γιατί δεν είμαστε γεμάτοι;». Περιμένουν την επιτυχία μέσα από τη συνταγή. Από την πρώτη μέρα είναι με ένα κινητό και θέλουν να είναι sold-out. Μετράνε τις θέσεις, είναι σαν αρρώστια. Κάποτε έλεγες «τι ωραία να είσαι γεμάτος», τώρα, με την υστερία, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται «δεν θέλω κόσμο», από αντίδραση. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ανθρώπους με πλαίσιο, παραγωγό να πιστεύει κάτι που ανεβάζει. Υπάρχουν, είναι μονάδες, αλλά το γενικό σύνθημα είναι «πάμε να σκίσουμε». Δεν σκίζουμε; Πάμε γι' άλλο. Πάμε να βγάλουμε λεφτά.

Εσύ πώς βιοπορίζεσαι;
Εγώ έχω αυτή την κλίση, τάση ή πρόνοια από μικρή, μια ικανότητα να σκέφτομαι λίγο παραπέρα, ότι δεν θα ήθελα να εξαρτώμαι από ένα πράγμα, π.χ. να είμαι ηθοποιός και να μην μπορώ να ζήσω ή να αναγκάζομαι να κάνω και πράγματα που δεν μ’ αρέσουν πολύ. Είχα κάποιες ικανότητες και ανάγκη για μοναχικότητα, ζωγράφιζα, είχα κλίση σε αυτό, έγραφα διηγήματα, σαν να έκανα μια επένδυση. Έχω καταφέρει με πέντε επαγγέλματα που κάνω, τα οποία με ικανοποιούν και με ηρεμούν περισσότερο, μην είμαι σε ένα πράγμα σαν στρατιώτης. Έτσι μπορώ να παίρνω και τις αποστάσεις μου και να βγάζω τα προς το ζην.

— Τραγουδάς κιόλας, μην ξεχνάμε αυτή την επιλογή που δεν την εγκαταλείπεις ποτέ.
Και το τραγούδι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Είχα μια άλφα φωνή, ξεχωριστή. Δεν είμαι τραγουδίστρια, είναι όμως πολύ παλιά αγάπη αυτή με τη μουσική. Είχα σχέση με όργανα, έπαιζα πιάνο, κιθάρες, στην οικογένεια υπήρχε μια μουσικότητα, ακούγαμε, σπουδάζαμε και παίζαμε μουσική. Ήμουνα, ας πούμε, η τραγουδίστρια του σχολείου, έκανα διαρκώς πρόβες, για να λείπω και από τα μαθήματα. Και έβλεπα εκεί μια αποδοχή που μου άρεσε.

Φεύγοντας από το σχολείο, επειδή είμαι και της νύχτας παιδί, μου άρεσαν αυτοί οι χώροι με τα άσματα και τον πόνο και τον έρωτα και ήθελα να είμαι εκεί, στο πάλκο, με τις πέρλες μου, να με κοιτάνε, να είμαι ερωτεύσιμη, κάτι σαν το παιδικό όνειρο που θέλεις να πάρεις Όσκαρ – παράλληλα ήξερα και αυτά τα τραγούδια. Στη Σαντορίνη γνώριζα έναν μπουζουκτζή και είπα «να έρθω να τραγουδήσω;». Έτσι ξεκίνησε, αλλά ήταν και ο τρόπος μου να διασκεδάσω, με έφτιαχνε αυτή η κατάσταση. Έχω τραγουδήσει σε γάμους Κινέζων, σε συνέδρια, σε πρωινά τουριστικά που χόρευαν χασαποσέρβικο με φωτιές, τα έχω κάνει όλα. Μου αρέσει να μπαίνω σε άλλους κόσμους, να τους παρατηρώ και να γίνομαι μέρος τους.

Μετά το ένα έφερε το άλλο και αυτή η ιστορία κρατάει χρόνια. Δεν θα ήθελα να πάω σε μια σκηνή και να εκμεταλλευτώ αυτό που είμαι ως ηθοποιός, ως συγγραφέας για να τραγουδήσω. Θέλω να είμαι σε άγνωστα μέρη που να μη με ξέρουν, σε κάτι πιο αυθεντικό, ως τραγουδίστρια. Δεν το θεωρώ βασικό μου επάγγελμα και δεν έχω κάτι να αποδείξω, έχω επίγνωση του τι είμαι. Το κάνω ως εκεί που με παίρνει, εκεί που νιώθω άνετα και είναι για μένα μια εκτόνωση.

— Όλα αυτά τα μυθιστορηματικά –γιατί είσαι τέτοια προσωπικότητα– με ποιους τα μοιράζεσαι; Έχεις φίλους;
Νομίζω ένα χάρισμά μου είναι η φιλία, έχω επενδύσει πολύ σε αυτό γιατί θέλει χρόνο και αφοσίωση. Έχω φίλους καλούς, λίγους, που αφιερώνω χρόνο για να μπω στον κόσμο τους. Η φιλία για μένα είναι πάνω από τον έρωτα, πάνω απ' όλα. Αλλά πρέπει να έχεις και κοινά με τους φίλους, το χιούμορ π.χ., ή να βλέπετε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, αλλιώς δεν φτουράει.

— Ποιοι είναι οι άνθρωποι που δεν θα γίνουν ποτέ φίλοι σου;
Επειδή ανοίγομαι πολύ, ακόμα και σε έναν ξένο –αν με ρωτήσει τι έχω, θα του πω την ιστορία μου–, δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που κρύβονται, που δεν ανοίγονται, έχουν μια πόζα, μια καχυποψία. Τους κακούς ή αυτούς που φέρονται άσχημα στους αδύναμους δεν τους βλέπω καν.

— Λένα, νιώθεις σαν έφηβη μεν, αλλά υπάρχει ο χρόνος που τρέχει και ο φόβος που προκαλεί.
Κάτι που με χαρακτηρίζει είναι οι στιγμές που ζω σαν να μην υπάρχει ο χρόνος και είμαι πολύ ευτυχισμένη. Ταυτόχρονα, έχω και στιγμές που υποφέρω πολύ, δεν θέλω να πεθάνω με τίποτα, τρέμω στην ιδέα να μου πουν «έχεις αυτό». Αλλά παλεύω τη μέρα μου, νιώθω δυνατή, αδίστακτη, ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, δεν έχω δεσμεύσεις με ντουβάρια, και αυτό το οφείλω και στην οικογένειά μου. Αισθάνομαι ότι μπορώ να αλλάξω ζωή τώρα, να πάω στην Κίνα να δουλέψω λάντζα, αλλά δεν το παίζω υπεράνω. Υπάρχουν και στιγμές μαυρίλας με αυτό το θέμα του χρόνου. Κανείς δεν θέλει τη φθορά και ευτυχώς, ενώ τη σκέφτεσαι, κάνεις μετά μια παράσταση, λες ένα τραγούδι, και νιώθεις πάλι είκοσι χρονών.

Ευχαριστούμε θερμά το Clumsies για την παραχώρηση του χώρου για τις ανάγκες της φωτογράφησης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Σε φιλώ, Πέτρος» εδώ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λένα Κιτσοπούλου: Αυτή η εμπειρία θα βρίσκεται μέσα σε ό,τι φτιάξω στο μέλλον

Ποιο είναι το μέλλον του θεάτρου; / Λένα Κιτσοπούλου: Αυτή η εμπειρία θα βρίσκεται μέσα σε ό,τι φτιάξω στο μέλλον

Πού οδεύει το θέατρο, ως επάγγελμα, ως θέαμα, ως μέσο κοινωνικοποίησης και ως περιεχόμενο; Επιχειρούμε να ανοίξουμε τη μεγάλη συζήτηση ζητώντας μια πρώτη προσέγγιση από σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες. Σήμερα μας μιλά η Λένα Κιτσοπούλου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ