Δύο χρόνια φυλακή για την Ιρανή που τόλμησε να βγάλει τη μαντίλα της δημοσίως

Δύο χρόνια φυλακή για την Ιρανή που τόλμησε να βγάλει τη μαντίλα της δημοσίως Facebook Twitter
EPA
2

Ποινή διετούς φυλάκισης επιβλήθηκε σε μία Ιρανή που τόλμησε να αφαιρέσει δημοσίως τη μαντίλα της, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον σχετικό νόμο, που υποχρεώνει όλες τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη της αφού, κατά τον ίδιο, η γυναίκα έβγαλε τη μαντίλα της επιχειρώντας «να ενθαρρύνει τη διαφθορά» στη χώρα.

Τα στοιχεία της γυναίκας δεν δημοσιοποιήθηκαν αλλά όπως έγινε γνωστό από τον γενικό εισαγγελέα Abbas Jafari Dolatabadi, η ένοχη σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Ακόμα και αν το αίτημα της απορριφθεί, η γυναίκα θα έχει δικαίωμα να βγει εκτός φυλακής με αναστολή, μετά από τρεις μήνες.

Ο εισαγγελέας Dolatabadi διαμαρτυρήθηκε για την «ελαφριά», όπως την χαρακτήρισε, ποινή, δεσμευόμενος να εισηγηθεί την παραμονή της γυναίκας στη φυλακή μέχρι το 2020.

Τριάντα συλλήψεις μέσα σε δυο μήνες

Περισσότερες από 30 Ιρανές έχουν συλληφθεί από το τέλος του Δεκεμβρίου για την ίδια παράβαση. Κάποιες αφέθηκαν τελικώς ελεύθερες αλλά πολλές εξακολουθούν να διώκονται.

Οι γυναίκες που «αποκαλύπτουν» τα μαλλιά τους σε δημόσιο χώρο, στο Ιράν, συνήθως καταδικάζονται σε φυλάκιση μερικών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 25 δολαρίων.

Όμως σε αυτή την περίπτωση η ποινή ήταν πιο αυστηρή επειδή η αφαίρεση της χιτζάμπ έγινε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας.

Από την «Ισλαμική Επανάσταση» του 1979, η ιρανική νομοθεσία επιβάλει σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ιδιότητας και καταγωγής, να κυκλοφορούν «πλήρως καλυμμένες» σε όλους τους δημόσιους χώρου. 

Όμως ο ζήλος της κρατικής αστυνομίας ηθών υποχωρεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ένα μεγάλο αριθμό Ιρανών γυναικών να αποκαλύπτουν πια τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων.

Αρκετές από αυτές μάλιστα, οδηγούν συστηματικά με τις μαντίλες τους τραβηγμένες πίσω, αλλά ο Dolatabadi προειδοποιεί πως δεν ανεχθεί άλλο αυτή την συμπεριφορά, διατάσσοντας την κατάσχεση των οχημάτων αυτών των «κοινωνικά επαναστατημένων γυναικών», όπως τις αποκαλεί.

Ο γενικός εισαγγελέας λέει πως οι αρχές θα επιδείξουν «κατανόηση» μόνο για όσες γυναίκες φορούν τις μαντίλες «έστω χαλαρά δεμένες» αλλά προειδοποίησε πως θα υπάρξει άμεση απάντηση σε όσες συνειδητά αψηφούν τον ισλαμικό νόμο.

Με πληροφορίες από Guardian και Independent 

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν ξέρω τι γινεται στο Ιραν ,παντως το επιχειρημα σε ολη την Ευρωπη που την απασχολει το θεμα ,ειναι οτι η μαντιλα ,το νικαμπ ,κτλ είναι επιλογη και δικαίωμα της γυναικας .
Ειναι αυτο που λενε διαφοροι φιλοι sensationalists "Ιραν γιναμε" Ενταξει εδω δεν το κανουμε με μαντηλες και γυναικες αλλα με φιλελεδες και ιδεες παγκοσμια αποδεκτες. Για πηγαινε στην ΑΣΟΕ εκπροσωπος των φιλελελεδων, να δουμε πως θα φυγει απο ιερη αγανακτηση των παρακρατικων εεε "παιδιων"