ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΕΒ: Τριπλασιάστηκαν οι διδάκτορες στην Ελλάδα - Ελάχιστοι στη βιομηχανία

ΣΕΒ: Τριπλασιάστηκαν οι διδάκτορες στην Ελλάδα - Ελάχιστοι στη βιομηχανία Facebook Twitter
9

Τριπλασιάστηκε από το 2000 ο συνολικός αριθμός των διδακτόρων στην Ελλάδα, ωστόσο από αυτούς μόλις το 2,3% απασχολείται στη βιομηχανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε σχετική έρευνα του ΣΕΒ, οι περισσότεροι (45%) επιλέγουν την ακαδημαϊκή καριέρα ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 44.000 διδάκτορες, δηλαδή το 2% του συνόλου των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, ενώ οι Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα (6η θέση της σχετικής κατάταξης), στην παραγωγή καινοτομίας η Ελλάδα κατατάσσεται συστηματικά στις τελευταίες θέσεις σε διεθνείς δείκτες.

Έτσι, τονίζει ο ΣΕΒ, παρά την σημαντική επιστημονική αριστεία, η γνώση δεν αποτελεί ακόμα σημαίνοντα αναπτυξιακό παράγοντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
9

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκε η έφεση για το Μάτι: «Η απόφαση είναι απολύτως εσφαλμένη κατά την κρίση της»

Ελλάδα / Κατατέθηκε αίτηση έφεσης για το Μάτι: «Η απόφαση είναι απολύτως εσφαλμένη κατά την κρίση της»

«Η ίδια η Πυροσβεστική, η ίδια η Πολιτική Προστασία δεν προστατεύονται, όταν προστατεύονται εκείνοι που αφήνουν εγκληματικά να καούν και να πνιγούν 105 άνθρωποι», αναφέρουν συνήγοροι των θυμάτων
NEWSROOM
Μάτι: «Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη» λέει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Ελλάδα / Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Μάτι: Έχουν στηθεί λαϊκά δικαστήρια υπό την ανοχή της Πολιτείας

Τι απαντά το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών για τους «προπηλακισμούς» σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης - Τι εξηγούν για την απόφαση που έλαβε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Έχω διδακτορικό συναφές με το αντικείμενο στο οποίο εργάστηκα στην ελληνική βιομηχανία (και ναι, έχει βιομηχανία η Ελλάδα). Απλώς συνειδητοποίησα μετά από 10 χρόνια εργασίας στο χώρο (φάρμακο) πως η γνώση και η εξειδίκευση μου δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τους εργοδότες. Το πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας ειναι οτι εξακολουθεί να λειτουργεί με όρους 19ου αιώνα: οικογενειοκρατική, ευνοικρατία, έλλειψη σχεδιων, και καμμια επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Και επιπλέον, λογής τσαρλατάνοι να κυκλοφορούν ανενόχλητοι λόγω της αγραμματοσύνης των διοικούντων (στο παραπέντε τους επεισα να μην επενδύσουν σε ένα μικροσκόπιο που θα "φωτογράφιζε φαρμακευτικά μόρια" / όποιος έχει θετικές σπουδές καταλαβαίνει τι εννοώ)...Με λίγα λόγια, αντί να αναρωτιέται ο ΣΕΒ που ειναι οι διδάκτορες, ας αναρωτηθεί τι κάνει ο ΣΕΒ για να ελκύσει διδάκτορες...Φυσικά εργάζομαι πια εκτός Ελλάδας...
Συγγνώμη. Ειλικρινά.Και αυτό το λέω ως ένας από αυτούς που έχουν μείνει πίσω και μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να κάνουν το κλίμα ανθρώπινο για να μείνετε εδώ άνθρωποι σαν και εσένα.Αλλά εδώ ακόμα συζητάμε για το αν η αστυνόμευση στα Εξάρχεια είναι κάτι καλό ή κάτι κακό ή αν επιτρέπεται να σκάβουμε τη γη για να βγάλουμε χρυσό.Προσπαθούμε όμως ένα ποσοστό των εδώ να φτιάξουμε το κλίμα για να επιστρέψετε εσείς που ήσασταν οι μόνοι που έπρεπε να φύγετε.
Τα μπάχαλα στα Εξάρχεια και η οικολογική καταστροφή για «επενδύσεις» ελάχιστου εθνικού κέρδους (και υψηλού ιδιωτικού ξένων χωρών) πως ακριβώς συνδέονται;
Αυτό που προσπαθώ να πω, ίσως με τον μη ιδανικό μου τρόπο, ότι σε όλο τον κόσμο το αν θα σκάψουν τη γη να βγάλουν χρυσό δεν το αποφασίζουν οι αλληλέγγυοι.Το αποφασίζει πρωτίστως η πολιτεία. Αν αυτή σφάλλει, δηλαδή παρανομεί, το κρίνουν τα δικαστήρια.Εδώ δεν ακούμε κανέναν από τους δύο και ακούμε μια τρίτη πηγή δικαίου: τους αλληλέγγυους.Δεν έχω μετοχές της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Απλά προσπαθώ να καταλάβω με τι κριτήρια ακούμε τρίτους και όχι τους θεσμούς της πατρίδας μας.
Με το κριτήριο πως «οι θεσμοί της πατρίδας μας» γνωρίζουν καλά τους όρους «μίζα» και «λάδωμα». Η δικαιοσύνη δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, η γνώμηη των επιστημόνων δεν ακούγεται και τα ΜΜΕ είναι συνήθως καθοδηγούμενα από τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών.
Και αν είναι να επενδύσεις καπου ειναι πολυ πιο σιγουρο σε μια καριερα στο δημοσιο.Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο σημαίνει αποσταθεροποίηση του ιδιωτικού τομέα.