Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Facebook Twitter
10

Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

O Mπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 του αντιπάλου του, του Τζέρεμι Χαντ. 

Ο Μπόρις Τζόνσον θα διαδεχθεί την Τερέζα Μέι, στην κυβέρνηση της οποίας συμμετείχε ως υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζόνσον είναι ίσως ο σημαντικότερος Βρετανός πολιτικός που είχε ταχθεί υπέρ του Brexit πριν το δημοψήφισμα του 2016. Τον Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη μέσω Twitter η Τερέζα Μέι. 

«Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit»

 

Στην πρώτη του δήλωση, ο Μπόρις Τζονσον υποσχέθηκε σήμερα να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου αφού επελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε ο Τζόνσον σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η νίκη του Τζόνσον οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου. Η επικράτηση του Τζόνσον αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς και στο Συντηρητικό Κόμμα. Πληροφορίες των Times ανέφεραν πως ο Άλαν Ντάνκαν, υποστηρικτής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του σήμερα το πρωί».

Ο ίδιος κατηγόρησε πρόσφατα τον Τζόνσον ότι για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα «πέταξε στα σκυλιά» τον πρεσβευτή του Λονδίνου στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στην διαμάχη του με τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την διαρροή διπλωματικών εγγράφων που περιείχαν αξιολογικές κρίσεις του Βρετανού διπλωμάτη για τον αμερικανική κυβέρνηση.

Η έξοδος από την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε «ταπείνωση», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, ανακοινώνοντας στους Sunday Times και αυτός ότι θα παραιτηθεί αν ο Τζόνσον ανέβει στην εξουσία.

Και ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χάμμοντ, δήλωσε στο BBC πως θα παραιτηθεί αν ο Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, αφού δεν θα μπορεί να είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του από πολιτική σκοπιά.

«Αν ο Μπόρις Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, εγώ καταλαβαίνω ότι οι όροι του για να υπηρετήσει κάποιος στην κυβέρνησή του θα περιλαμβάνουν την αποδοχή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα μπορούσα ποτέ να συμφωνήσω», τόνισε χθες.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος ενός ήπιου Brexit, υπογράμμισε εξάλλου ότι θα παραιτηθεί προτού ακόμη του ζητήσουν να φύγει, καθώς τα καθήκοντά του παύουν με το τέλος της κυβέρνησης Μέι.

Όπως επισημαίνει η Guardian, «η θριαμβευτική πορεία του Τζόνσον προς την Ντάουνινγκ Στριτ» μπορεί «να ανακοπεί από μια σειρά από προσεκτικά σχεδιασμένες παραιτήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, οι οποίοι θα αποσυρθούν με την ελπίδα να αποτρέψουν οποιαδήποτε κίνηση προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας».

Διεθνή
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM