Έρευνα: Όλοι οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται τους Γερμανούς

Έρευνα: Όλοι οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται τους Γερμανούς Facebook Twitter
5

Τις παγιωμένες πλέον στερεοτυπικές αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τις κυβερνήσεις τους, τις κυβερνήσεις των ομολόγων τους, αλλά και την Ένωση τόσο ως θεσμό όσο και ως μη ουσιαστικό δεσμό μεταξύ τους αποτυπώνει με πολύ ενδιαφέρον τρόπο μέτρηση κοινής γνώμης από το Pew Research Centre, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 7.600 πολίτες, οκτώ διαφορετικών ευρωπαϊκών κρατών (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία, Τσεχία) που αντικατοπτρίζουν στις απαντήσεις τους παραδοσιακά ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ κρατών, αλλά και την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών σταθερών εν μέσω ανάληψης  ηγετικού ρόλου από τη Γερμανία.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στο γράφημα, η αέναη κόντρα μεταξύ Αγγλίας-Γαλλίας συνεχίζεται με τους Βρετανούς να θεωρούν τους Γάλλους τους πιο αλαζόνες στην Ευρώπη και τους τελευταίους διχάζονται ανάμεσα στην αναγωγή τους στους περισσότερο ή στους λιγότερο υπερόπτες, μιας και ψήφισαν την χώρα τους και στις δύο σχετικές κατηγορίες. Επιστρέφουν πάντως αυτή την «επίθεση κύρους» ψηφίζοντας τους Βρετανούς ως τους λιγότερο συμπονετικούς της γηραιάς ηπείρου, άποψη την οποία συμμερίζονται και οι Γερμανοί.

Έρευνα: Όλοι οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται τους Γερμανούς Facebook Twitter

Οι τελευταίοι, θεωρούνται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων ως οι πιο αξιόπιστοι στην Ευρωζώνη, εκτός από  τους Έλληνες που θεωρούν ότι οι ίδιοι δικαιούνται αυτόν τον χαρακτηρισμό. Παρά την εμπιστοσύνη που εμπνέουν στις ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, οι Γερμανοί θεωρούνται παράλληλα, από την πλειονότητα των χωρών, ως οι λιγότερο συμπονετικοί προς τους εταίρους τους.

Κοινό μέτωπο διαμορφώνει ο ευρωπαϊκός νότος ενάντια στους δανειστές, μόνο όσον αφορά στην υπεροψία των Γερμανών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις τους για τους λιγότερο αξιόπιστους Ευρωπαίους. Οι Ιταλοί παραδέχονται ότι οι ίδιοι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης και οι Ισπανοί συμφωνούν με τους γείτονές τους, ενώ οι Έλληνες δείχνουν να μην εμπιστεύονται τους Γερμανούς. Την ίδια πεποίθηση έχουν και οι Πολωνοί.

Η Ελλάδα θεωρείται η λιγότερο αξιόπιστη χώρα στην Ευρώπη από τους Γάλλους, τους Τσέχους και τους Γερμανούς, που στην ίδια θέση τοποθετούν και την Ιταλία. Οι Βρετανοί, κλασσικά δεν εμπιστεύονται τους Γάλλους.

Τέλος κάθε χώρα ψηφίζει τον εαυτό της ως την πιο συμπονετική και λιγότερο αλαζονική στην Ευρωζώνη, εκτός από τους Ιταλούς που δεν  θεωρούν υπερόπτες τους Ισπανούς  και τους Τσέχους που πιστεύουν ότι οι Σλοβάκοι έχουν τη μικρότερη έπαρση.

Το συμπέρασμα του Ινστιτούτου  Pew, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Telegraph, είναι ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει φυγόκεντρο δύναμη στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη οδηγώντας στην διάσπασή της. Οι Γάλλοι διαχωρίζονται από τους Γερμανούς και οι Γερμανοί από όλους τους υπολοίπους. Το ευρωπαϊκό όραμα φαίνεται να εξασθενεί και η Ενωμένη Ευρώπη δείχνει να μετατρέπεται σε θύμα της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας των περασμένων ετών για ομογενοποίηση των χωρών-μελών.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εμείς κλασσικά στον κόσμο μας: Στα καλά ψηφίσαμε τους εαυτούς μας, στα κακά τους γερμανούς. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος ευρωπαϊκός λαός με τόσο απλοϊκή αντίληψη των πραγμάτων...
Η ερώτηση Q44a ήταν:> In what European Union country, if any, are people the most trustworthy?Οι απαντήσεις των Πολωνών ήταν:  30% ΔΞ/ΔΑ  13% Γ̲ε̲ρ̲μ̲α̲ν̲ί̲α̲  10% Ολλανδία  6% ΗΒ  κλπ.Η ερώτηση Q44b ήταν:> In what European Union country, if any, are people the least trustworthy?Οι απαντήσεις των Πολωνών ήταν:  39% ΔΞ/ΔΑ  13% Γ̲ε̲ρ̲μ̲α̲ν̲ί̲α̲  10% Ελλάδα  7% Ρουμανία  κλπ.