AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
EDEN ROC BAR. Φωτ.: Ιωάννα Ρουφοπούλου
0

Με εξειδίκευση στον τομέα των personalized leisure facilities, οι AMK για χρόνια ακολουθούν τον προσανατολισμό του παγκόσμιου τουρισμού προς την απόλαυση των ιδιωτικών διακοπών, την αίσθηση της αποκλειστικής περιποίησης και τη μύηση σε έναν ελιτίστικο τρόπο ζωής. H υψηλή αισθητική και παράλληλα η ικανότητά τους να δημιουργούν αναμνήσεις μέσω του σχεδιασμού βασίζεται σε πέντε άξονες.

Tailor made σχεδιασμός

«Κάτι μοναδικό»: Μια φράση που οι αρχιτέκτονες ακούμε πολύ συχνά, αλλά κάθε φορά ερμηνεύουμε και υλοποιούμε μέσα από μια πορεία σταδιακής ανακάλυψης. Στην ουσία οι πελάτες μας περιμένουν από εμάς να εκφράσουμε στο χτιστό περιβάλλον την προσωπικότητα, τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Έτσι, θεμελιώδης αρχή μας είναι ο tailor made σχεδιασμός. Στην περίπτωση του σκάφους XANA δημιουργήθηκε ένα σύνολο με πολλά ξεχωριστά στοιχεία και δουλεμένες λεπτομέρειες. Ενδεικτικά, ένα sundeck σχεδιασμένο με ρευστή μορφή, εντυπωσιακές λεπτομέρειες σε εξωτερικές αλλά και εσωτερικές οροφές και οι λεπτομέρειες των ξυλεπενδύσεων ολοκλήρωσαν ένα έργο που δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η αισθητική του συγκεκριμένου έργου μάς έφερε την υποψηφιότητα στα World Superyacht Awards 2022. 

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
M.Y. XANA, OWNER'S SUITE. Φωτ.: SpyrosHound Photography

Smart Design

Με κάποιον τρόπο στην αρχιτεκτονική της φιλοξενίας ο χώρος δεν είναι ποτέ αρκετός. Τα σκάφη έχουν περιορισμένο χώρο για να μπορούν να πλεύσουν. Στα πολλά τους τετραγωνικά, τα resorts στεγάζουν πολλούς ανθρώπους. Αλλά και τα boutique hotels πρέπει να αποδώσουν τα μέγιστα προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία διαβίωσης σε έναν χώρο με πεπερασμένα όρια. Επομένως, κάθε χιλιοστό μετράει! Η έξυπνη διαχείριση του χώρου πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την ταυτότητα του έργου, συνεπώς τον τρόπο ζωής, το όνειρο, αν θέλετε, των ταξιδιωτών. Η υπόσχεση ενός τρόπου ζωής υλοποιείται μέσα από τη χρήση, τη ροή της κίνησης, την αυτονομία και την ιδιωτικότητα ή την εξωστρέφεια και την κοινωνικοποίηση, παραμέτρους που διαμορφώνουν τον έξυπνο σχεδιασμό του χώρου, που ποτέ δεν είναι αρκετός.

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
M.Y. XANA STAIRCASE. Φωτ.: SpyrosHound Photography

Σχεδιασμός ad hoc

Οι εξερευνήσεις που φέρνουν την πρόοδο του πολιτισμού αφορμώνται από περιορισμούς, μειονεκτήματα και δυσκολίες. Έτσι και στον σχεδιασμό τα «προβλήματα» είναι αφετηρία της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Χαρακτηριστικά, στο XANA το χαμηλό ύψος των οροφών μάς έβγαλε από το μονοπάτι της τυποποίησης και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό από την αρχική σκέψη – οι οροφές του XANA αποτελούν σήμα κατατεθέν του. Στους AMK η αξιοποίηση καινούργιων τεχνικών, η ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες μπολιάζονται με την εκτεταμένη πείρα και τη σοφία στη διαχείριση των υλικών, των δυνατοτήτων τους, των υφών, του χρώματος και των αντανακλάσεων.

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
M.Y. XANA, CABIN. Φωτ.: SpyrosHound Photography

Λειτουργικότητα

«Wow»: Η πρώτη αντίδραση των ανθρώπων όταν βλέπουν κάτι εντυπωσιακό. Τα σύγχρονα καταλύματα σχεδιάζονται πλέον έτσι ώστε να περιλαμβάνουν σημεία κορύφωσης της προσοχής ή και ινσταγκραμικά σημεία. Όλα αυτά όμως είναι άνετα στη χρήση; Στο τρίπτυχο «πολυτέλεια - άνεση - λειτουργικότητα», η λειτουργικότητα είναι για εμάς ο απαράβατος νόμος. Οτιδήποτε όμορφο βλέπεις και σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστά, προδίδει το συναίσθημα αν δεν σε κάνει να νιώθεις και άνετα όταν το χρησιμοποιείς!

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
EDEN ROC BUNGALOWS. Φωτ.: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Heavy duty σχεδιασμός

Υπάρχει τέλος στην ομορφιά; Αν θεωρήσουμε ότι η ομορφιά και η αισθητική δεν είναι εφήμερες, η απάντησή μας είναι αρνητική. Σχεδιάζοντας επί χρόνια στη θάλασσα, διαχειριζόμαστε όλες τις κατασκευές και τα υλικά με γνώμονα την αντοχή τους. Έτσι, ό,τι δημιουργούμε πρέπει να έχει διάρκεια και να αντέχει τόσο τη βαριά χρήση από τους πολλούς ταξιδιώτες όσο και τις καιρικές συνθήκες του κατά κύριο λόγο εξωστρεφούς, μεσογειακού μας βίου. 

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ