Άρχισε η δίκη του στρατιώτη για τη διαρροή των Wikileaks

Άρχισε η δίκη του στρατιώτη για τη διαρροή των Wikileaks Facebook Twitter
1

Στην αίθουσα του δικαστηρίου εμφανίστηκε χθες πρώτη ημέρα της δίκη του, ο 25χρονος στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, πρώην αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ο οποίος κατηγορείται για την διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks.

Η κατηγορούσα αρχή τον παρουσίασε ως προδότη, ενώ η υπεράσπιση ως «νεαρό, αφελή, αλλά καλοπροαίρετο» που προσπάθησε να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μάνινγκ που εμφανίστηκε φορώντας στρατιωτική στολή και έχοντας στρατιωτικό κούρεμα, αν καταδικαστεί για τις σοβαρότερες από τις κατηγορίες, κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 154 έτη.

Ήδη έχει περάσει τρία χρόνια στην απομόνωση για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων, ενώ έχει δηλώσει ένοχος για 10 από τις 22 κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του. Αντιμετωπίζει άλλες 21, με σοβαρότερη αυτή της «συνεργασίας με τον εχθρό». Έχει παραδεχτεί ότι ήταν εκείνος που παρέδωσε στον Τζούλιαν Ασάνζ εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα.

Όπως είπε συνήγορός του, ο Μάνινγκ σοκαρίστηκε από την έλλειψη ανθρωπιάς που χαρακτήρισε τις πράξεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ όπου υπηρετούσε.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες που κατέθεσαν χθες, ο Μάνινγκ αντέγραψε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα σε CD προκειμένου να μπορέσει να τα βγάλει από το Ιράκ το 2010.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Μάνινγκ και ο Ασάνζ συνομιλούσαν στο Ίντερνετ πριν από την «μαζική, μαζική διαρροή» και ότι ο στρατιώτης παρέδωσε στον Ασάνζ συγκεκριμένες πληροφορίες που εκείνος αναζητούσε. Στην αγόρευσή του ο Μόροου είπε ότι ο Μάνινγκ επιζητούσε την δόξα σε μία υπόθεση που δείχνει τι συμβαίνει όταν «η αλαζονεία συναντάει την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες».

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Κουμπς περιέγραψε τον πελάτη του ως ανθρωπιστή, «που έβαζε πρώτα τους ανθρώπους, πρώτα την αξία της ανθρώπινης ζωής». Ο Κουμπς πρόσθεσε ότι ο Μάνινγκ, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, πάλευε με την σεξουαλική του ταυτότητα όταν μετέβη στο Ιράκ τον Νοέμβριο του 2009. Ο Κουμπς είπε ότι η υπεράσπιση θα αποδείξει ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών που άφησε ο Μάνινγκ να διαρρεύσουν ήταν ήδη διαθέσιμες στο Ίντερνετ όταν τις δημοσίευσε ο WikiLeaks.

Η δίκη του νεαρού στρατιώτη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Υπάρχνουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

Διεθνή / Ιταλία: «Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

«Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να είπε ο Βασίλε Φρουμουζάκε μέσα στη φυλακή - Οι Αρχές επεκτείνουν τώρα την έρευνα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πέντε ετών και σε καταλόγους αγνοουμένων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ

σχόλια

1 σχόλια