Γιατί οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο

Γιατί οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο Facebook Twitter
0

ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ νοσταλγία, είτε για αντίδραση στη σύγχρονη κουλτούρα της ευεξίας, είτε για κάποια εκδήλωση υπαρξιακού άγχους, το τσιγάρο εμφανίζει ξαφνικά μια διάχυτη παρουσία στην τέχνη, το ντιζάιν, ακόμη και στο φαγητό. Η συλλέκτρια και επιμελήτρια Beth Rudin DeWoody, 71 ετών, λέει ότι οι νέοι καλλιτέχνες «επιστρέφουν στις παλιές εικόνες των τσιγάρων στις διαφημίσεις και τις ταινίες της δεκαετίας του '60 και του '70 που είναι τόσο εντυπωσιακές και glamorous – αν αφαιρέσεις φυσικά το πραγματικό δηλητήριο του τσιγάρου».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ίδια επιμελήθηκε μια έκθεση με θέμα το τσιγάρο στον ιδιωτικό της χώρο τέχνης, το Bunker, στο West Palm Beach της Φλόριντα, η οποία περιλάμβανε έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως οι ζωγράφοι Ana Benaroya και Danielle McKinney, καθώς και έργα-σταθμούς όπως το σχέδιο του Claes Oldenburg "Design for a Bowling Alley in the Form of Cigarette and Smoke" (1968).

Οι φωτογραφίες της με τις συγκεκριμένες «λιχουδιές» – κατασκευασμένες από μελομακάρονα, κουλούρι βουτηγμένο σε λευκή σοκολάτα και γκρίζα ζάχαρη άχνη – έγιναν viral, εμπνέοντας πολλούς μιμητές, συμπεριλαμβανομένου του Heim, ο οποίος αναδημιούργησε τα μπισκότα για ένα άλλο πάρτι.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το τσιγάρο αποτελεί ένα εικαστικό αντικείμενο», λέει ο Todd Heim, γνωστός στο Instagram από το drag alter ego του, Steak Diane. «Είναι το φετίχ της μόδας της για τα πάρτι».

Για τα Χριστούγεννα, η φίλη του Lydia Cambron, η 40χρονη store designer της εταιρείας επίπλων MillerKnoll στη Νέα Υόρκη, έφτιαξε μπισκότα που έμοιαζαν με σταχτοδοχεία γεμάτα με τσιγάρα. Οι φωτογραφίες της με τις συγκεκριμένες «λιχουδιές» –κατασκευασμένες από μελομακάρονα, κουλούρι βουτηγμένο σε λευκή σοκολάτα και γκρίζα ζάχαρη άχνη– έγιναν viral, εμπνέοντας πολλούς μιμητές, συμπεριλαμβανομένου του Heim, ο οποίος αναδημιούργησε τα μπισκότα για ένα άλλο πάρτι.

«Τα βάλαμε δίπλα σε ένα μπολ με αληθινά τσιγάρα», λέει ο 34χρονος, του οποίου η πρόσφατη σειρά ειδών τραπεζιού, Chez Diane, περιλαμβάνει σουβέρ κεντημένα με τσιγάρα που εμπνεύστηκε από την παιδική του ηλικία στην Αϊόβα, όπου οι γονείς και οι παππούδες του κάπνιζαν αρειμανίως στο τραπέζι του δείπνου. «Ναι, είναι κακό για την υγεία μας, αλλά νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το άτμισμα είναι μάλλον χειρότερο από το τσιγάρο», λέει. «Και ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά κακά πράγματα για την υγεία μας, τα οποία είναι πέρα από τον έλεγχό μας».

Αυτήν τη στάση υιοθετεί και ο Daniel E. Soares, 29 ετών, ιδιοκτήτης της εταιρείας catering Alimentari Flaneur στη Νέα Υόρκη, με πελάτες όπως το Goop. Μαζί με τα τυριά και τα αλλαντικά, περιλαμβάνει σχεδόν πάντα μια πιατέλα με σύκα, διανθισμένη με δεκάδες σκόρπια τσιγάρα Marlboro Gold. «Τις περισσότερες φορές, ο κόσμος γελάει και τρώει γύρω απ’ αυτά», λέει.

«Αλλά τα τσιγάρα δεν χρειάζεται να καπνίζονται για να στείλουν το μήνυμα ότι είναι ΟΚ να κάνεις παρασπονδίες πού και πού». Από τη μεριά της, η Βρετανίδα κεραμίστρια Alma Berrow, 31 ετών, η οποία φιλοτεχνεί απεικονίσεις ξεχειλισμένων σταχτοδοχείων, καθώς και μπαστουνάκια βουτύρου με αποτσίγαρα μέσα τους, έλκεται από την ανατρεπτική ιδιότητα των τσιγάρων. «Κολλημένα στη μέση του τραπεζιού, μπορεί να έχουν μια δόση αναρχίας», λέει. «Τα κάνω όμως γυαλιστερά, χρησιμοποιώντας λίγο χρυσό τελείωμα, ώστε να μοιάζουν με καραμέλα - και να μην έχουν καμία από τη δυσοσμία των τσιγάρων στην πραγματική ζωή».

Με στοιχεία από The New York Times Style Magazine

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ