Η Ελλάδα ζητά επισήμως τις γερμανικές αποζημιώσεις – Παραδόθηκε η ρηματική διακοίνωση

Η Ελλάδα ζητά επισήμως τις γερμανικές αποζημιώσεις – Παραδόθηκε η ρηματική διακοίνωση Facebook Twitter
EUROKINISSI
6

Η γερμανική κυβέρνηση παρέλαβε και επισήμως, σήμερα, τη ρηματική διακοίνωση για τις αποζημιώσεις και τις επανορθώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα για τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα ζητά από το Βερολίνο την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την «έμπρακτη» ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων, σημειώνοντας πως το ζήτημα «έχει ιδιαίτερη σημασία» τόσο από ηθικής όσο και από υλικής πλευράς. Η Ελλάδα κάνει λόγο για «εκκρεμές ζήτημα», ενώ η Γερμανία έχει επανειλημμένως απορρίψει τις σχετικές αξιώσεις. 

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως η χώρα πρέπει να αποζημιωθεί για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, δεδομένων των θυμάτων της γερμανικής κατοχής αλλά και του κατοχικού δανείου που είχε επιβάλει το Τρίτο Ράιχ στην Αθήνα επί κατοχής. Η Αθήνα ζητά επίσης την «επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Κατόπιν οδηγιών της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε σήμερα στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

»Η διπλωματική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το Πόρισμα-Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

»Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.

»Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό». 

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Για αλλη μια φορά: Οσοι ακούν "γερμανικές αποζημιώσεις" νομίζουν ότι η Γερμανία θα μας δώσει αβλεπί μερικά τρις για να γοράζουμε μπεμπες και να τα σκορπάμε στις λουλουδούδες, όπως τον παλιό, καλό καιρό. Δεν είναι έτσι.Οι αποζημιώσεις χωρίζονται σε κατηγορίες. Μερικές είναι σε κρατικό επίπεδο (πχ. το αναγκαστικό δάνειο) αλλά οι περισσότερες είναι σε προσωπικό επίπεδο. Θα αποζημιωθούν όσοι έπαθαν.Που σημαίνει ότι - ακόμα και αν συμφωνήσουν εδώ και τώρα - δεν θα δώσουν λεφτά στο κράτος, αλλά σε άτομα.Σε _συγκεκριμένα_ άτομα που πρέπει να _αποδείξουν_ ότι βλάφτηκαν από την γερμανική κατοχή. Που σημαίνει ότι πριν η Γερμανία στείλει έστω και 1 ευρώ προς τα εδώ, πρέπει εμείς να ξεκαθαρίσουμε, ποιοι ελληνες ήταν ήρωες που πολέμησαν τον ναζισμό και ποιοί ήταν δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες.Εχει να πέσει τρελό γέλιο. Γιατί δεν θα αποκαλυφτούν μόνο τα πρόσωπα. Θα αποκαλυφτεί αναγκαστικά και το πως φτιάχτηκαν οι περιουσίες μερικών μερικών που τους τρώμε σήμερα στην μάπα σαν την οικονομική ολιγαρχία της χώρας.Η μεγαλύτερη τρολιά που μπορεί να κάνει η Γερμανία εναντίον της Ελλάδας, θα ήταν να συναινέσει γρήγορα στις αποζημιώσεις. Είμαι σίγουρος ότι οι μισοί έλληνες (οι πιο βολεμένοι σήμερα) θα τρέξουν να ακυρώσουν την απαίτηση και να σταματήσουν την κουβέντα με κάθε τρόπο.
Νομίζω όλοι οι Έλληνες πολίτες κατ' αρχήν συμφωνούν. Γιατί, με την έστω περιορισμένη γνώση της Ιστορίας που έχουν - όχι με δική τους ευθύνη, αλλά της Ελληνικής Πολιτείας -, πιστεύουν ότι έχουν γίνει εγκλήματα, για τα οποία δικαιούνται φυσικά πρόσωπα και το Ελληνικό κράτος ηθική και υλική αποζημίωση.Αυτό για το οποίο αναρωτιούνται είναι, γιατί άργησε η Ελληνική Πολιτεία τόσο πολύ. Με αποτέλεσμα - κατά τον κοινό νου αλλά και την διεθνή εμπειρία -, να είναι αμφίβολο αν και πότε θα υπάρξει ικανοποίηση του αιτήματος.
Έτσι όπως κινεί τα νήματα η Γερμανία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπω να πληρώνουμε εμείς σε εκείνη αποζημιώσεις που δεν παραδοθήκαμε αμαχητί και υπέστη απώλειες.
Ναι καιρός. Αλλά ήδη απ την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν προετοιμασία το 2015 ενώ όλοι συμφωνούσαν, όλοι λέγανε επίσης "λαϊκισμοί, φτηνοί εντυπωσιασμοί καθώς πρόκειται να κάνει τρύπα στο νερό". Τρύπα στο νερό θα κάνει και η Ελλάδα τώρα. Και θα αποκτήσει και πάλι ψιλοαρνητική φήμη στην Γερμανία μόλις τα εκεί ΜΜΕ αρχίσουν να δημοσιευουν την απαίτηση μας. Για μερίδα των Γερμανών θεωρούμαστε και κάπως γραφικοί καθώς τους την σπάει που τους το υπενθυμίζαμε ξανά και ξανά ανεπίσημα (τώρα και επίσημα). Θα έρθει ένα "Nein" από Γερμανία πάλι και θα επαναλάβουν για 100στή φορά ότι το θέμα τακτοποιήθηκε παλιά. ΥΓ: Αν δώσει σε εμάς η Γερμανία, θα στηθεί η μισή Ανθρωπότητα στην ουρά μετά για αποζημιώσεις οπότε μηδαμινές οι ελπίδες διεκδίκησης. ΥΓ2: Α, μόνο σε ένα τμήμα των διεκδικούμενωνων παίζει να βρίσκαμε δίκιο αν δεχόταν η Γερμανία να πάμε σε δικαστήριο και συγκεκριμένα το αναγκαστικό δάνειο. Όλα τα άλλα είναι ουτοπικά (κοινώς και αργήσαμε αλλά και τα "απαρνηθήκαμε" παλιά).