doxiadis+: Δημιουργώντας τοπία και αρχιτεκτονική με πραγματικό σεβασμό στους ανθρώπους και στη φύση

Four Seasons Astir Palace Facebook Twitter
Four Seasons Astir Palace, Αθήνα, Ελλάδα - Landscape Architecture (Softscape & Hardscape)
0

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια η doxiadis+ δημιουργεί έργα βασισμένα στη φιλοσοφία της συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση (forming symbiosis), συνδυάζοντας την κληρονομιά της ελληνικής κλασικής σκέψης με τις πρωτοποριακές ιδέες του σήμερα. Το γραφείο ιδρύθηκε το 1999 από τον Θωμά Δοξιάδη, αρχιτέκτονα-αρχιτέκτονα τοπίου ASLA, B.A. MArch, MLA Harvard University, και αναλαμβάνει έργα αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής τοπίου. 


Με βασική αξία τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, εργαζόμενη στο «LIFE-IP AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, έχει επιλεγεί από τον curator της φετινής Βiennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, Hashim Sarkis, για να συμμετάσχει/εκθέσει στην έκθεση με τίτλο «How will we live together?». Το γραφείο doxiadis+ ξεχωρίζει για την τεχνογνωσία διεθνούς επιπέδου σε περίπλοκα έργα που απαιτούν τη διεπιστημονική συνεργασία αρχιτεκτονικής, αρχιτεκτονικής τοπίου, αστικού σχεδιασμού και προστασίας τοπίου, έχοντας στο επίκεντρο την αρχή της συμβίωσης, που, πέρα από την άρτια τεχνική υλοποίηση, περιλαμβάνει και το υψηλής ποιότητας design με οικολογικό σχεδιασμό. 

Μεταξύ των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, είναι το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, όπου, μαζί με τον διεθνή ειδικό Louis Benech, μελέτησε την αναβίωση των 80 στρεμμάτων των κήπων του ανακτόρου, καθώς και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Μήλου, ένα μακρόπνοο σχέδιο που συνδυάζει τη σταδιακή αποκάλυψη της σημαντικότατης αυτής αρχαίας πόλης.

Working with leaders

Η doxiadis+ θεωρείται από τα πιο πρωτοπόρα και καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας και έχει υπογράψει σημαντικά έργα υψηλής ποιότητας σε επίπεδο εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής, έργα hospitality για ξενοδοχειακά θέρετρα 6 αστέρων, αποκαταστάσεις τοπίου και αστικό σχεδιασμό έως ιδιωτικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πελατολόγιο περιλαμβάνονται η Lamda Development για το έργο του Ελληνικού και οι Aman Resorts, Oliaros Properties, Four Seasons, Dolphin Capital Partners, Ελλάκτωρ, Dogus, Imerys, Τιτάν, Prodea Investments, Temes κ.λπ.


 Ανάμεσα στα εμβληματικά εγχώρια έργα της είναι τα Landscapes of Cohabitation, 350 στρέμματα πανέμορφου κυκλαδικού τοπίου με βίλες στην Αντίπαρο, κτίρια και ιθαγενή φυτά, απόλυτα εναρμονισμένα με το τοπίο. Το έργο έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και ήταν φιναλίστ για το κορυφαίο διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής τοπίου Rosa Barba, ενώ έχει γίνει και σχετικό αφιέρωμα στους «Financial Times». 

Amanzoe Facebook Twitter
Ο τόπος ως αξία, Amanzoe 6* hotel, Aman Hotels, Πόρτο Χέλι, Ελλάδα - Landscape Architecture


Μεταξύ των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, είναι το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, όπου, μαζί με τον διεθνή ειδικό Louis Benech, μελέτησε την αναβίωση των 80 στρεμμάτων των κήπων του ανακτόρου, καθώς και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Μήλου, ένα μακρόπνοο σχέδιο που συνδυάζει τη σταδιακή αποκάλυψη της σημαντικότατης αυτής αρχαίας πόλης.


Στον τομέα του hospitality ξεχωρίζει το Amanzoe, το υψηλότερης ποιότητας θέρετρο στην Ελλάδα, καθώς και το Four Seasons Αστέρας Βουλιαγμένης, του οποίου όλοι οι υπαίθριοι χώροι, με εξαίρεση τα εστιατόρια, σχεδιάστηκαν από την doxiadis+. Στον σχεδιασμό κτιρίων ξεχωρίζουν δύο έργα: ένα στην Άνδρο, που εντάσσει την κατοικία μέσα σε βραχώδη πλαγιά, δίνοντας την αίσθηση του βράχου, και ένα επιπλέον κτίριο υπό ολοκλήρωση στην Πάρο, το οποίο συνδυάζει σύγχρονες και ελληνορωμαϊκές μορφολογικές αρχές για να δημιουργήσει ένα συγκρότημα-κήπο.


Με πνεύμα εξωστρέφειας και διεθνή αντίληψη, η doxiadis+ αναλαμβάνει σημαντικά έργα και στο εξωτερικό, όπως το site planning και το landscape architecture του μεγαλύτερου νέου οικολογικού θερέτρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων, εντός περιοχής Natura στην Πορτογαλία. Τέλος, ολοκλήρωσε πρόσφατα έργο στο Beverly Hills, ενώ εκτελεί ένα μακροχρόνιο έργο στο Hudson River Valley βόρεια της Νέας Υόρκης, σε ένα πανέμορφο κτήμα 300 στρεμμάτων που δημιούργησε το 1850 η οικογένεια Astor.

The Hellinikon Project Facebook Twitter
The Hellinikon Project, Αθήνα, Ελλάδα - Landscape Architecture
 

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ