Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί: Νομικό μόρφωμα οι λέσχες καπνιστών

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί: Νομικό μόρφωμα οι λέσχες καπνιστών Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Αυστηρό μήνυμα για τις «λέσχες καπνιστών» έστειλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάνοντας λόγο για «καινοφανή νομικά μορφώματα» με σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

«Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων».

Αυτό επισημαίνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, απαντώντας σε δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών για απόπειρες καταστρατήγησης του πλαισίου νόμιμης ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ανεξάρτητη Αρχή, που έχει επιφορτιστεί μεταξύ άλλων και την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, προειδοποιεί ότι «οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:


«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες, επισημαίνει ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω αυτή την πρεμουρα της ΑΔΑΕ και την γενικότερη φημολογία περί καταστρατήγησης του νόμου.Η ιδέα των λεσχών καπνιστών είναι η πιο πολιτισμένη ιδέα που έχει πέσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν αστειεύομαι καθόλου.Αυτό γιατί δεν προσπαθεί να αποφύγει τον νόμο, αντίθετα βρίσκει την νόμιμη οδό για το ζητούμενο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την Ελλάδα.Η δημιουργία σωματείων από άτομα με κοινά ενδιαφέροντα ή γούστα ούτε καινοφανής είναι, ούτε "νομικό μόρφωμα". Όπως υπάρχουν λέσχες βιβλίων, λέσχες ποίησης, λέσχες σκακιστών, έτσι είναι νόμιμο να υπάρχουν και λέσχες καπνιστών. Ο χώρος τους ΔΕΝ είναι δημόσιος, είναι ιδιωτικός. Όπως μπορώ εγώ με τους φίλους μου να μαζευτούμε στο σπίτι που νοικιάζω και να καπνίζουμε, έτσι και τα μέλη του σωματείου μπορούν να συγκεντρώνονται στην έδρα του και να καπνίζουν.Οι εννοια του δημοσίου χώρου προϋποθέτει την δυνατότητα να παρευρισκεται σε αυτόν αόριστος αριθμός προσώπων απροσδιοριστων εκ των προτέρων. Με λίγα λόγια δημόσιος είναι ο χώρος στον οποίο είναι δυνατόν να τύχει να παρευρεθεί ο οποιοσδήποτε.Το σπίτι μου ή τα γραφεία ενός σωματείου στα οποία έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι τους οποίους είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων και οι οποίοι είναι σε θέση να αποφασίζουν ελεύθερα και έχουν επιλέξει να παρευρίσκονται στον ιδιωτικό τους χώρο για τον σκοπό αυτό (τα μέλη του) δεν είναι δημόσιος χώρος.Αν και καπνιστής δεν θα γίνουν ποτέ μέλος σε τέτοια λέσχη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εαν θέλει κάποιος να το κάνει παρανομει ή "καταστρατηγει" τον νόμο.