Την ασυνεννοησία με την ΕΛΣΤΑΤ στο θέμα των συντάξεων παραδέχθηκε ο Πετρόπουλος

Την ασυνεννοησία με την ΕΛΣΤΑΤ στο θέμα των συντάξεων παραδέχθηκε ο Πετρόπουλος Facebook Twitter
2

Την ασυνεννοησία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά την κατάρτιση ή και ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, προ έτους, ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμες οι διατάξεις περί νέου υπολογισμού των συντάξεων, αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, σύμφωνα με την Καθημερινή. Το πρόβλημα καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε χθες.

Η τροπολογία για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υφυπουργού και βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση στη ψυχική υγεία, στο οποίο έχει κατατεθεί. Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για φιάσκο της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι έρχεται σήμερα να καταργήσει τον λάθος νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Πετρόπουλος αντέτεινε ότι ο συντελεστής που εφαρμόστηκε με τον υπολογισμό του δείκτη, επικρατεί στη διεθνή βιβλιογραφία.


«Προφανώς θα έχετε υποθέσει πως η σχετική διάταξη του νόμου δεν διατυπώθηκε από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και τα θέματα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Θέλω να πω με αυτό ότι η σχετική διατύπωση στον νόμο υπεβλήθη όχι από την ΕΛΣΤΑΤ φυσικά, αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, που γνωρίζουν τα σχετικά ζητήματα. Και είναι σύμφωνη η σχετική διατύπωση με τη διεθνή βιβλιογραφία» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

«Βεβαίως η μεθοδολογία δεν είναι η ίδια παντού, αλλά η βιβλιογραφία η οποία ετέθη υπόψη μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου υπεδείκνυε κατ' αποτέλεσμα τη σχετική διατύπωση ως εύστοχη διατύπωση. Από 24 Μαΐου η αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου απευθύνθη στην ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις για να έχουμε με απόλυτη ασφάλεια την ορθή επιλογή του σχετικού συντελεστή. Δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να θεωρήσει ως κίνηση αμελή ή κίνηση ύποπτη», πρόσθεσε. Όπως επισημαίνει ο Σκάι, ο νόμος που συμπεριλάμβανε τον περιβόητο συντελεστή είχε ήδη ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός επιτέθηκε παράλληλα στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους ευθύνες γιατί η ΕΛΣΤΑΤ δεν είχε στοιχεία για τον δείκτη μεταβολής μισθών, αλλά είχε μόνο για το κόστος εργασίας.

«Δεν γνωρίζαμε από την πλευρά μας και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο σύστημα επεξεργασίας των πληροφοριών για να βγάλουμε τον δείκτη μισθών. Από την ΕΛΣΤΑΤ έλειπαν αυτά τα στοιχεία. Αποδείχθηκε ότι ο δείκτης μεταβολής μισθού δεν τηρούνταν για να είναι συντελεστής άμεσα εφαρμόσιμος. Δεν υπήρχε δείκτης μεταβολής μισθών στη χώρα. Πού να φανταστούμε ότι είστε τόσο άχρηστοι που δεν κάνατε αυτό το θεμελιώδες που κάνανε όλοι οι λαοί» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, καλώντας όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.

«Αν δούμε ότι χρειάζεται κάτι να αλλάξουμε θα το κάνουμε. Δεν είναι ελάττωμα να είσαι δημοκρατικός. Εμείς ακούμε τον λαό και διορθώνουμε πράγματα που επιδέχονται αλλαγές. Μια τέτοια ρύθμιση είναι και αυτή που φέρνουμε εμείς για κάτι που δεν κάνατε εσείς», πρόσθεσε, ενώ υπεραμύνθηκε του νόμου Κατρούγκαλου, σημειώνοντας: «Δεν ήταν αστοχία σκέψης στους συντάκτες του νόμου. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε από πλευρά μας και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, είναι ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο σύστημα επεξεργασίας της πληροφορίας για να βγάλουμε τον δείκτη μισθών».

Ακόμα, ο κ. Πετρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, κάποιοι κλάδοι, όπως μηχανικοί και δικηγόροι, να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους ταμεία για τα εφάπαξ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δικαίωμα επιλογής τους.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε κάθε έλεγχο σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι έρχεται μετά από 20 μήνες να παραδεχτεί ότι ο βασικός τύπος υπολογισμού των συντάξεων δεν μπορεί να υπολογιστεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ υποστήριξε ότι η νέα ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, γιατί με άλλο τρόπο θα υπολογίζονται μέχρι το 2020 οι συντάξεις και με άλλο μετά το 2021.


«Τώρα στη διαπραγμάτευση τίθεται στον Προκρούστη των θεσμών, που σας ζητά εξηγήσεις για τον δείκτη υπολογισμού. Με ποια λογική επιλέξατε αυτό το δείκτη. Σας τον είπαν οι θεσμοί;» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, που κατατέθηκε χθες, μέχρι το 2020 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα γίνεται βάσει του δείκτη κατανάλωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και από το 2021 θα υπολογίζεται βάσει των στοιχείων της για τον δείκτη μισθών. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχέδιου για την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, στην Ολομέλεια.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Συνταξιούχοι σταματάνε με δάκρυα στα μάτια τον Πετρόπουλο να τον φιλήσουν που τους έσωσε από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Ελεύθεροι επαγγελματίες τον αποθεώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για τις αυξημένες εισφορές. Μεγάλες δόξες. Σοβαρός πολιτικός. Τέτοιους θέλουμε.