Δίστομο: Απόφαση «σταθμός» του ιταλικού δικαστηρίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δίστομο: Απόφαση «σταθμός» του ιταλικού δικαστηρίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις Facebook Twitter
Δίστομο, φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
9

Απόφαση «σταθμός» του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας ανάβει το «πράσινο» φως για τις αποζημιώσεις, από τις θηριωδίες των ναζί, στις οικογένειες των θυμάτων του Διστόμου.

«Ιστορική δικαίωση» χαρακτηρίζει η δικηγόρος, Χριστίνα Σταμούλη, την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Αναιρετικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία «δίδεται το πράσινο φως να υπάρξουν κατασχέσεις και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Διστομιτών».

Όπως σημειώνει η κυρία Σταμούλη, η απόφαση δικαιώνει τους Διστομίτες για τις αποζημιώσεις που ζητούν από τη Γερμανία, αλλά δικαιώνει περισσότερο τις δικονομικές επιλογές του Γιάννη Σταμούλη καθιστώντας την υπόθεση του Διστόμου ως αρχή για παρόμοιες υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την κυρία Σταμούλη, το 2004 ο αείμνηστος δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης βρέθηκε να έχει στα χέρια του μια ιστορική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς από το 1997 για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες του Διστόμου και συγχρόνως άλλη μία απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να εκτελέσει τη συγκεκριμένη απόφαση στη χώρα μας σκέφτηκε να προχωρήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε αυτή η απόφαση και οι απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου να εκτελεστούν σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα έβρισκε περιουσία της Γερμανίας.

Μάλιστα, τότε είχε διορίσει ο Γιάννης Σταμούλης και τον Ιταλό δικηγόρο, Γιόαχιμ Λάου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτου ποσού 25 εκ, ευρώ σε βάρος των ιταλικών σιδηροδρόμων, όπου εκεί η Γερμανία παίρνει ποσοστό από τα εισιτήρια.

«Πλέον το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας γερμανικών σιδηροδρόμων που ζητούσαν να μην γίνει δεκτή η κατάσχεση των εισπράξεων από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων που είχε αποφασίσει το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο το 2014» εξηγεί η Χριστίνα Σταμούλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως η ίδια συμπληρώνει «δίδεται το πράσινο φως να υπάρξουν κατασχέσεις και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Διστομιτών».

Η ίδια υπενθυμίζει ότι διεκδικήσεις των αποζημιώσεων άρχισαν το 1995 από τον Γιάννη Σταμούλη ως απάντηση σε ένα Γερμανό Πάστορα που πήγε να χαιρετήσει στις εκδηλώσεις στο Δίστομο. Μάλιστα, υπενθυμίζει πως «ο Γιάννης Σταμούλης είχε πει τότε πως δεν αρκεί ο χαιρετισμός από μόνος του αλλά πρέπει η Γερμανία να πληρώσει».

Όλα τα ενδιάμεσα χρόνια η Γερμανία κράτα άμυνα προβάλλοντας την νομική θέση που προσπαθεί να περάσει και στο ευρωπαϊκό πεδίο ότι δηλαδή «μόνο τα γερμανικά δικαστήρια μπορούν να δικάσουν αυτές τις υποθέσεις». «Αυτή τη νομική θέση πλέον την απορρίπτει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας και επιβεβαιώνει το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας με την αμετάκλητη απόφαση που εξέδωσε» δηλώνει η κυρία Χριστίνα Σταμούλη.

Η ίδια διαπιστώνει ότι «πληθαίνουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι φωνές υπέρ του Διστόμου» ενώ παράλληλα εκτιμά «πως είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την πλήρη δικαίωση».

Για τα επόμενα βήματα σημειώνει πως «αυτό εξαρτάται από τη θέση των εντολέων μας, δηλαδή των κατοίκων του Διστόμου, της δημοτικής αρχής του Διστόμου, που συμμετέχει στην υπόθεση αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς, που κρατά ζωντανή τη συγκεκριμένη υπόθεση της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Θα συναποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να επαναληφθεί το αίτημα για εκτέλεση συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων σε ελληνικό έδαφος.

«Οι νομικές νίκες και οι δικονομικές επιτυχίες έχουν διατηρήσει σε κορυφαίο επίπεδο το αίτημα του λαού μας για δικαιοσύνη και αποζημίωση. Για το Δίστομο σε όλο τον κόσμο ανοίχτηκαν πλέον πολλά βιβλία και το θέμα μετά το 1995 έχει πλέον διεθνοποιηθεί» καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Ο νομικός αγώνας που είχε σχεδιάσει και κατεύθυνε όσο ζούσε ο Γιάννης Σταμούλης - και τώρα συνεχίζουν οι κόρες του - ήταν ιδιοφυής και "τομή".Υπάρχει σίγουρα δρόμος ακόμη, το ξέρουν και το λένε.Προφανώς, ηθικά είμαστε με τους Διστομίτες 1000 %.
Η Ιταλία αναγνωρίζοντας την γερμανική οφειλη επιτρέπει να κατασχεθούν στην επικράτεια της έσοδα υπέρ του γερμανικού δημοσίου και να αποδοθούν στους Διστομιτες.Εδώ είναι έσοδα από τους ιταλικούς σιδηροδρόμους όπου το γερμανικό δημόσιο είναι συνέταιρος.
Συμφωνοι Γραφων, αλλα εδω μιλαω για εγκληματα πολεμου που σιγουρα καναν οι ιταλοι στην Ελλαδα οπως καναν στην Αφρικη κι αλλου. Ιστορικα προκειται για σκανδαλο μεγατονων, η χωρα που γεννησε τον φασισμο, βοηθησε να γεννηθει ο ναζισμος, εζησε διπλασια χρονια μεσα στον φασισμο απο την Γερμανια, στηριξε εμπρακτα τον ναζισμο πανω απο μια δεκαετια ( με τονους αιματος πχ στο πλανο Μπαρμπαροζα στελνοντας ουτε λιγο ουτε πολυ 250 χιλιαδες ιταλους φασιστες να πολεμησουν διπλα στα αδελφια τους τους ναζι), να εχει δεχτει αποζημιωσεις απο την Γερμανια ενω η Ελλαδα οχι. Επιπροσθετα, να μην εχει πληρωσει αποζημιωσεις στην Ελλαδα και σε αλλες χωρες και για τα μυριαδες εγκληματα πολεμου να μην εχει δικαστει ΠΟΤΕ εστω και ΕΝΑΣ ιταλος πολιτης ( περαν του Μουσολινι φυσικα ). Στον δε ξενο τυπο και ειδικα στην Αμερικη ( που κατα καποιο τροπο ειδικευομαι ) πιο πολλες φορες ακους για την φασιστικη συμμαχια Βισι-Ναζι παρα για την απολυτη συνεργασια Ιταλιας με τον Χιτλερ !Εν τω μεταξυ, εμεις στην Ελλαδα, ειμαστε με την....σινεφιλια με τον ΝΑΖΙ τον Φελινι, τον Μπελινι, τον Κορελι ( της γνωστης βρετανικης νουβελας !!! ) και "ουνα ρατσα - ουνα φατσα"......Κατα την διαρκεια των αμερικανικων 90ς, οταν η Ελλαδα σφαζοταν κυριολεκτικα στα αμερικανικα μηντια, εαν τολμουσε κανεις να πει κατι εναντιον της Ιταλιας, θεωρειτο αντι-αμερικανος ! Ειναι αυτο σωστο και δικαιο ;;
Ακριβως. Που ειναι λοιπον οι δικαστικες αποφασεις για την Ιταλια ;; https://www.youtube.com/watch?v=FOb_Gh50JeYΠου ειναι οι ελληνικες πανεπιστημιακες, ιστορικες 'η/και δημοσιογραφικες μελετες, για την συμπεριφορα των ιταλων στην ναζιστικη-ιταλικη κατοχη της Ελλαδας και γιατι διατηρουμε ( και μεις και ολος ο κοσμος ) την Ιταλια στο απυροβλητο ;; Γιατι - για παραδειγμα - μια χωρα οπως η Ελλαδα, που κατασφαχτηκε στον δευτερο παγκοσμιο πολεμο, δεν εχει δικαιωμα να μηνυσει την Φιατ ενος δηλωμενου φασιστα οπως ο Ανιελι ( ακομη κι αν μας αρεσουν οι ταινιες του Φελινι του Ναζι ) ; Μπορεις να μου απαντησεις ;
Όταν ακόμη διεκδικούνται οι αποζημιώσεις από την Γερμανία και η κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της στην Ιταλία φαίνεται να είναι λύση, ας μην ανοίξουμε ξαφνικά θέμα Ιταλίας.Δεν μας συμφέρει, πλατυάζουμε.