«Το YouTube φταίει για την αύξηση των οπαδών της "επίπεδης Γης"», λέει πανεπιστημιακή έρευνα

«Το YouTube φταίει για την αύξηση των οπαδών της "επίπεδης Γης"», λέει πανεπιστημιακή έρευνα Facebook Twitter
1

Μία νέα μελέτη πιστεύει πως βρήκε τον λόγο για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη. Η αιτία είναι το YouTube. 

H υποψία των ερευνητών γεννήθηκε όταν επισκέφτηκαν το ετήσιο συνέδριο των υποστηρικτών αυτής της θεωρίας. Το 2018 στο Ντένβερ του Κολοράντο και το 2017 στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας. 

Οι συνεντεύξεις σε 30 ανθρώπους που συμμετείχαν στα συνέδρια αποκάλυψαν ένα κοινό μοτίβο του πως σταδιακά πείστηκαν πως η Γη δεν είναι στρογγυλή, αλλά επίπεδη.

Οι 29 στους 30 ερωτηθέντες είπαν πως πριν δύο χρόνια δεν πίστευαν πως η Γη είναι επίπεδη, όμως άλλαξαν γνώμη βλέποντας βίντεο που προωθούν τις θεωρίες συνωμοσίας στο YouTube.

«Ο μοναδικός που απάντησε κάτι άλλο ήταν στο συνέδριο μαζί την κόρη του και τον γαμπρό του. Εκείνοι είχαν δει τέτοια βίντεο και του το είπαν», λέει η Ασέλι Λάντρουμ ψυχολόγος και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας στο πανεπιστήμιο Τέξας Τεκ. 

Οι περισσότεροι απάντησαν πως έβλεπαν βίντεο με άλλε θεωρίες συνωμοσίας, όπως εναλλακτικές εκδοχές για την 11η Σεπτεμβρίου ή με θέμα το αν o άνθρωπος κατάφερε όντως να πατήσει στο φεγγάρι. Το YouTube τους πρότεινε να παρακολουθήσουν μετά βίντεο που υιοθετούν τη θεωρία της επίπεδης γης. 

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τελικά πείστηκαν για την αλήθεια της θεωρίας. 

Η Λάντρουμ παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στην Ουάσινγκτον.

Είπε πως δεν πιστεύει πως το YouTube κάνει κάτι φανερά λάθος ή κακό, όμως θα μπορούσε να τροποποιήσει τον αλγόριθμο του ώστε να δίνει πρόσβαση σε πιο ακριβείς πληροφορίες. 

«Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση στο YouTube», επισημαίνει. «Το να πιστεύεις πως η Γη είναι επίπεδο δεν είναι βλαπτικό από μόνο του, συνήθως όμως είναι μέρος ενός πακέτου απόψεων με δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς και τις αρχές γενικά. Προφανώς και θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν κριτική σκέψη απέναντι στην πληροφορία , όμως πρέπει να υπάρχει ισορροπία».  

Η Λάντρουμ κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να δημιουργήσει τα δικά της βίντεο στο YouTube ώστε να καταπολεμηθεί η πληθώρα των βίντεο που παρουσιάζουν θεωρίες συνωμοσίας. «Δε θέλουμε το YouTube να είναι γεμάτο βίντεο που αποδεικνύουν, υποτίθεται, πως η Γη είναι επίπεδο. Χρειαζόμαστε άλλα βίντεο να εξηγούν πως αυτό δεν είναι αλήθεια και να δείχνουν τους τρόπους που ο καθένας μπορεί να το ερευνήσει και να δει την αλήθεια μόνος του». 

Παραδέχθηκε όμως πως μερικοί Flat Earthers δεν πρόκειται να πειστούν από τα όσα λένε οι επιστήμονες.

«Όταν ο Αμερικανός αστροφυσικός Νιλ ντεΓκρας Τάισον (ιδιαίτερα γνωστός στις ΗΠΑ,  καθώς παρουσιάζει εκλαϊκευμένες επιστημονικές εκπομπές στην τηλεόραση) εξήγησε για ποιο λόγο τα μικρά τμήματα από μεγάλες κυρτές επιφάνειες θα φαίνονται πάντα επίπεδα στα μικρά πλάσματα που μπουσουλούν πάνω τους (δηλαδή οι άνθρωποι) μερικοί Flat Εarthers πως το μήνυμα του είναι είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης. 

«Πάντα θα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που απορρίπτει οτιδήποτε λένε οι επιστήμονες, αλλά ίσως υπάρχει ένα μεγάλο ενδιάμεσο κομμάτι του πληθυσμού που δε θα το κάνει», προσθέτει. «Το μόνο όπλο που έχουμε για να νικήσουμε την παραπληροφόρηση είναι να την εξουδετερώσουμε με καλύτερη πληροφόρηση», καταλήγει.

Η Google (ιδιοκτήτρια εταιρεία του YouTube) δε θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα όταν ερωτήθηκε από τον Guardian. 

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ειναι απιστευτο τι αποδεχεται ως αληθεια ο κοσμος, παρα τα συντριπτικά στοιχεια που αποδεικνύουν το αντιθετο. Και καλα για την επιπεδη γη, για τα εμβολια για παραδειγμα που κινδυνευουν ανθρωπινες ζωες τι μπορεις να πεις;