Τι αλλάζει από σήμερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Τι αλλάζει από σήμερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενεργοποιείται από σήμερα και απαιτεί περισσότερες e-αποδείξεις από τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το απαιτούμενο ποσοστό τότε θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό.

Στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των e-αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει το 2020 ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

1. Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογουμένου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2. Για φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ θα αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά χαμηλότερα του 30%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ και όχι 24.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός του.

3. Φορολογούμενοι που θα έχουν πραγματοποιήσει το 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

4. Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

5. Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

 

Στις e-αποδείξεις που μετράνε στην Εφορία περιλαμβάνονται


-Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

-Αλκοολούχα ποτά και καπνός.

-Ένδυση και υπόδηση.

- Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικία, εργασίες, υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.

-Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά.

- Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

-Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.

-Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.

-Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια, φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, φυσιοθεραπεία κ.ά.

- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

- Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιση κατοικίας, υγείας, οχημάτων.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, την έκρινε ως "Συνταγματικά μη ανεκτή" δυσκολεύομαι να φανταστώ οτι το ΣτΕ θα εχει άλλη άποψη. Ολη αυτήν την γελοιότητα οφείλουμε να την χρεώσουμε στον καθ' ην αρμόδιο στις επόμενες εκλογές προς γνώση και συμμόρφωση.
Θεωρώ όλο αυτό κάπως παράλογο, με την φοροδιαφυγή να μην καταπολεμάται αλλά να διευρύνεται. Π.χ. κάποιος που είναι υποχρεωμένος να αγοράσει κάποιο ακίνητο με «πλαστικό χρήμα» θα πληρώνει το επίσημο ποσό αγοράς με αυτό και το υπόλοιπο, κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ πωλητή-αγοραστή με «μαύρα».Ό,τι συνέβαινε κάποτε (προ κρίσεως) με τον «αέρα» ακίνητων, κυρίως εμπορικής χρήσεως (καταστήματα, γραφεία), όπου στην εφορία δηλώνονταν το επίσημο ποσό της αγοραπωλησίας και ο «αέρας» πληρώνονταν με «μαύρα».Δηλαδή εάν κάποιος κάνει οικονομίες, χωρίς στις δαπάνες του να συμπληρώνει το απαιτούμενο ποσοστό ηλεκτρονικών αγορών, για ποιό λόγο να χρεώνεται φορολογική ποινή;;... ..δηλαδή εάν κάποιος τυγχάνει να λαμβάνει έναν πολύ ικανοποιητικό μισθό, όπως αναφέρει το παράδειγμα του άρθρου, «..μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000», (δηλαδή 1.666,66€/μήνα +/- μισθολογικά επιδόματα) και λόγω συνθηκών, π.χ. μένει σε ιδιόκτητη κατοικία (άρα δεν επιβαρύνεται με ενοίκιο / σημαντικό ποσό!...) και καταφέρει να αποταμιεύει, για ποιό λόγο να επιβαρυνθεί μια χρηματική, φορολογική ποινή;;..Αυτοί οι νόμοι, για πολλοστή φορά, φανερώνουν, εκτός από έλλειψη σοβαρότητας και άρνηση σχεδιασμού ενός δίκαιου και αποδοτικού, φορολογικού συστήματος.Και στο φινάλε τα χαρτονομίσματα για ποιόν λόγο θα τα έχουμε; Για να σκουπίζουμε τον ιδρώτα μας;;... ..και επειδή πολύ λόγος γίνεται για κατάργηση του συμβατικού χρήματος, να τονιστεί πως με τίποτα δεν νοείται αγορά χωρίς συμβατικό/χειροπιαστό χρήμα.(Εκτός και αν πρέπει να ξεκινήσουμε να αγοράζουμε και να θάβουμε χρυσές λίρες!...).Προσωπικά, προβλέπω να επέρχονται φορολογικές αδικίες, πολύ σοβαρές.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ!