Παγκόσμια κατακραυγή για το Μπρουνέι - Σήμερα θέτει σε εφαρμογή τη θανατική ποινή για ομοφυλόφιλους

Παγκόσμια κατακραυγή για το Μπρουνέι - Σήμερα θέτει σε εφαρμογή τη θανατική ποινή για ομοφυλόφιλους Facebook Twitter
Ο πάμπλουτος Σουλτάνος του Μπρουνέι εμφανίζεται ανυποχώρητος και αγνοεί τις φωνές κατά της θανατικής ποινής
1

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η απόφαση του Μπρουνέι να εφαρμόσει θανατική ποινή με με λιθοβολισμό για τη μοιχεία και το ομοφυλοφιλικό σεξ.

Ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της 3ης Απριλίου και ήδη διεθνώς πληθαίνουν οι φωνές που καλούν το βασίλειο να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή.

Ο Σουλτάνος του Βασιλείου Χασανάλ Μπολκιάχ πάντως εμφανίζεται ανυποχώρητος και αγνοεί τις φωνές καθώς δείχνει αποφασισμένος να εφαρμόσει την σκληρή νομοθεσία. 

Ακόμη δεν είναι γνωστό το σύστημα που πλέον θα αποφασίζει για το πώς θα κρίνονται ένοχοι άνθρωποι για τα παραπάνω αδικήματα, αλλά εκφράζονται φόβοι πως στο Μπρουνέι πλέον τίθεται σε εφαρμογή ένα βάρβαρο κυνήγι εναντίον της LGBT κοινότητας. 

Ακτιβιστές εκφράζουν τον τρόμο τους για όσα φέρνει η απόφαση αυτή ενώ όσοι μίλησαν στο CNN, ζητούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς τους έχει κυριεύσει η αγωνία πως κινδυνεύει η ασφάλεια τους.

Οι νέες ποινές, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτός από θανατική ποινή και τον ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών για τους κλέφτες, θα καταστήσουν το Μπρουνέι την πρώτη χώρα στην Ανατολική ή Νοτιοανατολική Ασία που θα εφαρμόσει στην σκληρή σαρία σε εθνικό επίπεδο. 

Η απόφαση προκάλεσε συναγερμό σε όλο τον κόσμο, με τα Ηνωμένα Έθνη να τα χαρακτηρίζουν «σκληρό και απάνθρωπο» το νόμο και διασημότητες, με επικεφαλής τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και τον ποπ σταρ Έλτον Τζον να καλούν σε μποϊκοτάζ των ξενοδοχείων του Σουλτάνου του Μπρουνέι, του Χασανάλ Μπολκιάχ, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ηγέτες του κόσμου με προσωπική περιουσία περίπου 20 δισ. δολάρια και είναι στο θρόνο από το 1967.

Το Μπρουνέι, το οποίο έχει υιοθετήσει μια πιο συντηρητική μορφή του Ισλάμ τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2014 την πρόθεσή του να εισαγάγει το δίκαιο της σαρία, το ισλαμικό νομικό σύστημα που επιβάλλει αυστηρές και συχνά βάρβαρες σωματικές τιμωρίες.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας διαμαρτυρήθηκε για το σχέδιο και απήθυνε έκκληση στον πρεσβευτή του Μπρουνέι να «συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Γαλλία κάλεσε επίσης το Μπρουνέι να καταργήσει το νόμο. «Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για αυτή την απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Μπρουνέι για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία καλεί το Μπρουνέι να παραιτηθεί από αυτό το νόμο και να διατηρήσει το μορατόριουμ του στις εκτελέσεις». προσθέτει η Γαλλία εκφράζοντας την αντίθεσή της στη θανατική ποινή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ανήσυχος με την απόφαση της κυβέρνησης του Μπρουνέι και ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει και να προστατεύσει τους ομοφυλόφιλους.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον αναπληρωτής διευθυντής της Asia for Human Rights Watch, δήλωσε: «Αυτός ο νόμος δεν ανήκει στον 21ο αιώνα. Πρόκειται να γίνει κάτι που θα μετατρέψει τον Μπρουνέι σε παρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αλλά, ο σουλτάνος δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης και εξέδωσε δήλωση το Σαββατοκύριακο επιμένοντας ότι ο Μπρουνέι «επιβάλλει το δικό του κράτος δικαίου» και ότι η σαρία επιδιώκει σεβασμό και προστασία.

Αναλυτές εκτιμούν πως με την απόφαση αυτή θέλει να ενισχύει τους δεσμούς του με τους ακραίους συντηρητικούς της χώρας λόγω της ύφεσης της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ό,τι θέλει θα κάνει και λογαριασμό δεν θα δώσει (όσο δεν παρενοχλεί άλλο κράτος, δυτικό). Όπως κάνουν δυστυχώς όλοι οι τρελαμένοι ηγέτες. Άλλωστε η διεθνής κοινότητα τους χαϊδευει τα αυτιά πάντα. Μπράβο του. Ολοταχώς πίσω στον Μεσαίωνα και την εποχή του Μωάμεθ. Κάτι τέτοια είναι ανησυχητικά, αναρωτιέσαι ποια μουσουλμανική χώρα θα ακουλουθήσει θέτοντας σε κρατική ισχύ την σαρία. Φανατικός ισλαμιστής με εξουσία και τεράστια οικονομική δύναμη είναι επικίνδυνη ανάμιξη.