Τα ZARA αλλάζουν τελείως τα ρούχα τους - Σήμερα ανακοίνωσαν πως όλα θα είναι βιώσιμα μέχρι το 2025

Τα ZARA αλλάζουν τελείως τα ρούχα τους - Σήμερα ανακοίνωσαν πως όλα θα είναι βιώσιμα μέχρι το 2025 Facebook Twitter
Νέα εποχή για τα ρούχα ZARA
2

Ο κολοσσός Zara - και άλλες μάρκες, όπως η Pull & Bear και η Bershka - υποσχέθηκαν σήμερα πως θα πουλάνε βιώσιμα ρούχα μέχρι το 2025.

Η εταιρεία που κατέχει αυτά τα καταστήματα, ανακοίνωσε ότι όλα τα βαμβακερά, λινά και ρούχα από πολυεστέρα που πωλούν, θα είναι οργανικά, βιώσιμα ή ανακυκλώσιμα.

Η Zara διαθέτει 7.490 καταστήματα παγκοσμίως και κατηγορείται από κάποιους για τεράστια ενεργειακή σπατάλη και γραμμή παραγωγής που λόγω της «εφήμερης μόδας», προκαλεί μεγάλη οικολογική επιβάρυνση.

Από το επόμενο έτος, κιβώτια θα εμφανιστούν στα καταστήματα Zara για να συλλέγουν τα παλιά σας ρούχα ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν σε νέα αντικείμενα.

Μερικοί στη βιομηχανία της μόδας ζητούν περισσότερη ανακύκλωση ρούχων για την προστασία του περιβάλλοντος - ενώ οι πολιτικοί πιστεύουν ότι τα εμπορικά σήματα και τα καταστήματα θα πρέπει να χρηματοδοτούν την ανακύκλωση ρούχων.

Οργανώσεις με δράσεις οικολογίας, χαρακτήρισαν ευχάριστα τα νέα, αλλά, τόνισαν ότι οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την τάση της γρήγορης μόδας. «Μέρος του προβλήματος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά εμπορικά σήματα, με αδιαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού, που παράγουν μια εντελώς εξωφρενική ποσότητα ρούχων», αναφέρουν σύμφωνα με το BBC.

Τα Zara είναι καταστήματα που δεν χρησιμοποιούν σήμερα πλαστικές σακούλες και η Inditex, η εταιρεία που κατέχει την αλυσίδα, λέει ότι μέχρι το 2020 θα εξαλείψει τη χρήση πλαστικών σακουλών σε όλα τα άλλα brand της. Επίσης, μέχρι το 2023 η Inditex υπόσχεται ότι θα έχει εξαλείψει πλήρως τα πλαστικά μιας χρήσης στα καταστήματά της. Μέχρι το 2025, το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται στα κεντρικά γραφεία, τα εργοστάσια και τα καταστήματα Zara θα είναι από ανανεώσιμες πηγές και οι εγκαταστάσεις της θα παράγουν μηδενικά απορρίμματα, ανέφερε η εταιρεία.

«Η αειφορία είναι ένα ατελείωτο καθήκον στο οποίο συμμετέχουν όλοι εδώ στην Inditex και στο οποίο συμμετέχουμε με επιτυχία», δήλωσε ο Pablo Isla, μπροστά σε μετόχους και στελέχη της εταιρείας.

Η Inditex βρίσκεται ήδη στη μέση μιας σοβαρής προσπάθειας αειφορίας. Από το 2015 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 34.000 τόνους χρησιμοποιημένων ρούχων, αφού εγκατέστησε τράπεζες ρούχων σε περισσότερα από 800 καταστήματα σε 24 περιοχές ενώ συνεργάζεται με σειρά οργανισμών προκειμένου να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της για «πράσινα» ρούχα που θα σέβονται τον πλανήτη.

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό το "βιώσιμα" με τρομάζει λιγάκι. Θα ζωντανεύουν μήπως τα φουστανάκια και οι μπλουζίτσες όταν τα φοράμε;Βιώσιμη μπορεί να ειναι η λύση σε ένα πρόβλημα. Βιώσιμες ( = κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής) μπορούν να είναι οι συνθήκες σε ξένους πλανήτες.Αλλά τα "βιώσιμα ρούχα" ειναι ελληνικούρα.Τέτοια εταιρεία και το τμήμα μάρκετιγκ δεν μιλάει ελληνικά.Προφανώς εννοούν βιοδιασπώμενα (ή ανακυκλώσιμα). Αλλά αυτό δείχνει την υποκρισία τους. Βιοδιασπώμενα / ανακυκλώσιμα είναι τα ρούχα σήμερα έτσι κι αλλιώς. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα βρίστεκαι στην άχρηστη υπερπαραγωγή, οχι στην έλλειψη ανακύκλωσης.Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για εταιρείες που βγάζουν τις ανακοινώσεις τους από το google translate.
Προφανώς εννοούν ρούχα που παράγονται με "αειφόρο" τρόπο. Προφανώς επειδή το sustainable /durable μεταφράζεται ως "βιώσιμη ανάπτυξη", λιγότερο δοκιμος όρος βέβαια από το "αειφόρος", επέλεξαν το "βιώσιμος".Γενικά οι τεχνοκράτες και οι αμρκετίστες δεν φημίζονται για τις σχέσεις τους με την ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιούν συνήθως αγγλικούρες.Εδώ μας είχαν ταράξει τόσο χρόνια με την "βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους" (εκτός κι αν ο πραγματικός, κρυφός στόχος τους ήταν να παραμείνουμε αιώνια υπερχρεωμένοι)