Ξεκάθαρο «όχι» για γερμανικές αποζημιώσεις από το Βερολίνο - Το θέμα έχει λήξει, διαμηνύουν

Ξεκάθαρο «όχι» για γερμανικές αποζημιώσεις από το Βερολίνο - Το θέμα έχει λήξει, διαμηνύουν Facebook Twitter
0

Την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την γνωμοδότηση της Bundestag για το θέμα, η οποία επισημαίνει ότι η γερμανική θέση μπορεί μεν να στηριχθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν είναι απόλυτη.

«Λάβαμε γνώση της γνωμοδότησης. Τη θέση μας, βάσει της οποίας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολιτικά και νομικά οριστικώς διευθετημένο, την εκθέσαμε εδώ επανειλημμένα και δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτήν. Η ίδια η Καγκελάριος εκφράστηκε για αυτό στην Αθήνα», δήλωσε η κυρία Ντέμερ και επανέλαβε την δήλωση της κυρίας Μέρκελ κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πάντως ότι «η γερμανική κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της για το παρελθόν», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε ξεκάθαρα την ευθύνη της για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν μπορεί κανείς να πάρει πίσω την αδικία που έχει γίνει. Ακριβώς για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συμφιλίωση και να κοιτάξουμε από κοινού στο μέλλον, αλλά στην επί της αρχής νομική μας θέση δεν έχει αλλάξει κάτι».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία ενδιαφέρεται προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα νομικά θέματα, η κυρία Ντέμερ περιορίστηκε να επαναλάβει την γερμανική θέση και να σημειώσει ότι «θα εργαστούμε και με διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την συνέχιση των εργασιών συμφιλίωσης».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ διευκρίνισε ότι δεν επιδιώκεται από καμία από τις δύο πλευρές η απασχόληση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα, επανάλαβε όσα είχε προηγουμένως αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σε αυτά κάποια νομική ασάφεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία εντόπισε τον Λουίτζι Μαντζιόνε σε κατάστημα McDonald’s στην Πενσιλβάνια
LIFO NEWSROOM
Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

Διεθνή / Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

«Ο FDA διεξάγει έρευνα σε βάθος σε διάφορες ηλικιακές ομάδες όσον αφορά πιθανούς θανάτους οφειλόμενους στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σύμφωνα με το υπ. Υγείας
LIFO NEWSROOM