Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ όσο την κυβερνά ο Ερντογάν

Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ όσο την κυβερνά ο Ερντογάν Facebook Twitter
2

Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο την κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την Πέμπτη, ενώ έκρινε επίσης ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην εφημερίδα Bild, πιθανότατα θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει μετά την προτροπή του Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.


«Είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ. «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη».


Αρκετοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών επικρίνουν το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων της, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, αν και η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.


Οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση εκφράζουν φόβους ότι οι νέες, σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου σημαίνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες.


Ο Ερντογάν αντιτείνει ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας, όσο και πέραν των συνόρων της.


Νωρίτερα φέτος, ο Ερντογάν προκάλεσε αγανάκτηση στο Βερολίνο όταν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές πως συμπεριφέρονται σαν ναζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διεθνή / «Νιώθεις σαν σε παραμύθι»: 10 από τα πιο εντυπωσιακά δεντρόσπιτα στον κόσμο

Χτισμένα ανάμεσα στα κλαδιά ενός δέντρου, τα δεντρόσπιτα συνδυάζουν την αρχιτεκτονική με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας έναν χώρο που μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στη γη και τον ουρανό
THE LIFO TEAM
Μινεσότα: Δικαστής απέρριψε αίτημα τερματισμού των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεάπολη

Διεθνή / Μινεσότα: Δικαστής απέρριψε αίτημα τερματισμού των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεάπολη

Nομικοί εκπρόσωποι της Μινεσότα χαρακτήρισαν την κατάσταση «χωρίς προηγούμενo», περιγράφοντας τους πράκτορες σαν «στρατό» που συμμετέχει σε «εκτεταμένες παράνομες βίαιες ενέργειες»
THE LIFO TEAM
Το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και βασίζεται στον Τραμπ για να το πετύχει

Διεθνή / Το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και βασίζεται στον Τραμπ για να το πετύχει

Η αβεβαιότητα γύρω από το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο του Ιράν σε περίπτωση αλλαγής καθεστώτος, αλλά και η πιθανότητα μακράς περιφερειακής αναταραχής, καθιστούν τη στρατηγική σιωπή του Ισραήλ κρίσιμη και επικίνδυνα εύθραυστη
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Νομίζω κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Sigmar πως υπάρχουν αρκετοί πολίτες της ΕΕ που θα ήθελαν να πάψουν τα κράτη τους να είναι μέλη της ΕΕ και πως οι Βρετανοί ουσιαστικά την ..έκαναν ήδη.Όσο για τον Tayyip… νομίζω πως έχει καταστήσει σαφές πως η Τουρκία δεν θα γίνει μέλλος τη ΕΕ υπό αυτόν πολλάκις και ποικιλοτρόπως.Αλλά ακόμη και σαν σενάριο: «Το ηνωμένο Βασίλειο φεύγει, η Τουρκία έρχεται» πιο πολύ σε θριλερικό δράμα (για την ΕΕ) φέρνει παρά σε επιστημονική φαντασία τύπου …Jules Vern