Η θριαμβευτική επιστροφή του τσιγάρου στην μικρή οθόνη

Η θριαμβευτική επιστροφή του τσιγάρου στην μικρή οθόνη Facebook Twitter
Ντουμάνι: Η Λίλι-Ρόουζ Ντεπ στο The Idol
0

ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ ΤΗΝ ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του 2000, θα θυμάστε ότι το κάπνισμα θεωρείτο ακόμα cool, για ένα διάστημα. Η Κέιτ Μος κάπνιζε. Οι δίδυμες αδελφές Όλσεν, επίσης. Ένα τσιγάρο που κρεμόταν από το στόμα ήταν το απόλυτο αξεσουάρ. Η Κάρι Μπράντσοου από το Sex and the City ήταν η βασίλισσα του είδους, καπνίζοντας Marlboro Lights την ώρα που έγραφε τη στήλη της. Όπως και η Μπρίτζετ Τζόουνς καθώς και οι περισσότεροι παίκτες των ριάλιτι.

Στη συνέχεια όμως το κάπνισμα έγινε ξαφνικά πασέ, δυσάρεστο, ακόμη και αηδιαστικό. Έτσι, για μια γενιά που μεγάλωσε με την «ευεξία» και τη νηφαλιότητα, το κάπνισμα είχε χάσει τη γοητεία του (η συζήτηση για το άτμισμα άλλη φορά). Για ένα μεγάλο διάστημα, πολύ σπάνια έβλεπες τσιγάρα στην οθόνη, εκτός κι αν επρόκειτο για σειρά εποχής όπως, για παράδειγμα, το Mad Men.

Από τις γνωστές υπηρεσίες streaming, το Netflix φαίνεται να είναι ο πιο τακτικός παραβάτης. Παρά τις υποσχέσεις να ελαττώσει την «κάπνα» στην οθόνη μετά την σχετική κριτική που έχει δεχτεί (με πιο ακραίο παράδειγμα το Stranger Things που εκτυλίσσεται στα ‘80s), ο καπνός βρίσκεται παντού.

Μέχρι πρόσφατα, δηλαδή. Στο The Idol, την αμφιλεγόμενη νέα σειρά του δημιουργού του Euphoria, Sam Levinson, τα τσιγάρα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη. Μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, η Jocelyn, ο χαρακτήρας που υποδύεται η Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, καπνίζει τρία τσιγάρα - ναι, τρία – φορώντας ένα κόκκινο σατέν φόρεμα. «Δεν πρόκειται ποτέ να συναντήσεις ένα κορίτσι σαν την Jocelyn», λέει κάποιος, ενώ ο καπνός στροβιλίζεται προς το ταβάνι. «Δεν πήγε στο λύκειό σου, δεν δουλεύει σε μπαρ ή σε εστιατόριο, δεν παντρεύτηκε τον καλύτερό σου φίλο και δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ να πάει μαζί σου».

Η θριαμβευτική επιστροφή του τσιγάρου στην μικρή οθόνη Facebook Twitter
Η Κάρι Μπράντσοου (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ) στο Sex and the City.

Η πανταχού παρούσα του καπνίσματος στο The Idol μπορεί να εκπλήξει όσους πίστευαν ότι το τσιγάρο είχε εκλείψει ως cool αξεσουάρ, ειδικά μεταξύ των νέων. Όμως η επιστροφή του τσιγάρου είναι γεγονός. Η πρωταγωνίστρια της σειράς Wednesday του Netflix, η 20χρονη Τζένα Ορτέγκα (άλλη μια ηθοποιός της Gen Z), απαθανατίστηκε πρόσφατα να καπνίζει ένα τσιγάρο. Πρόσφατα είδαμε τη Νατάσα Λιόν, να καπνίζει αρειμανίως καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς Russian Doll του Netflix σαν να εξαρτιόταν η ζωή της από αυτό. Και παρακολουθώντας το reboot του Sex and the City, το And Just Like That, μαθαίνουμε πως η Κάρι Μπράντσοου δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μοναδική αληθινή της αγάπη: το κάπνισμα.

Από τις γνωστές υπηρεσίες streaming, το Netflix φαίνεται να είναι ο πιο τακτικός παραβάτης. Παρά τις υποσχέσεις να ελαττώσει την «κάπνα» στην οθόνη μετά την σχετική κριτική που έχει δεχτεί (με πιο ακραίο παράδειγμα το Stranger Things που εκτυλίσσεται στα ‘80s), ο καπνός βρίσκεται παντού. Τόσο το The Queen's Gambit όσο και το The Umbrella Academy, τα οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές το 2020, περιλάμβαναν τη χρήση τσιγάρου σε κάθε επεισόδιο.

Εν τω μεταξύ, από τις 39 φετινές υποψηφιότητες για Όσκαρ, 28 ταινίες περιείχαν καπνό σε κάποια μορφή στην οθόνη. Οι κίνδυνοι είναι ευρέως τεκμηριωμένοι - απλώς οι δημιουργοί φαίνεται να έχουν σταματήσει να ενδιαφέρονται. Η επιστροφή του καπνίσματος στην οθόνη δεν είναι συμπτωματική. Το 2020, οι πωλήσεις τσιγάρων παγκοσμίως αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Η μοιρολατρική συμπεριφορά που φάνηκε να διεισδύει στη συλλογική συνείδηση με την πανδημία, σίγουρα δεν έχει γίνει καπνός.

Με στοιχεία από τον Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Οθόνες / O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Η ιστορία του ισπανού ερασιτέχνη ηθοποιού Ενρίκε Ιραζόκουι που στα 20 του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Θεανθρώπου, παρά το ότι βρισκόταν μακριά από τα ξανθογάλανα πρότυπα του δυτικού κινηματογράφου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

The Review / Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

Η Βένα Γεωργακοπούλου και η Κατερίνα Οικονομάκου συζητούν για δύο ταινίες με τον Πούτιν στο επίκεντρο: συμφωνούν για την πρώτη, διαφωνούν για τη δεύτερη. Το μόνο βέβαιο; Η Ρωσία παραμένει μια τεράστια φυλακή που θα συνεχίσει να δίνει έμπνευση για περισσότερες ιστορίες.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Οθόνες / Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Στην «Gorgonà» της Εύης Καλογηροπούλου δύο γυναίκες επαναστατούν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την ταυτότητά τους, μετατρέποντας εαυτόν σε σύμβολα αντίστασης και μεταμόρφωσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Οθόνες / Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Ο Ερρίκος Λίτσης πρωταγωνιστεί στην «Τελευταία κλήση», ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο στην υπόθεση του Σορίν Ματέι, τη συγκλονιστική ιστορία ομηρίας με τραγική κατάληξη. Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για την ταινία αλλά και τους καιρούς που ζούμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πλαστικό και υπογονιμότητα: Το ντοκιμαντέρ The Plastic Detox στο Netflix μας καλεί να αποτοξινωθούμε άμεσα

Οθόνες / Αν θες να κάνεις παιδί, κόψε τα πλαστικά

Στο ντοκιμαντέρ The Plastic Detox στο Netflix, μια Αμερικανίδα επιδημιολόγος συναντά ζευγάρια που αγωνίζονται να κάνουν παιδί και τους ζητά να περιορίσουν δραστικά την έκθεση τους στα πλαστικά. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
THE LIFO TEAM
Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οθόνες / Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οι πρεμιέρες στη μικρή οθόνη φέρνουν μαζί τους μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερο hype: από την τρίτη σεζόν του «Euphoria​​​​​​​» με τη Ζεντέγια και τον Τζέικομπ Ελόρντι μέχρι το «Margo’s Got Money Troubles​​​​​​​» με τις Νικόλ Κίντμαν και Μισέλ Φάιφερ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Οθόνες / Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Φέτος, το Χόλιγουντ υπερασπίστηκε το μεγάλο σινεμά του Πολ Τόμας Άντερσον που αγαπά εξίσου τους χαρακτήρες και την πλοκή, τα genres και την κουλτούρα της αίθουσας, τη σάτιρα και το horror χωρίς αγκυλώσεις, τη συγκίνηση και το θέαμα χωρίς ενοχές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ