AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
EDEN ROC BAR. Φωτ.: Ιωάννα Ρουφοπούλου
0

Με εξειδίκευση στον τομέα των personalized leisure facilities, οι AMK για χρόνια ακολουθούν τον προσανατολισμό του παγκόσμιου τουρισμού προς την απόλαυση των ιδιωτικών διακοπών, την αίσθηση της αποκλειστικής περιποίησης και τη μύηση σε έναν ελιτίστικο τρόπο ζωής. H υψηλή αισθητική και παράλληλα η ικανότητά τους να δημιουργούν αναμνήσεις μέσω του σχεδιασμού βασίζεται σε πέντε άξονες.

Tailor made σχεδιασμός

«Κάτι μοναδικό»: Μια φράση που οι αρχιτέκτονες ακούμε πολύ συχνά, αλλά κάθε φορά ερμηνεύουμε και υλοποιούμε μέσα από μια πορεία σταδιακής ανακάλυψης. Στην ουσία οι πελάτες μας περιμένουν από εμάς να εκφράσουμε στο χτιστό περιβάλλον την προσωπικότητα, τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Έτσι, θεμελιώδης αρχή μας είναι ο tailor made σχεδιασμός. Στην περίπτωση του σκάφους XANA δημιουργήθηκε ένα σύνολο με πολλά ξεχωριστά στοιχεία και δουλεμένες λεπτομέρειες. Ενδεικτικά, ένα sundeck σχεδιασμένο με ρευστή μορφή, εντυπωσιακές λεπτομέρειες σε εξωτερικές αλλά και εσωτερικές οροφές και οι λεπτομέρειες των ξυλεπενδύσεων ολοκλήρωσαν ένα έργο που δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η αισθητική του συγκεκριμένου έργου μάς έφερε την υποψηφιότητα στα World Superyacht Awards 2022. 

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
M.Y. XANA, OWNER'S SUITE. Φωτ.: SpyrosHound Photography

Smart Design

Με κάποιον τρόπο στην αρχιτεκτονική της φιλοξενίας ο χώρος δεν είναι ποτέ αρκετός. Τα σκάφη έχουν περιορισμένο χώρο για να μπορούν να πλεύσουν. Στα πολλά τους τετραγωνικά, τα resorts στεγάζουν πολλούς ανθρώπους. Αλλά και τα boutique hotels πρέπει να αποδώσουν τα μέγιστα προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία διαβίωσης σε έναν χώρο με πεπερασμένα όρια. Επομένως, κάθε χιλιοστό μετράει! Η έξυπνη διαχείριση του χώρου πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την ταυτότητα του έργου, συνεπώς τον τρόπο ζωής, το όνειρο, αν θέλετε, των ταξιδιωτών. Η υπόσχεση ενός τρόπου ζωής υλοποιείται μέσα από τη χρήση, τη ροή της κίνησης, την αυτονομία και την ιδιωτικότητα ή την εξωστρέφεια και την κοινωνικοποίηση, παραμέτρους που διαμορφώνουν τον έξυπνο σχεδιασμό του χώρου, που ποτέ δεν είναι αρκετός.

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
M.Y. XANA STAIRCASE. Φωτ.: SpyrosHound Photography

Σχεδιασμός ad hoc

Οι εξερευνήσεις που φέρνουν την πρόοδο του πολιτισμού αφορμώνται από περιορισμούς, μειονεκτήματα και δυσκολίες. Έτσι και στον σχεδιασμό τα «προβλήματα» είναι αφετηρία της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Χαρακτηριστικά, στο XANA το χαμηλό ύψος των οροφών μάς έβγαλε από το μονοπάτι της τυποποίησης και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό από την αρχική σκέψη – οι οροφές του XANA αποτελούν σήμα κατατεθέν του. Στους AMK η αξιοποίηση καινούργιων τεχνικών, η ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες μπολιάζονται με την εκτεταμένη πείρα και τη σοφία στη διαχείριση των υλικών, των δυνατοτήτων τους, των υφών, του χρώματος και των αντανακλάσεων.

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
M.Y. XANA, CABIN. Φωτ.: SpyrosHound Photography

Λειτουργικότητα

«Wow»: Η πρώτη αντίδραση των ανθρώπων όταν βλέπουν κάτι εντυπωσιακό. Τα σύγχρονα καταλύματα σχεδιάζονται πλέον έτσι ώστε να περιλαμβάνουν σημεία κορύφωσης της προσοχής ή και ινσταγκραμικά σημεία. Όλα αυτά όμως είναι άνετα στη χρήση; Στο τρίπτυχο «πολυτέλεια - άνεση - λειτουργικότητα», η λειτουργικότητα είναι για εμάς ο απαράβατος νόμος. Οτιδήποτε όμορφο βλέπεις και σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστά, προδίδει το συναίσθημα αν δεν σε κάνει να νιώθεις και άνετα όταν το χρησιμοποιείς!

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter
EDEN ROC BUNGALOWS. Φωτ.: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Heavy duty σχεδιασμός

Υπάρχει τέλος στην ομορφιά; Αν θεωρήσουμε ότι η ομορφιά και η αισθητική δεν είναι εφήμερες, η απάντησή μας είναι αρνητική. Σχεδιάζοντας επί χρόνια στη θάλασσα, διαχειριζόμαστε όλες τις κατασκευές και τα υλικά με γνώμονα την αντοχή τους. Έτσι, ό,τι δημιουργούμε πρέπει να έχει διάρκεια και να αντέχει τόσο τη βαριά χρήση από τους πολλούς ταξιδιώτες όσο και τις καιρικές συνθήκες του κατά κύριο λόγο εξωστρεφούς, μεσογειακού μας βίου. 

AMK Architecture & Design: Δημιουργώντας χώρους απόλαυσης Facebook Twitter

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα αγαπά το design

Design / Η Αθήνα αγαπά το design

Σε μερικούς από τους νέους χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά στην Αθήνα, οι υφές, τα φώτα, το πάτωμα, τα υλικά, η χρωματική παλέτα, κάθε στοιχείο του σχεδιασμού επιλέχθηκε με προσοχή. Από έναν φούρνο μέχρι ένα νυχάδικο, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να αφηγηθεί ιστορίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τάση: Μία νέα βίλα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Iδέες για τη νέα βίλα

Tο παρόν αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν ολοένα και συχνότερα, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ακριβώς εκεί όπου ο εξωτικός μπρουταλισμός φλερτάρει με τις νέες προδιαγραφές βιωσιμότητας και εμπνέεται από την ένωση του ακατέργαστου με το εκλεπτυσμένο γεννιούνται οι ιδέες για τη νέα βίλα.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ανακαλύψει πεδίο δόξης λαμπρό στον σχεδιασμό της πισίνας, μεταξύ άλλων, γιατί έτσι αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Ποιες είναι οι νέες γεωμετρίες αυτής της τάσης;
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΑΚΑ
Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ