Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία

Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία Facebook Twitter
EPA
1

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν. Η συμφωνία «συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας» υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στη διάρκεια συνάντησης των Ερντογάν και Σάρατζ στην Κωνσταντινούπόλη. Σύμφωνα με την Άγκυρα, το πρωτόκολλο αυτό «είναι μια ευρύτερη εκδοχή μιας υφιστάμενης συμφωνίας-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών και «ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα» στους δύο στρατούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να τάσσεται υπέρ του. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο αντίπαλός του, ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, έχει από την πλευρά του την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουλάχιστον πολιτική στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ έχουν επίσης «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό». Ο Ερντογάν μοιάζει έτσι να θεωρεί αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που διαψεύδονται από τη Μόσχα, περί παρουσίας ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη. Η αμερικανική εφημερίδα New York Times είχε πράγματι αναφέρει στις αρχές Νοεμβρίου την ανάπτυξη στη Λιβύη σχεδόν 200 μισθοφόρων του ομίλου Wagner, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM