Ξεκάθαρο «όχι» για γερμανικές αποζημιώσεις από το Βερολίνο - Το θέμα έχει λήξει, διαμηνύουν

Ξεκάθαρο «όχι» για γερμανικές αποζημιώσεις από το Βερολίνο - Το θέμα έχει λήξει, διαμηνύουν Facebook Twitter
0

Την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την γνωμοδότηση της Bundestag για το θέμα, η οποία επισημαίνει ότι η γερμανική θέση μπορεί μεν να στηριχθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν είναι απόλυτη.

«Λάβαμε γνώση της γνωμοδότησης. Τη θέση μας, βάσει της οποίας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολιτικά και νομικά οριστικώς διευθετημένο, την εκθέσαμε εδώ επανειλημμένα και δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτήν. Η ίδια η Καγκελάριος εκφράστηκε για αυτό στην Αθήνα», δήλωσε η κυρία Ντέμερ και επανέλαβε την δήλωση της κυρίας Μέρκελ κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πάντως ότι «η γερμανική κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της για το παρελθόν», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε ξεκάθαρα την ευθύνη της για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν μπορεί κανείς να πάρει πίσω την αδικία που έχει γίνει. Ακριβώς για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συμφιλίωση και να κοιτάξουμε από κοινού στο μέλλον, αλλά στην επί της αρχής νομική μας θέση δεν έχει αλλάξει κάτι».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία ενδιαφέρεται προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα νομικά θέματα, η κυρία Ντέμερ περιορίστηκε να επαναλάβει την γερμανική θέση και να σημειώσει ότι «θα εργαστούμε και με διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την συνέχιση των εργασιών συμφιλίωσης».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ διευκρίνισε ότι δεν επιδιώκεται από καμία από τις δύο πλευρές η απασχόληση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα, επανάλαβε όσα είχε προηγουμένως αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σε αυτά κάποια νομική ασάφεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM